Rosetta-sonde skal sendes i døden mod komet

Rumsonden Rosetta skal til næste år afslutte sin 12 år lange rejse ved at styrte ned i overfladen på kometen 67P, skriver Nature.

Læs også: Nu kredser rumsonden Rosetta om kometen 67P

Dermed tilslutter Rosetta sig komet-sonden Philae, der for et år siden landede på det ande-formede himmellegeme. Rosettas landing bliver dog næppe så elegant - omend styrtet skal foretages så blidt som muligt.

Philae har ikke givet lyd fra sig siden juli, og det er endnu usikkert, om forskerholdet nogensinde kommer til at høre fra kometlanderen igen.

Rosettas følsomme måleinstrumenter er derimod blevet ved med at sende opsigtsvækkende informationer tilbage til Jorden. Senest kunne holdet bag missionen afsløre, at sondens massespektrometer havde identificeret oxygen i molekylær form (O2) på kometen.

Læs også: Forbløffede forskere: Rosetta har fundet molekylær ilt på kometen 67P

Det er flere opdagelser af denne type, som ESA-holdet håber på at få, når Rosetta kommer tættere på 67P, forklarer Matt Taylor, der er en af forskerne bag missionen.

»En nedstyrtning giver os den bedste videnskabelige missionsafslutning, vi kan håbe på,« siger han til Nature.

Læs også: Philae har ringet hjem fra 67P: Alt vel - men her er koldt

Rosetta-sonden blev sendt af sted i 2004, og forberedelserne gik i gang allerede 1993. Derfor bliver det også et følelsesladet øjeblik, når Rosetta til september skal flyve i døden.

»Der kommer til at være mange tårer,« fortæller Matt Taylor.

Læs også: Philae finder byggesten til liv på komet 67/P

Inden kometlanderen Philae blev tavs, nåede den på turen mod overfladen at opfange 16 forskellige organiske stoffer, hvoraf fire aldrig før er blevet observeret på en komet. Rosettas instrumenter er endnu mere følsomme og kommer til at nærme sig kometen langsommere, forklarer ESA.

I et år har Rosetta-holdet diskuteret, hvordan missionen skulle afsluttes. Ideelt set burde sonden sendes i dvale i fire-fem år, indtil kometen er nærmere Solen, og Rosettas solpaneler igen kan få fuldt udbytte af energien. Risikoen for, at sonden tager skade på turen gennem universet, er dog for høj.

Kilde Nature
Emner : Kometer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det ville da være sjovere at forsøge en landing med sonden. Der må være en sjat brændstof tilbage. En god øvelse at foretage en blød landing på en næsten masseløs himmellegeme. :)

  • 0
  • 0

"Risikoen for, at sonden tager skade på turen gennem universet, er dog for høj." ... Så i stedet sender man den i dens visse død? Jeg ser ikke helt logikken.

Men okay, uvisenheden siges at være det sværeste at leve med. ;)

  • 0
  • 0

"Risikoen for, at sonden tager skade på turen gennem universet, er dog for høj." ... Så i stedet sender man den i dens visse død? Jeg ser ikke helt logikken.

Men okay, uvisenheden siges at være det sværeste at leve med. ;)

Ja, jeg har nu også svært ved at forstå hvorfor man har ønsket at fraskrive sig muligheden for at man skulle kunne få fornyet kontakt i næste runde; hvad er det egentlig for data man kan høste ved et kontrolleret styrt?

Bortset fra det, så synes jeg at Rosetta-missionen har været fantastisk. Jeg tror at missioner som denne på sigt vil betyde mere end fx. Apollo-progammet!

Mht. til kometlanderen, så er det vel klart at man ikke helt har de nødvendige komponenter, bremseraketter i forskellige størrelser or muligheder for at styre dem, som er nødvendigt for at kunne lande på et legeme med så lille en masse.

John Larsson

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten