Røgalarmer er spækket med forskellige fejl

Det er ikke én fejl, der går igen blandt røgalarmerne i den test, som Energistyrelsen i går offentliggjorde sammen med norske og svenske myndigheder. Der er derimod tale om en række af forskellige fejl, som optræder i 13 af 23 røgalarmer, der alle burde være testet efter europæiske standarder på europæiske institutter.

»Alarmerne fejler på flere forskellige parametre. Nogle er ikke tilstrækkeligt sensitive og kan altså ikke mærke røgen. Andre er ikke højlydte nok, og nogle er for dårlige til at registrere røg fra ulmende brande i for eksempel møbler eller træ. Ja, faktisk kan nogle af dem slet ikke registrere den type brand,« siger Bruno Harald Philipson, teamleder for markedsovervågning af byggevarer ved Energistyrelsen.

I alt har Energistyrelsen sammen med norske og svenske myndigheder testet 23 røgalarmer, hvoraf de 13 ikke lever op til den europæiske produktstandard EN 14604:2005/AC:2008, hvilket gør dem ulovlige.

Læs også: Røgalarmer dumper i myndighedernes test

7 af de 13 alarmer er blevet solgt i Danmark, og Energistyrelsen har haft travlt med at svare på henvendelser fra bekymrede forbrugere, efter at testresultaterne i går blev offentliggjort.

»Et stort problem er, at mange af alarmerne er mærket med privat label, selv om de kommer fra den samme producent i Asien, og det gør det svært for forbrugerne at overskue, om deres alarm er påvirket. Vi anbefaler dem derfor at pille deres alarmer ned og tjekke om det, der står bagpå, matcher en af modellerne på vores liste,« siger Bruno Harald Philipson.

Energistyrelsen har udstedt forbud mod de pågældende røgalarmer og skal nu i samarbejde med Dansk Standard og Dansk Brand- og Sikringsinstitut lave en risikovurdering, der skal afgøre, om alarmerne skal kaldes tilbage fra det danske marked.

Alarmerne testes i Europa

De mange fejl i røgalarmerne optræder altså, selv om de burde leve op til gældende europæiske standarder.

»De er allesammen testet på europæiske institutter, der er certificerede til den slags,« siger Bruno Harald Philipson.

Han understreger, at der kan være sket en fabriksfejl med alarmerne, efter at de er blevet kontrolleret i at leve op til standarderne, da dette sker én gang årligt. Men der tegner sig et billede af, at de fejlfyldte alarmer er sluppet igennem ved samme institutter.

»Derfor skal vi selvfølgelig finde ud af, om vi skal forfølge sagen over for institutterne, men i første omgang handler vores indsats om at vejlede forbrugerne og få udarbejdet en risikovurdering,« siger Bruno Harald Philipson.

Forbrugere, der måtte være i tvivl om status på deres røgalarmer, kan henvende sig til Energistyrelsen via hjemmesiden byggevareinfo.dk, hvor myndighederne bestræber sig på at svare inden for 24 timer.

I 2011 gennemførte Forbrugerrådet Tænk ligeledes en test af røgalarmer, der viste, at 9 ud af 24 modeller ikke levede op til den standard, de er forpligtet til, fordi de enten reagerede for langsomt og/eller for dårligt på røg.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg beklager. Jeg forvekslede denne artikel med "Røgalarmer dumper i myndighedernes test"

 • 0
 • 0

Hvis du installerer en brandalarm må man forvente, at den reagerer på en brand, men omvendt er det ikke alment kendt hvad de kriterier er. Det er jo heldigvis ikke et krav at have brandalarmer, så brugerne ved meget lidt om hvad man burde forvente. Til gengæld har mange oplevet en skrækkelig hylen når ovndøren åbnes, eller irriterende pip, når batteriet er for gammelt. Mit eget indtryk er, at brandalarmer er blevet solgt som et ekstra, uden nogen særlig godkendelsesordning, nærmest som et luksusgode.

 • 0
 • 0

I nye boliger og ved ombygning af eksisterende boliger har der siden 01.12.2004 været krav om mindst 1 røgalarm i boligen, og den skal være tilsluttet 230V samt have backup batteri. Dette krav opfyldes ikke med en røgalarm med indbygget batteri, hvis den ikke er tilsluttet 230V, men myndighederne har hele tiden sagt, at en dårligere røgalarm er bedre end slet ingen røgalarm, for før eller siden opdager man, at den er i alarm.

 • 0
 • 0

Ja det burde være obligatorisk hos alle ældre med en brandalarm, og brandvæsenet så besøgte dem, en gang om året (skifte batteri) det er vist gængs praksis i N og S.

Men cigaret røg er næsten umuligt at detektere, selv for prof. alarmer (Ion detektor) , pga de små røgpartikler. Så det er en ommer for dem der sælger.....

Hvis ministeren så forbyder de ikke duelige, får vi en helvedes ballade med EU, men sagen ender med at EU skal føre ordentligt tilsyn med de institutter der ikke gør deres arbejde godt nok..... Producenterne ved godt hvor barren er lavest (Institutterne der er akkrediterede), der burde EU-systemet hæve barren....

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten