Rødt lys er blevet en amerikansk pengemaskine
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rødt lys er blevet en amerikansk pengemaskine

Hvornår kørte du sidst over i et lyskryds, hvor du egentlig godt kunne have nået at stoppe for gult, men alligevel tog chancen og fortsatte?

Hvis du følger tendensen i USA, så er det sket for nylig. Her viser det sig nemlig, at flere og flere kører over for rødt, uanset de kunne have nået at stoppe. Det skriver Digital Trends.

Læs også: Antallet af trafikdræbte var rekordlavt i 2015

Derfor har over 500 byer over de sidste 15 år sat fotofælder op ved lyskryds for at snuppe dem, der i praksis mener, at gult lys betyder 'kør hurtigere'.

Men i stedet for at være fokuseret på trafiksikkerhed, så er fotofælderne blevet en enorm indtægtskilde for byerne. Siden 2003 har Chicago for eksempel hentet 600 mio. dollars ind i bøder fra rødt lys-kameraer.

Læs også: DTU fortsætter transportforskning trods lukning af institut

Noget kunne tyde dog på, at byerne er blevet grådige. Hvis man ser på det tidsrum, hvor trafiklysene lyser gult, så er det faldet i takt med at indtægterne fra bøderne er steget.

Det er nemlig kendt, at hvis det gule lys er tændt i en længere periode, så vil bilisterne være tilbøjelige til at stoppe. I mange byer er tidsrummet løbende faldet og visse steder ned under den nedre grænse på 3,6 sekunder, som det amerikanske transportministerium har fastsat.

Læs også: Volvo-effekten i frit fald: Dansk bilisme nu lige så sikker som den svenske

Det har fået flere dommere, for eksempel i Californien, til at sætte en stopper for disse bøder. Blandt andet fordi minimumstiden for det gule lys på 3,6 sekunder er blevet afkortet.

I stedet opfordres byerne til at gøre tidsrummet for det gule lys længere. Det vil få bilisterne til at stoppe og gøre dem mindre tilbøjelige til at køre over for rødt. Det er ifølge Digital Trends, kendt viden og noget, som det amerikanske transportministerium har anbefalet i årtier.

Det er vel egentlig det dommerne er der for.

Det burde vel være det som er ideen med magtens tredeling: At staten ikke bare kan lave love som giver penge, og håndhæve dem så de giver mest?

Det fungerer så ikke rigtig her i landet, men det kommer måske en dag.

  • 23
  • 2