Rod i elnettet: Derfor går uret i din mikrobølgeovn forkert
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Rod i elnettet: Derfor går uret i din mikrobølgeovn forkert

Elnettet i Europa er delt op i områder, som kører synkront. Det største er det centraleuropæiske net, som strækker sig fra Jylland i Nord, til Portugal i vest, Tyrkiet i øst og Malta i syd. Illustration: ENTSO-E

En gang imellem kommer der pressemeddelelser forbi mit bord, som umiddelbart stiller flere spørgsmål end de giver svar. Sådan en dumpede ind i går fra den europæiske organisation for operatører af elnet, også kaldet ENTSO-E.

I pressemeddelelsen stod der, at 113 GWh el var forsvundet over de sidste tre måneder på grænsen mellem Serbien og Kosovo. Det havde trukket frekvensen ned i hele det centraleuropæiske net og gjort, at alle ure, der styres af elnettets frekvens - og det er mange - har tabt seks minutter.

Læs også: Dansk elsystem kørte uden store kraftværker i sammenlagt 41 døgn

Men hvad pokker er der sket nede på Balkan, og hvordan kan det have betydning for Danmark? Og når jeg skriver Danmark, så er det faktisk kun Jylland, Fyn og elektrisk tilknyttede øer. Hvis du bor i Østdanmark, kan du sove roligt. Vækkeuret vil vække til korrekt tid. Det skyldes, at vi herovre (hvor Ingeniørens redaktion også ligger), er hægtet på det nordiske system, som altså også kører synkront, bare lidt anderledes end resten af Europa.

400 MW trappet uden aftaler

Så hvordan kan 113 GWh og seks minutter sådan lige forsvinde? Jeg ringede til Klaus Winther, der er ansvarlig for systemdrift hos Energinet.dk og dermed for at holde balance i det dansk elnet, for at få en forklaring. Klaus Winther sidder også med i ENTSO-E i den special-gruppe, der har ansvaret for driftssamarbejdet i Centraleuropa. Han kunne fortælle, at det over de sidste tre måneder er blevet trukket 400 MW ud af elsystemet mellem Serbien og Kosovo, som ikke er blevet planlagt.

Her skal det lige indskydes, at alle de systemansvarlige netselskaber i Europa hver dag indsender planer for, hvor meget el de planlægger at udveksle med nabosystemerne. Det er nemlig helt afgørende, at der er balance mellem produktion og forbrug. Ellers kan frekvensen ikke holdes på 50 Hz.

Læs også: Teslas australske megabatteri har allerede vist sit værd

Og når der pludselig bliver hevet op til cirka 400 MW ud af systemet uden at nogen går ind og kompenserer, ja så er resultatet entydigt: Frekvensen i alle de 25 lande, som er knyttet sammen synkront, vil falde. Der er slet ikke noget at tale om, det er fysikkens love, der træder i kraft. Alle de de frekvensbærende generatorer og effektelektronikken i jævnstrømsforbindelserne er tvunget til at køre synkront for at undgå fysisk skade på udstyret.
Så hvad skal der nu gøres?

»Striden om de manglede 400 MW mellem Serbien og Kosovo er blevet løst, og nu har man hos Swissgrid, som styrer referencefrekvensen i Centraleuropa, besluttet at sætte frekvensen op til 50,01 HZ. Det vil derfor tage omkring tre uger før de seks minutter er indhentet,« forklarer Klaus Winther, som kan trøste de jysk-fynske elkunder med, at deres frekvensstyrede ure på det tidspunkt altså vil gå rigtigt igen.

Læs også: Synkronisering af elnet kan stabilisere grøn strøm

Det er faktisk muligt at følge med live i frekvensen og afvigelsen fra den ‘rigtige’ tid på hjemmesiden Swissgrid. I skrivende stund, ligger frekvensen på 50,04 HZ, og antallet af sekunder nettet er 'bagud' er kommet ned på 345.

Vi hjælper med frekvensen

Men skal Danmark så betale for, at der er forsvundet 113 GWh? Nej, bare rolig. Det Centraleuropæiske elenet er delt op i forskellige områder, hvor energibalancen skal være i orden, og Danmark ligger så langt væk fra grænsen mellem Serbien og Kosovo, at vi ikke deltager i at afbalancering af energien i det område, forklarer Klaus Winther:

»Vores opgave er at holde energibalancen mellem Jylland og Tyskland, så vi importerer og eksporterer så meget, som der bliver aftalt. Men vi deltager naturligvis i at holde frekvensen på 50,01 Hz,« siger Klaus Winther.
Så hvis din mikroovn eller clockradio i den seneste tid har tabt lidt i tid, så bare rolig - vi er ved at indhente tiden igen.

På handelsflådens skibe er frekvensen oftest 60 Hz!
Dét har overrasket mange, med medbragte frekvensstyrede vækkeure og pladespillere :o)

  • 5
  • 0