Røntgen og højhastighedskamera afslører Nemos hemmelighed

Klovnefisk, kendt fra tegnefilmen "Find Nemo", bruger kliklyde til at skræmme rivaler væk og tiltrække partnere. Det har man vidst siden 1930, men indtil i dag har det været en gåde, hvordan fiskene frembringer lydene.

Nu har forskere fra universitetet i Liège, Belgien, fundet svaret: De klaprer med tænderne. Ved at studere højhastighedsoptagelser af en af de 27 klovnefiskearter fandt de belgiske forskere ud af, at klovnefisken hæver hovedet og bevæger underkæben, når den frembringer kliklydene.

Derpå indopererede forskerholdet en-to millimeter lange metalstykker i kæben på fisken for, ved hjælp af røntgen, at forstå mekanismen. Det viste sig, at klovnefisken har en særlig sene i munden, der trækker kæberne sammen og frembringer en klaprende lyd, ligesom vores kæbe gør, når vi fryser.

Mange fisk snakker

Men klovnefisken kan også variere lyden. Det belgiske forskerhold mener, det er fiskens kæbeben, der forstærker og ændrer vibrationerne. Der er sandsynligvis tale om en tilpasning, som med tiden har skiftet funktion - en såkaldt exaptation.

Klovnefisken har tilpasset sig til sin føde, og på et tidspunkt har fisken så udviklet evnen til at kommunikere. Klovnefisk er langt fra de eneste fisk, der kan frembringe lyd. Sild prutter - frembringer kliklyde ved at tage luft ind i spiserøret og sende den ud gennem anus.

Andre arter gnider deres finner mod hinanden eller bruger muskler forbundet til svømmeblæren. De belgiske forskere mener, at alle 27 klovnefiskearter benytter sig af samme teknik, og eftersom halvdelen af alle hvirveldyr er fisk, kan der være langt flere, som snakker på samme måde.