Roskilde Festival hiver 'maker'-bevægelsen til Danmark

4. juli 2014 kl. 11:051
Roskilde Festival hiver 'maker'-bevægelsen til Danmark
Made-festivalen åbner i Roskilde 25 august, men allerede på Roskilde Festival kan festivalgængere snuse til konceptet ved at besøge Maker-spacet, der er et lille værkstedsområde, som ligger i campingområdets Dream City. Illustration: Martin Bernth.
I år får Danmark en ny festival, hvor det er dygtige ingeniører, der optræder som hovednavne. ‘Made’ er en udspringer af Roskilde Festival, som i otte dage hylder trangen til at bruge teknologi til at skabe noget selv.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er langtfra alle, der kender til begrebet herhjemme, men ‘maker’-bevægelsen buldrer i disse år frem i det meste af verden. Nu rykker den ukendte bevægelse for alvor ind i Danmark, når ‘Made’-festivalen løber af stablen fra 25. august i Roskilde.

Maker-bevægelsen gør i sin grundtanke op med forbrugermentaliteten og opfordrer folk til i højere grad at fremstille deres egne produkter. Makers vil dog ikke kalde sig gør-det-selv-folk, som de mener, de adskiller sig fra ved at tage udgangspunkt i det moderne samfunds mange højteknologiske muligheder såsom 3D-print og laserskærere.

Fænomenet er mest udbredt i USA, hvor makers mødes på såkaldte ‘maker-faires’, der tiltrækker op mod 100.000 mennesker. Her viser mennesker deres hjemmelavede innovative løsninger frem og udveksler ideer og ikke mindst evner.

Festivalgæster bygger laserskårne højttalere

Made-festivalen er født ud af Roskilde Festival, der i denne uge er i fuld gang. Her kan festivalgængere allerede snuse lidt til konceptet ved at besøge Maker-spacet, der er et lille værkstedsområde, som ligger i campingområdets Dream City.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her kan de tømmermændsramte unge mennesker prøve kræfter med at bygge alt fra simple musikinstrumenter til fuldt funktionelle højttalere fra bunden. Til deres rådighed er blandt andet en laserskærer og computere, så de kan tegne deres personlige design og hurtigt stå med det færdige resultat i hænderne.

Alt foregår under kyndig vejledning fra frivillige, der selv er makers og har erfaring med de avancerede instrumenter enten fra deres professionelle liv eller fritiden.

»Det er jo ingeniørens garage, som vi bare deler. Vi forsøger at samle værktøjet og ildsjælene og så kan vi byde ind med forbindelser til nogle virksomheder, som kan hjælpe med materialerne,« siger Esben Danielsen, innovationschef for Orange Innovation, som er en undergruppering af Roskilde Festivals forening og står bag den nye festival.

Maker-spacet har været populært, og ifølge Esben Danielsen er det lille værksted flere gange blevet tømt for materialer. Generelt synes han, det har været en succes, og de besøgende har nemt ved at imponere sig selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det handler om at gøre folk i stand til selv at komme i gang. Der er mange, der kommer og siger, at de i hvert fald ikke kan lave en højttaler, men så lyder svaret her: ‘Prøv lige!’ Så finder de ud af, at det kun tog en halv time, og så begynder de jo at tænke, at de kan noget mere. Sådan tager man de første små skridt ind i maker-bevægelsen,« siger han.

Ingeniøren bliver rockstjernen

Made-festivalen i august folder det forholdsvis lille maker-space på Roskilde ud i fuld festivalskala. Begivenheden er inddelt i to dele, hvor de første fem dage går med såkaldte camps, hvor der gås i dybden med et emne.

I de dage kan gæster eksempelvis forsøge sig med at designe og fremstille deres egen laserskårne lampe eller bygge en drone, der kan flyve. De sidste tre dage vises de færdige ting frem, og samtidig har festivalen inviteret store navne inden for bevægelsen til at komme og tale og vise deres ting.

Made-festivalen kalder sig selv for ‘Roskilde Festival for nørder’, og det første år er målsætningen da også primært at få fat i netop nørderne, da de har lettest ved at forstå værdien i at være maker.

»Har man bare kimen af den indre nørd, så bliver det verdens fedeste legeplads, for der vil være nogle materialer og maskiner til rådighed, som man måske ikke lige går og leger med derhjemme,« siger Esben Danielsen, som mener, at også profesionelle ingeniører kan få noget ud af at deltage.

»De vil nok ikke blive løftet i deres egen faglighed, for på det område er de dygtigere, end hvad vi kan levere. Men der, hvor de er grænseinteresserede, er jeg ret sikker på, at de vil blive meget overraskede over, hvor meget man kan selv,« siger han og fortsætter:

»Jeg tror, det vil gå op for dem, at deres faglighed i højere grad kan komme i spil i civilsamfundet og på den måde berige andre mennesker med nye færdigheder og muligheder,« siger Esben Danielsen.

Han mener, at ‘rigtige’ ingeniører primært skal føle sig tiltrukket af Made-festivalen, hvis de har lyst til at være gode ambassadører for deres fag.

»Når man er på maker-faire i San Francisco, så er det jo – lidt populært sagt – ingeniøren og den dygtige håndværker, der er rockstjernerne.«

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. juli 2014 kl. 12:06

Vi bør alle prøve at deltage fuldt ud i det samfund, hvor vi også kan omsætte praktiske resultater af vores viden. Rigtig godt initiativ.Handling skaber forvandling.