Robottossede tætningsproducenter

Trelleborg Sealing Solutions i Hel­singør er sluppet af med sin robotforskrækkelse. Det har taget tid, men for to år siden forelskede produktionschef Jesper Riis og procesteknisk chef Henrik Tørnes sig i Universal Robots robotarme ved første blik.

Nu – to år og en måned senere – har virksomheden fået installeret næsten alle de indkøbte 42 robot­arme og er tilmed blandt de nominerede til automatiseringsprisen, der uddeles på Automatik14.

I samme periode har Trelleborg Sealing Solutions investeret i 20 nye CNC-maskiner, så der har været tryk på i produktionshallen.

»Det har været en udfordring at lykkes i det høje tempo, vi har haft,« siger Jesper Riis.

»Men nu ved vi meget mere om, hvad det er, så nu er vi nærmest blevet robottossede og prøver at tænke dem ind, hvor vi kan,« siger han.

Ingen plads til afskærmning

Trelleborg Sealing Solutions udvikler tætningsløsninger til bil-, fly- og offshoreindustrien, og for to år siden havde virksomheden ikke en eneste robot.

»Problemet var, at de krævede en masse afskærmning, som vi ikke har plads til. Universal Robots arm kan placeres, lige hvor man har brug for den uden afskærmning, fordi den kører langsomt, og så kan man omstille den, mens de andre maskiner kører,« forklarer produk­tionschefen om valget af 42 robot­arme fra den fynske robotudvikler – 38 stk. UR5, der kan løfte 5 kg, og fire stk. UR10, der kan løfte 10 kg.

Det eneste, robotterne laver, er at fylde materiale på CNC-maskinerne. Det betyder, at maskinerne ikke står unødigt stille, hvis operatøren er i gang på en anden maskine eller er på toilettet.

Hvor en operatør tidligere kunne håndtere tre CNC-maskiner, er det med robotføderen nu muligt at håndtere op til otte – alt efter hvilken kunde maskinen producerer til.

»Vores målsætning var, at operatøren skulle nå mere pr. maskine, selv om han skulle håndtere flere maskiner. Flere steder er vi faktisk helt oppe på en øget effektivitet på 50 procent,« fortæller Jesper Riis.

Presset af fyldt ordrebog

Trelleborg er en svenskejet virksomhed med afdelinger i hele verden. På virksomheden i Helsingør blander man materialet – teflon med forskellige fyldstoffer alt efter anvendelse – som fremstilles i rør, der fyldes i CNC-maskinerne, hvor tætningsringene drejes.

Virksomheden har de senere år flyttet nogle opgaver ud til Indien, men fabrikken i Helsingør har hele tiden ligget foran i effektivitet, så det var ikke overvejelser om udflytning, der lå bag robotindkøbet.

Det var derimod ønsket om at holde sin position på markedet, når kunderne i stigende grad forlanger lavere priser, højere kvalitet og hurtigere levering.

Og når man træder ind i produk­tionslokalet i Helsingør, forstår man, hvorfor plads er en væsentlig faktor. 60 CNC-maskiner står tæt pakket på rad og række, og man skal se godt efter for at opdage den diskrete robotarm ved siden af operatørlugen ved hver maskine. I et roligt tempo tager griberen fat i et rør og fører det ind i maskinen, så endnu en portion af de mange millioner tætninger, Trelleborg Sealing Solution producerer om året, kan drejes til for eksempel et indsprøjtningssystem i en bil.

»Robotterne har hjulpet os til at blive på automotive-markedet og stadig tjene penge,« fastslår Jesper Riis, mens han viser rundt i hallen.

»Vi har øget kapaciteten, fordi vi har haft en ordretilgang, der har krævet det. Men vi skal også producere mere i dag for at tjene de samme penge som i 2007.«

Berøringsangsten er væk

Trelleborg skal kunne levere tætninger til visse kunder inden for 24 timer og har derfor også brug for robotter, der hurtigt kan omstilles. Og med Universal Robots-armen tager det ikke mere end et par minutter at omprogrammere den.

Til gengæld har den store øvelse været at få medarbejderne til at tage godt imod de nye ‘kolleger’ lige så hurtigt, som de er blevet installeret.

»Den største bekymring for medarbejderne var, at robotterne skulle koste job. Men vi var hurtige til at melde ud, at det ikke ville ske,« fortæller Jesper Riis.

Virksomheden har tværtimod ansat 50 nye medarbejdere i løbet af de seneste to år på grund af ordretilgang, og med robotterne er effektiviteten steget, så omsætningen igen er oppe på 2007-niveau.

Desuden har processen gennem de seneste to år gjort, at virksomheden og medarbejderne ikke længere er berøringsangste over for automa­tisering af denne slags, fortæller procesteknisk chef Henrik Tørnes.

»Nu behersker vi robotteknologien,« lyder den selvsikre konklusion.

»Men det betyder ikke, at vi kan slappe af, for vi skal blive ved med at holde forspringet. Så vi udfordrer hele tiden medarbejderne til at tænke i nye løsninger, som gerne må involvere en robot,« supplerer Jesper Riis.