Robotterne får deres eget vikarbureau

Mød vikaren, der aldrig er sur eller stresset. En tysk iværksætter har søsat, hvad der øjensynligt er verdens første vikarbureau for robotter. Her kan især små og mellemstore virksomheder leje en robotvikar for 67 kroner i timen. Illustration: Robozän

Et vikarbureau for industrirobotter. Det måtte jo komme på et eller andet tidspunkt. Og det er netop hvad der er sket i Tyskland, hvor det Berlin-baserede firma Robozän vil bygge en forretning op på at udleje cobots – såkaldt samarbejdende robotter – til andre virksomheder, der måtte stå og mangle en robotvikar i en tidsbegrænset periode. Men som måske ikke lige råder over en halv eller en hel million kroner til at investere i deres egen robot.

Ideen er fostret af iværksætteren Matthias Krinke, der er indehaver af virksomheden Pi4_robotics. Her har man udviklet en robotarm med integreret vision kaldet Workbots, og det er netop den type fleksible robotter, der har inspireret ham til at oprette et robotvikarbureau.

Lejeperiode på seks måneder

»Den nye generation af Workbots kan hurtigt og fleksibelt blive programmeret til nye opgaver og blive udstyret med de rette komponenter til en given opgave. Man kan bruge robotterne som sikkerhedspersonale eller kassedamer i supermarkedet,« forklarede Matthias Krinke – i parentes bemærket Robozäns eneste medarbejder i kød og blod – i forbindelse med sin deltagelse på årets netop overståede Hannover-messe.

Som virksomhed skal man ganske enkelt kunne leje en cobot, ligesom man i dag lejer en vikar i kød og blod. Minimumslejeperioden er seks måneder, hvorefter der er en opsigelsesfrist på fire uger.

Prisen? Godt 67 kroner i timen – svarende til en tysk minimumsløn. Ifølge Robozän selv står vikarbureauet for transport af robotten, opsætning, oplæring og forsikring og opkræver så i modydelse et mindre honorar for det.

I Berlin sidder Yolandi

Det lyder måske umiddelbart som en dårlig aprilsnar, men i en stadig forholdsvis umoden branche som robotindustrien er det måske heller ikke helt skidt at forsøge sig med utraditionelle forretningsmodeller. Bare tænk på, hvordan kopimaskinen først for alvor blev en succes i 1960’erne, da virksomheden Haloid – det senere Xerox – gik over til en forretningsmodel, hvor man leasede kopimaskinen til kunderne frem for at sælge den til dem.

Tiden må vise, om Matthias Krinke på samme måde kan sætte robotmarkedet i brand. Efter introduktionen af leasing-modellen voksede Xeroxs omsætning med 41 procent i gennemsnit om året i de følgende 12 år.

Robozän har udlejet vikarer siden slutningen af 2015, og ifølge den tyske iværksætter benytter blandt andre en Berlin-baseret amerikansk endoskop-producent Xion sig af en robotvikar fra Robozän. Robotten, Yolandi, anvendes til otte timer om dagen at tilslutte eller frakoble jackstiks eller indtaste prædefinerede keyboard-sekvenser.

Investorer kan udleje robotter

Ifølge en pressemeddelelse fra virksomheden er det i øvrigt muligt for investorer at købe en Workerbot for cirka 750.000 kroner og herefter få forrentet investeringen ved at leje robotten ud som arbejdskraft gennem Robozän.

Investoren er garanteret en årlig forrentning på minimum én procent, oplyser Robozän. Om det så er en fornuftig investering, må man jo selv gøre op med sig selv – hvis man skulle ligge inde med trekvart million.