Rød regering vil forbyde Roundup i haver
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. Newsletters and emails from Mediehuset Ingeniøren may contain marketing from marketing partners.

Rød regering vil forbyde Roundup i haver

Et flertal af folketingskandidaterne fra S, SF, EnL og Kristendemokraterne vil forbyde danskerne at bruge ukrudtsmidler som Roundup i deres haver.

Danskernes vane med at bruge kemiske ukrudtsmidler i haven skal rives op med roden, hvis den røde blok vinder valget.

Det viser en rundspørge blandt kandidaterne til det kommende folketingsvalg, som IDA har foretaget.

IDA har spurgt kandidaterne, om brugen af ukrudtsmidler i private haver bør forbydes, og svarene fra oppositionens kandidater er klare: 50 procent af Socialdemokraternes kandidater går ind for et forbud, mens hele 63 procent af SF's kandidater, 65 procent af De Radikales og hele 82 procent af Enhedslistens kandidater er for forbuddet.

Forbuddet får endda støtte af Kristendemokraterne, som ellers har for vane at lægge stemmer til regeringens politik. Her går 60 procent af kandidaterne ind for et forbud.

Kandidaterne fra Liberal Alliance er de mest kritiske over for forbud. Her mener kun 3 procent, at det er en god ide, mens fortalerne i Venstre, Konservative og DF udgør henholdsvis 12, 26 og 30 procent af kandidaterne.

Danva: Høj koncentration undere byerne

Ifølge Miljøstyrelsen står private haveejere for omkring to procent af det samlede pesticidforbrug herhjemme, men der er alligevel god grund til at forbyde brugen i haver, mener de danske vandværkers forening, Danva.

»Den seneste rapport om grundvandsovervågningen konkluderer, at der faktisk er meget høje koncentrationer af pesticider under byerne,« forklarer konsulent Claus Vangsgård fra Danva.

Årsagen er, ifølge Claus Vangsgård, dels, at private ikke er uddannede til at anvende pesticider og derfor overdoserer, og dels at sprøjtemidlerne bliver brugt i indkørsler og havegange, hvor der ikke er planter, der kan sætte gang i nedbrydningen af pesticiderne, før de siver ned i jorden.

»Så risikoen er faktisk større i private haver. Desuden har pesticidanvendelsen ikke noget økonomisk formål i en privat have, så vi synes, at man bør forbyde det.«

Forbud er i strid med EU-retten

Forbuddet er et gammelt ønske fra venstrefløjen. I 1998 aftalte den daværende S-R-regering med SF og Enhedslisten, at man ville lave et forbud mod sprøjtemidler i private haver, men den daværende miljøminister, Svend Auken (S), kunne ikke få sit lovforslag godkendt af EU, og derfor faldt det, selvom 18 borgmestre i de storkøbenhavnske kommuner bakkede op om det.

I dag kan det også blive lettere sagt end gjort, for ifølge miljøminister Karen Ellemann (V) vil et generelt forbud mod brug af sprøjtemidler i private haver være i strid med EU-retten. Det sagde hun, da hun sidste år afviste at indføre et forbud.

Men hvis det ikke kan lade sig gøre at forbyde, må politikerne gå andre veje, mener Danva.

»Vi mener, at der burde kunne findes veje til det. Man kunne lave regler om, hvem der kunne købe pesticider - eksempelvis ved at kræve, at de havde et sprøjtecertifikat. Man kunne også gå ind og ændre på prisen ved at øge pesticicafgiften,« foreslår Claus Vangsgård.

I 2011 gennemfører Miljøstyrelsen en landsdækkende kampagne rettet mod private haveejere med henblik på at reducere pesticidforbruget.

Dokumentation

Læs hvordan du kan minimere behovet for sprøjtemidler

Kommentarer (121)

Hvis man har så store problemer med ukrudt, så må man få en uddannet til at komme og sprøjte sine arealer. Så vil man også minimere overdosering og at folk tænkte sig om en ekstra gang ingen giftsprøjten kom i sving.

  • 0
  • 0

Det er på tide hvis der sker noget!

Undersøgelser for ganske nyligt har netop vist ganske små rester af det i drikkevandet, selvom Jorden skulle filtrere det.

Ikke alarmerende mængder, men det viser AT det siver ned, og så ved vi ikke hvordan den fremtidige udvikling vil blive.

Vil være LIDT surt at stå i en situation hvor drikkevandet er udrikkeligt om Xår

Mvh Henrik

  • 0
  • 0

...I relation til et forbud mod Roundup kunne det så være en bøde fra EU og en bøde fra EU og en bøde for EU osv. Og så må man jo vurdere om beskyttelseshensynet kan begrunde denne "pris". Hvis det er tilfældet, er det da bare at forbyde Round Up og så betale for det!

  • 0
  • 0