Robotter skal sortere skraldet i Holstebro
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Robotter skal sortere skraldet i Holstebro

Illustration: Screenshot fra Youtube-video

I dag åbner det fælleskommunale ressourceselskab Nomi4s deres nye affaldssorteringsanlæg i Holstebro, og her får man nu hjælp fra en ny kant til at sortere affaldet.

Som det først sted i Danmark, er det nemlig robotter, der skal sortere plast fra det husholdningsaffald, der kommer ind fra Holstebro, Lemvig, Skive og Struer.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet.

Infrarøde stråler genkender plast

I dag står der specialcontainere til affaldssortering i kommunerne, hvor den ene side er indrettet til papir og den anden side til plast, jern og andet metal.

Når affaldet kommer til affaldssorteringen hos Nomi4s, frasorteres jern og anden metal, inden robotterne tager sig af resten, forklarer Carsten Zaar, projektleder hos Nomi4s.

Robotterne får deres signal fra en NIR sensor, der via infrarød stråling kan genkende plasten, og således sikre at robotterne kan fiske en specifik plasttype ud af blandingen.

NIR sensoren kan udover 22 plasttyper faktisk også genkende andre materialer, heriblandt træ. Og det arbejder man på, på sigt kan implementeres i affaldssorteringen fortæller Carsten Zaar:

»I dag sorterer vi kun plast, fordi det er et forsøgs- og udviklingsprojekt, men vi håber på snart at kunne gå i gang med en fase to, hvor vi vil se på, hvordan robotterne kan frasortere flere affaldstyper,« siger han.

Læs også: Robotter skal finde guld i vores affald

Carsten Zaar er ikke afvisende over for, at det kan ende med, at borgerne en dag vil kunne smide al husholdningsaffald i den samme spand.

»Robotterne er jo ligeglade med, hvad de sorterer fra. Det eneste de behøver, er et signal,« siger han.

Fiskefileter holdt løsningen

Den nye miljøteknologi er oplagt til eksport, men inden den er klar til det, er der nogle processer, som skal forfines lidt.

»Den største tekniske udfordring vi har lige nu, er den måde, robotterne griber affaldet på, når det skal frasorteres. Det er svært, fordi emnerne er uhomogene; de kan være flade, høje, runde og kantede, ujævne og glatte,« siger Carsten Zaar.

Læs også: Svejserobot konkurrerer let med Kina

Indtil videre er den bedste løsning en sugekop med vacuum. Her var udviklerne først alle hyldevarerne igennem, men ingen af produkterne var udviklet til at fange uensartede materialer.

Erfaringerne og design af det sugehoved, der nu arbejdes videre med hos Nomi4s, er derfor hentet fra fiskeindustrien, baseret på et sugehoved der kan samle frosne, panerede fiskefileter op i forskellig størrelse og form.

Læs også: Robotter skal sortere elektronikskrot

50 procent af husholdningsaffaldet skal genbruges i 2022

På nuværende tidspunkt genbruges 31 procent af det danske husholdningsaffald, men der er stadig mange tons affald, som potentielt kunne genanvendes, der futtes af i stedet.

Den landsdækkende affaldshåndteringsplan sigter derfor efter, at der i 2022 kan genanvendes op mod 50 procent af al husholdningsaffald.

Det mål håber man blandt andet at kunne opnå ved robotters hjælp i Holstebro og omegn, så borgerne ikke skal have otte forskellige skraldespande i deres køkken.

Læs også: Fjernstyrede arme skal rense Risøs hot cells

Anlægget til affaldssortering i Holstebro er støttet af MUDP, Miljøteknologisk Udvikling og Demonstrations Program, med 5,4 millioner kroner og tre millioner kroner fra Region Midtjylland.

Nedenfor kan du se, hvordan det gamle anlæg blev fjernet og robotterne sat ind.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sådan skal det være. Politikerne skal sørge for at gøre borgernes tilværelse nemmere og bedre og ikke belemre dem med påbud og sanktioner.

Der er ingen mennesker der har fortjent at leve deres liv efter en affaldsafhentningskalender :-)

 • 3
 • 4

Jeg håber så inderligt at dette er det første skridt til at vi i fremtiden skal sortere affald i 2 bunker : biologisk affald og alt det andet

Det biologiske affald skal udnyttes til energi/gødning

Alt det andet skal sorteres tilbage til de oprindelige bestanddele det var lavet af ! Disse bestanddele skal så bruges i produktion af nye produkter. Der er ikke penge i det nu, men med den svinske måde vi misbruger vores resourcer på, vil der snart være rigtig mange grundstoffer der vil være uhensigtsmæssigt kostbare at grave frem. Desuden vil næsten alt være samlet af robotter, så at få en robot til at skille det ad igen vil vel ikke være det store problem... Det vil nok i virkeligheden være en gigant opgave hvor man allerede i produktionen skal tænke på hvordan delene kan genbruges osv. Der skal måske bruges 30 forskellige robotter på sådan en rigtig genbrugsplads. Og hvor noget skal sendes videre til specialpladser. Ved 3 d print af div brugsgenstande, kunne man også forestille sig at det blev lidt nemmere at få gå tilbage til den masse 3 d printeren bruger...

 • 5
 • 0

EU sætter mål for genanvendelsen - og dem skal vi overholde. Problemet er, at vi i Danmark beregner anderledes end i andre lande og derfor har meget svært ved at nå målene. Nu sætter vi så gang i sortering af perifere fraktioner med meget lav værdi. Spørgsmål: Hvad koster det pr. ton at indsamle ekstra fraktioner (etablering, drift, afskrivning og forrentning pr. ton genanvendt)? Hvad koster det at sortere på de indsamlede materialer (pr. ton brutto og netto)? Hvor meget forventer man at sortere ud til materialegenanvendelse (i procent) og hvor meget skal alligevel brændes? Hvad er værdien af de salgbare materialer (pr. ton)? Hvad er den reelle værdi af materialerne pr. ton, når de tilføres direkte til affaldsforbrænding? Og endelig: Vil de ikke genanvendelige dele efterfølgende blive betragtet som energigenvundet og dermed medregnet som genanvendt, når de energiudnyttes på affaldsforbrændingsanlægget - eller skal de eksporteres til Tyskland (eller andre) for at opnå dette? Det er jo her forskellen i beregningerne reelt ligger.

 • 3
 • 0

Uden at skulle gøre mig alt for klog på robotarme, så undre valget mig.. !

Jeg synes det ser ud som om man har valgt en robottype, der er for tung til opgaven.! Og når jeg siger for tung til opgaven så tænker jeg på energiforbrug og hastighed . I sidste ende handler det jo om energioptimering.?

Armen skal vel kun håndtere plast stykker på få hundrede gram, og ikke bære tungt værktøj..!

Jeg læste artiklen forestillet mig noget i denne retning, der her rent faktisk pakker frossen fisk med en suge kop..!

https://www.youtube.com/watch?v=DpFyZ9EW0TA

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten