Rombeformet lederophæng reducerer magnetfelt i ny højspændingsmast

Ved at anvende et helt specielt rombeformet ophæng er det lykkedes det danske designfirma Bystrup Arkitekter og Designere at designe en højspændingsmast, der reducerer udstrækningen af højspændingsledningens magnetfelt betydeligt.

»Ved at anvende det rombeformede design er vi i stand til at placere ledningerne tættere på hinanden, dog uden at der er risiko for at ledningerne rammer ind i hinanden, hverken ved påvirkning fra vind eller islast,« siger direktør i Bystrup Henrik Skouboe.

Det er ikke kun ledningernes fysiske udstrækning, som det er lykkedes selskabet at reducere, også selve mastens højde er lavere end master, der skal bære tilsvarende kabeltyper. En normal gittermast er 50 meter høj, mens Bystrups T-mast kun er 32 meter høj.

Illustration: Bystrup Arkitekter og Designer

Læs også: Sådan kan højspændingsmaster også se ud

»Derved bliver det samlede magnetfelt, som man kan måle omkring masten mindre end ved traditionelle højspændingsmaster,« siger Henrik Skouboe.

Bystrup har arbejdet med design af master og elmaster i ti år og har tidligere vundet konkurrencer og opnået fine placeringer i andre konkurrencer, og med den seneste anerkendelse er der åbnet for det helt store marked. Endnu er der dog ikke truffet nogen beslutning om opstilling af en eneste mast.

»De britiske energiselskaber har endnu ikke truffet beslutning, om de vil anvende masten, men i og med at den britiske energiminister står bag konkurrencen, så er der en god sandsynlighed for, at det kommer til at ske« siger Henrik Skouboe.

Han peger desuden på, at det britiske højspændingsnet står foran en større renovering og en række nye kraftværker også vil kræve opstilling af højspændingsmaster.

Over 200 firmaer havde indgivet bud på designet af fremtidens højspændingsmast, hvoraf seks - fem britiske og så danske Bystrup - blev udvalgt til yderlig granskning af både elværker, politikere og borgere. Derfor var det også en overraskelse for Bystrup'erne, at de løb af med sejren.

»Det var en kæmpe overraskelse, og vi troede faktisk ikke, vi havde en chance som det eneste ikke-britiske selskab i opløbet, men jeg tror at vores meget enkle design, der ikke prøver at være skulpturelt på nogen måde, har tiltalt dommerne,« siger Henrik Skouboe.

Han oplyser endvidere, at beregningerne viser, at den T-formede pylonmast ikke burde være dyrere i materialer eller opstilling - måske da en lille smule billigere end de eksisterende gittermaster.

Emner : El
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det ser dog lidt spinkelt ud, og kan romberne bevæge sig, eller er de fikseret?

Men det vil pynte i landskabet hvis højden på højspændingsmaster bliver reduceret. Så mangler vi bare at få vindmøllerne ned i jordhøjde også :-)

 • 0
 • 0

...kan romberne bevæge sig, eller er de fikseret?

Umiddelbart ser det ikke ud til at isolatorerne/romberne er fikserede. En ekstra vandret isolator fra masten ud til lederen nærmest masten kunne rode bod på dette og gøre designet mere kompakt da fikseringen mindsker ledernes udsving og dermed afstanden mellem lederne (der virker noget lille på illustrationen) og for den sags skyld afstanden til masten. Designemæssigt bliver masten dog en smule mindre elegant.

Alternativt kunne mastetoppen gøres bredere således at de øverste isolatorer f.eks. hænger lodret og dermed fikserer ophænget. Dette vil dog øge mastehøjden marginalt (med ca. 1,5 m) da lederne vil hænge lavere og dermed mindske afstanden til jorden.

Det er et ganske elegant mastedesign sammenlignet med andre. Designet kunne med fordel anvendes på 400 kV forbindelsen Kassø-Tjele, der er ved at etableres gennem Jylland - men det er nok for sent...

 • 0
 • 0

Hvis designet ændres fra T- til Y-mast (samme højde) ville det såmænd blot ligne en harmløs række vindmøller. Derved ville en vandret isolator-svingningsdæmper (mellem mast og rhombe) også syne af mindre. Jeg mener ligesom Victor at frithængende rhomber næppe er tilstrækkelige, især ikke hvis en middelstærk vind kommer i stød svarende til ledningernes egenfrekvens, ligesom Tacoma-broen. http://www.youtube.com/watch?v=j-zczJXSxnw http://www.youtube.com/watch?v=3mclp9QmCGs

 • 0
 • 0

Stort billede af Bystrups vinder : http://www.ribapylondesign.com/images/shor...

Principbillede af T-mast : http://peecee.dk/upload/view/331580/full venstre side viser fase-afstande med og uden vind, højre side viser noget om Galloping Rhomben ser ud til at hænge frit, og kan svinge ind mod masten. De har måske tænkt sig en dæmper i charnieret øverst i rhomben ved masten. Med dæmper i charnier i hvert rhombehjørne bør gallopering kunne mindskes så rhomben kan gøres mindre. Det ville dog også gøre fejlmulighederne 4 gange større - hvis bare een dæmper svigter, er der risiko for kontakt. T er nok billigere at lave end Y.

Jeg synes Danmark skal skrotte Bystrups 40m høje Eagle-mast her http://www.e-pages.dk/energinet/177/14 og så anvende den nye T-mast istedet.

Jeg kan også godt lide den 6½-vingede mølle med grønne isolatorer : http://www.bbc.co.uk/news/uk-15293922 , evt. med nul gennem nåleøjet.

 • 0
 • 0

middelstærk vind kommer i stød svarende til ledningernes egenfrekvens, ligesom Tacoma-broen.

Nå, det var ikke stødvis vind men jævn vind der fik Tacoma til at gå i selvsving pga. aeroelastisk flutter : http://www.ce.jhu.edu/perspectives/present...

Brokabler dæmpes http://www.jmain.sent.com/pubs/Ozkan-Main-... side 3, så el-ledninger kan også dæmpes og bør næppe svinge frit i T-masten. Hvis dæmpningsvarmen kan lægges i isolatoren, holdes den nemmere tør og isfri til gavn for isoleringsevnen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten