Ros til dansk forskning i produktion

»CIP kan godt være stolt af det samarbejde, det har fået op at stå med industrien. Det er slet ikke så nemt, at etablere ph.d.-projekter i virksomheder,« siger professor Mette Mønsted fra Copenhagen Business School, der har været formand for den internationale komité, som på vegne af Videnskabsministeriet har midtvejsevalueret arbejdet i CIP.

Komiteen, som i øvrigt består af teknisk chef i Coloplast, Thorkild Vorm, samt professorer fra tekniske universiteter i Holland og Norge, har evalueret CIP efter tre ud af en fem år lang bevillingsperiode. Centret blev etableret i 1999 med en offentlig medfinansiering på 77,5 millioner kroner for perioden på de fem år.

I den periode er det ifølge komiteen lykkedes centret at skabe et betragteligt ph.d.-miljø og etablere tætte bånd til industrien samt internationale forskningsinstitutioner.

»Det er flot, og det har medvirket til, at CIP i dag har et godt internationalt ry,« siger Mette Mølsted, som imidlertid peger på, at centret har behov for at gennemføre en række organisatoriske justeringer for at bevare den gode udvikling og sikre fortsættelsen af aktiviteterne.

For få seniorforskere

Et af ankepunkterne er, at centret har for få seniorforskere til at favne hele dets faglige område og støtte ph.d-miljøet.

Den kritik tager centerchef professor, ph.d. John Johansen delvist til sig, men erklærer, at der er et rekrutteringsproblem, da der internationalt kun findes meget få af det, han betegner som de rigtig tunge drenge eller senior-senior forskere.

»Det er lidt som med hønen og ægget. Vi er nødt til at uddanne nogen for at få nogen,« siger han og henviser til, at centret allerede har mange erfarne forskere i seniorklassen og, at kompetencen løbende udvides. Blandt andet er CIP i færd med at besætte et nyt professorat i Innovation Management gennem internationale stillingsopslag.

Udover den internationale komités overvejende positive evaluering, er de danske produktionsvirksomheder ifølge Dansk Industri også begejstrede for centret.

»Virksomhederne er meget positive. Den største bekymring er nok om CIP's midler løber ud med året her,« siger produktivitetsudviklingschef i Dansk Industri, Bjarne Palstrøm.

John Johansen erkender, at der er lavvande i kassen, men satser på at finde finansieringsmuligheder til endnu en fem- årig periode. j

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten