Røngten-nova afslører sort hul i Mælkevejen

9. oktober 2012 kl. 11:45
Et pludseligt udbrud af hård røntgenstråling har afsløret et sort hul i et binært system tæt ved Mælkevejens centrum.
Artiklen er ældre end 30 dage

Astronomer har med Nasas Swift-røntgenteleskop fundet en kraftig røntgenkilde tæt med Mælkevejens centrum. Dette kraftige udbrud af røntgenstråling, en røntgen-nova, afslører eksistensen af et hidtil ukendt sort hul i par med en stjerne i Mælkevejens centrum.

Samtidig kan det hjælpe forskerne med at forstå sorte huller, som findes i dobbeltstjernesystemer sammen med stjernen, der ligner vores sol.

En røntgen-nova er en kortvarig røntgenkilde, som pludselig når sit maksimum på nogle få dage og herefter fader ud over flere måneder.

Et sådant udbrud kan opstå, når en lomme af gas pludselig bliver opslugt af et af universets mest kompakte objekter; en neutronstjerne eller et sort hul.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den pludselige opblussen i røntgenområdet aktiverede Swift-teleskopets alert-detektor om morgenen den 16. september i år og igen dagen efter. Røntgenkilden, Swift-J1745-26, befinder sig nogle få grader fra Mælkevejens centrum i retning af stjernebilledet Skytten.

Læs også: Mælkevejens sorte hul spiser asteroider

Selvom astronomerne endnu ikke kender dens præcise afstand, anslår de, at den befinder sig 20.000-30.000 lysår fra galaksens centrale område.

Via jordbaserede observationer har man fundet infrarødt lys og radiobølger fra området, men tætte skyer af støv blokerer for synligt lys.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Røntgen-novaen nåede sit maksimum den 18. september i det hårde røntgenområde, det vil sige over 10.000 elektronvolt. Dens intensitet blev her lige så kraftig som Krabbe-tågen, der normalt benyttes til at kalibrere røntgeninstrumenter efter, og som er en af de kraftigste røntgenkilder uden for solsystemet.

I de efterfølgende dage, mens den hårde røntgenstråling faldt, steg den i området for lavenergi-røntgenstråling.

Dette mønster stemmer overens med det, som man normalt ser fra røntgen-novaer, hvor det centrale objekt er et sort hul.
Det sorte hul er medlem af Lmxb-klassen (Low-Mass X-ray Binary), hvor det andet legeme i det binære system er en stjerne som Solen.

En strøm af gas flyder fra stjernen til en skive omkring det sorte hul, hvor den befinder sig, indtil den bliver trukket ind mod det sorte hul, opvarmet og skaber en kraftig røntgenstråling.

Se video af det sorte hul nedenfor

Remote video URL

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nasa

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger