Rock’n roll: Pedalfabrikant udskifter DSP med ARM-chips

Det vides ikke, hvad Mark Arm fra orkesteret Mudhoney, mener om at T-Rex-pedalen Mudhoney, opkaldt efter samme, bliver udstyret med ARM-processor. Illustration: Jason Persse

DSP-kredse (Digital Signal Processor) er blevet for dyre for den danske virksomhed, T-Rex Engineering, der producerer guitarpedaler på enogtyvende år. Erstatningen er processorer, der bygger på ARM-teknologien.

Guitarpedaler benyttes til at ændre lyden af en elektrisk guitar eller en anden lydkilde, der udsender et signal med høj impedans, ofte ved en kombination af elementer, man normalt prøver på at undgå i kredsløb, så som overstyring af transistorer og faseændring af signalet. Men i musikerkredse forbindes den slags med ‘fed lyd’, som det kaldes i jargonen.

Pedalbyggeren T-Trex sparer penge og får nye muligheder, når teknologien skifter fra DSP-kredse til mobilverdenens ARM-arkitektur. Illustration: T-Rex Engineering

Moderne pedaler bygger ofte på integrerede kredse, som er nemmere at masseproducere og kalibrere end gammeldags pedaler, der benyttede diskrete komponenter. Mulighederne med signalbehandling er også meget større med digitale processorer.

Hos T-Rex i Vejle har det som sagt været DSP-processorer, der drev effekterne, men det er slut nu, forklarer en af grundlæggerne i firmaet, Lars Dahl-Jørgensen:

»DSP er meget dyr i forhold til andre processorer på markedet. Dertil kommer, at der kun findes ganske få programmører, der er i stand til at kode DSP’en. De folk er meget eftertragtede. Alt dette betyder, at vores omkostninger til udvikling af nye produkter bliver tilsvarende høje, og det har hæmmet os meget,« fortæller han i en pressemeddelelse.

Open source giver hurtig udvikling og lavere omkostninger

DSP-processorer benyttes til alle former for signalbehandling. Tilbage, da computer-cpu’er var væsentlige langsommere end i dag, kunne man også finde disse kredse i pc’er til lyd- og billedbehandling.

ARM er et cpu-design, som fremstilles i stort tal af flere forskellige chip-producenter. Det er den dominerende arkitektur i mobiltelefoner og tablets.

»De er markant billigere end DSP-processorer, og desuden findes der mange open source udviklingsværktøjer til dem. Det betyder, at vi kan uddanne vores egne lokale programmører, så vi både får speedet udviklingshastigheden op og nedbragt omkostninger. «

Teknologiskiftet åbner også op for nye horisonter.

»ARM-processoren giver os nogle tekniske muligheder, vi ikke har kunnet udnytte tidligere. Blandt andet vil den digitale signalbehandling ske hurtigere end hidtil, og dermed formindskes 'latency', dvs. den forsinkelse der opstår, fra signalet bearbejdes i pedalen, til det sendes videre til forstærkeren.«

Lars Dahl-Jørgensen håber, at virksomheden kan fordoble sin forretning i løbet af de næste tre år, på baggrund af den nye arkitektur.

Emner : Chips