Rosetta-mission: Kometer som 67P udelukket som kilden til Jordens vand
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rosetta-mission: Kometer som 67P udelukket som kilden til Jordens vand

Allerede nu kommer de første resultater af ESA's mission til kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, hvor rumsonden Rosetta i november landsatte proben Philae.

Vandet på 67P er ifølge en spektrometermåling tungere end det vand, vi kender fra Jorden.

To forskere fra universitetet i Bern tester massespektrometret, inden Rosetta blev opsendt. (Foto: Universität Bern) Illustration: Bern Universitet

Vand består af to brintatomer og et iltatom, men atomer finder i forskellige varianter kaldet isotoper, alt efter antallet af neutroner i kernen. For tungt vand gælder, at den ene eller begge brintatomer har en ekstra neutron, og forholdet mellem let og tungt vand på 67P er ikke som på Jorden.

Jordens vand har et tungt vandmolekyle for hver 10.000 almindelige vandmolekyler, mens forholdet mellem tungt og let vand på 67P er tre gange højere.

»Det er den tungeste fordeling mellem tungt og let vand, som vi har set nogensinde, hvilket betyder, at denne slags komet ikke kunne have bragt vand til Jorden,« siger den ledende tyske rumforsker, Kathrin Altwegg fra universitet i Bern, til BBC.

Læs også: Philae borede få millimeter i overraskende hård is

Proben Philae, der nåede at sende data hjem fra 67P i to en halv dag, før den gik i dvale, har to massespektrometre om bord, som har målt vandets masse. De målinger danner grundlag for udelukkelsen af 67P-lignende kometer som ophav til vand på vores planet.

Vandet på andre kometer ligner vores vand mere. For eksempel viser observationer fra Herschel Space-teleskopet, at vandet på kometen Hartley 2, der kommer helt ude fra Kuiper-bæltet på den fjerne side af Neptuns bane, er mere lig vandet på Jorden.

Læs også: Se landeren Philae hoppe hen over komet 67P

Alligevel er Kathrin Altwegg ikke overbevist om, at vandet på Jorden kommer fra kometer fra Kuiper-bæltet:

»Vi har set let vand på nogle kometer og tungt vand på andre. Vi må antage, at blandingen af vandet fra alle disse kometer er noget tungere end det vand, vi har på Jorden, og det udelukker formentlig Kuiper-bæltet som ophav til vores vand på Jorden,« siger hun.

Læs også: Mystiske svingninger i magnetfelt: Komet synger for Rosetta

I stedet henviser hun til, at asteroider, der er dannet tættere på Solen, har bragt vand til vores have.

Det er der dog ikke enighed om i forskerkredse. Både professor Alan Fitzsimmons fra Astrophysics Research Centre ved Queen's University Belfast og professor Monica Grady fra Planetary and Space Science ved Open University ønsker sig flere målinger fra kometer for endeligt at udelukke, at kometer bragte vand til Jorden.

Kilde BBC
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten