Roskilde Brandvæsen forsøger at kvæle sejlivet affaldsbrand med jord

Den brændende affaldsbunke er blevet døbt ‘Vulkanen’ af de lokale. Illustration: Roskilde Brandvæsen, Facebook

Efter næsten to ugers hårdt arbejde er brandvæsnet i Roskilde endelig ved at have fået skovlen under den enorme brand på genbrugspladsen ved virksomheden Solum. Det skriver TV2 Lorry.

Læs også: Stor affaldsbrand når 700 grader: En »træls situation« der kan vare måneder

Hverken vand, skum eller andre slukningsmidler kan nå ind til kernen af den brændende affaldsbunke, som er over 700 grader varm. Derfor besluttede brandvæsnet i lørdags at forsøge at kvæle branden med jord.

Den strategi ser ud til at virke, og brandvæsnet fortsætter arbejdet.

»Planen fremover er nu, at vi arbejder med at lægge jord hele vejen rundt om det brændende område og på den måde minimere hele området. Til sidst vil vi lægge låg på, så branden er fuldstændig kapslet inde,« siger Lars Robetje, beredskabschef ved Roskilde Brandvæsen, til TV2 Lorry.

Beredskabschefen kan dog ikke love, at branden er slukket, inden ugen er omme.

Droner og larvefødder

Kampen med kæmpe-branden har ikke været ufarlig. Brandvæsnet frygtede, at bulldozerne, der skulle sprede jorden, ville falde igennem luftlommer i affaldsbunkerne. Samtidig var man bekymret for, om maskinerne kunne holde til de høje temperaturer. Derfor blev der taget særlige forholdsregler. Det skriver Berlingske.

Man valgte bulldozere med larvefødder, så maskinernes vægt blev fordelt bedre. Samtidig sørgede Beredskabsstyrelsen for rigelige mængder af vand, til at køle maskinerne.

For at sikre overblikket over det risikable slukningsforsøg, assisterede Frederiksborg Brand og Redning med droner. Udstyret med almindelige og termiske kameraer gjorde dronerne det muligt at overvåge aktionens fremgang og temperaturen på affaldet.

Opdagede branden for sent

Den brændende bunke affald er 19 meter høj og strækker sig over 70 gange 70 meter. Bunken består af haveaffald i form af grene og træ, som lå på pladsen for at tørre, inden det skulle sendes til forbrænding.

I et tidligere interview med Ingeniørens medie WasteTech fortæller Morten Gyllenborg, strategidirektør ved Solum, at arbejdshypotesen er, at branden er selvantændt.

»Det sker jo desværre fra tid til anden, at der går ild i sådan noget, men sædvanligvis når vi at inddæmme det og få det slået ned. Det er vores folk rigtig dygtige til, men lige netop i dette tilfælde har vi ikke opdaget det, før det var for sent,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor kører man ikke affaldet gennem en kæmpe kompostkværn og lader det kompostere? Det virker umiddelbart som spild af ressourcer og unødig forurening at brænde det af.

 • 1
 • 4

Hvorfor kører man ikke affaldet gennem en kæmpe kompostkværn Resultatet ville være det samme. Det er sket i halmstakke hvor halmen ikke var helt tør Så have affaldet SKAL være helt tørt inden det bliver stakked

 • 0
 • 1

Tip. Forsvaret råder og x antal gamle bulldozere som kan fjernstyres fra sikker afstand.

Dette tip har jeg sendt til Brandvæsnet som var positive over henvendelsen og ville overveje om de ville gøre brug af det.

 • 3
 • 1

Det er betryggende at få at vide at man valgte bulldozere med larvefødder, for uden larvefødder kan en bulldozer, som per definition er en traktor med bælter og et frontmonteret dozerblad, ikke bevæge sig.

Billede af en bulldozer: https://i.pinimg.com/originals/31/cd/93/31...

Brandvæsenet havde også kunnet rekvirere en specielgummiged med stålhjul med pigge, som anvendes på lossepladser af den traditionelle afart, hvor ALT affald blev hældt i de vandfyldte huller som grusgravningen efterlod. Gummigeden hedder sådan pga. dens store hjul der normalt har gummidæk.

Billede af en sådan: https://www.123rf.com/photo_74086666_a-hug...

 • 3
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten