Robotter skal sortere skraldet i Holstebro
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Robotter skal sortere skraldet i Holstebro

Illustration: Screenshot fra Youtube-video

I dag åbner det fælleskommunale ressourceselskab Nomi4s deres nye affaldssorteringsanlæg i Holstebro, og her får man nu hjælp fra en ny kant til at sortere affaldet.

Som det først sted i Danmark, er det nemlig robotter, der skal sortere plast fra det husholdningsaffald, der kommer ind fra Holstebro, Lemvig, Skive og Struer.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet.

Infrarøde stråler genkender plast

I dag står der specialcontainere til affaldssortering i kommunerne, hvor den ene side er indrettet til papir og den anden side til plast, jern og andet metal.

Når affaldet kommer til affaldssorteringen hos Nomi4s, frasorteres jern og anden metal, inden robotterne tager sig af resten, forklarer Carsten Zaar, projektleder hos Nomi4s.

Robotterne får deres signal fra en NIR sensor, der via infrarød stråling kan genkende plasten, og således sikre at robotterne kan fiske en specifik plasttype ud af blandingen.

NIR sensoren kan udover 22 plasttyper faktisk også genkende andre materialer, heriblandt træ. Og det arbejder man på, på sigt kan implementeres i affaldssorteringen fortæller Carsten Zaar:

»I dag sorterer vi kun plast, fordi det er et forsøgs- og udviklingsprojekt, men vi håber på snart at kunne gå i gang med en fase to, hvor vi vil se på, hvordan robotterne kan frasortere flere affaldstyper,« siger han.

Læs også: Robotter skal finde guld i vores affald

Carsten Zaar er ikke afvisende over for, at det kan ende med, at borgerne en dag vil kunne smide al husholdningsaffald i den samme spand.

»Robotterne er jo ligeglade med, hvad de sorterer fra. Det eneste de behøver, er et signal,« siger han.

Fiskefileter holdt løsningen

Den nye miljøteknologi er oplagt til eksport, men inden den er klar til det, er der nogle processer, som skal forfines lidt.

»Den største tekniske udfordring vi har lige nu, er den måde, robotterne griber affaldet på, når det skal frasorteres. Det er svært, fordi emnerne er uhomogene; de kan være flade, høje, runde og kantede, ujævne og glatte,« siger Carsten Zaar.

Læs også: Svejserobot konkurrerer let med Kina

Indtil videre er den bedste løsning en sugekop med vacuum. Her var udviklerne først alle hyldevarerne igennem, men ingen af produkterne var udviklet til at fange uensartede materialer.

Erfaringerne og design af det sugehoved, der nu arbejdes videre med hos Nomi4s, er derfor hentet fra fiskeindustrien, baseret på et sugehoved der kan samle frosne, panerede fiskefileter op i forskellig størrelse og form.

Læs også: Robotter skal sortere elektronikskrot

50 procent af husholdningsaffaldet skal genbruges i 2022

På nuværende tidspunkt genbruges 31 procent af det danske husholdningsaffald, men der er stadig mange tons affald, som potentielt kunne genanvendes, der futtes af i stedet.

Den landsdækkende affaldshåndteringsplan sigter derfor efter, at der i 2022 kan genanvendes op mod 50 procent af al husholdningsaffald.

Det mål håber man blandt andet at kunne opnå ved robotters hjælp i Holstebro og omegn, så borgerne ikke skal have otte forskellige skraldespande i deres køkken.

Læs også: Fjernstyrede arme skal rense Risøs hot cells

Anlægget til affaldssortering i Holstebro er støttet af MUDP, Miljøteknologisk Udvikling og Demonstrations Program, med 5,4 millioner kroner og tre millioner kroner fra Region Midtjylland.

Nedenfor kan du se, hvordan det gamle anlæg blev fjernet og robotterne sat ind.

Sådan skal det være. Politikerne skal sørge for at gøre borgernes tilværelse nemmere og bedre og ikke belemre dem med påbud og sanktioner.

Der er ingen mennesker der har fortjent at leve deres liv efter en affaldsafhentningskalender :-)

  • 3
  • 4