Robotter skal rense havbunden ud for skotsk a-værk
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Robotter skal rense havbunden ud for skotsk a-værk

UK Atomic Energy Authority (UKAEA) har efter længere tids undersøgelse fundet frem til, hvad de tror, er den mest fordelagtige måde at fjerne sporene i havet efter Dounreay-kernekraftværket ud for Nordskotlands kyst.

Oprydningen vil vare tre somre og skal ske med fjernstyrede robotter, der skal finkæmme havbunden for radioaktive partikler.

Arbejdet vil foregå 50 meter under havets overflade på et område, der er 600.000 kvadratmeter stort - svarende til 60 fodboldbaner, skriver The Scotsman. Robotterne skal foretage oprydningen med en teknik, der endnu er under udvikling, og vil koste op til 267 millioner kroner.

Simon Middlemass, direktør for oprydningen af det 52 år gamle kernekraftværk, medgiver, at partikeloprydningen er en af de største udfordringer.

»Der vil altid være udgifter ved vores arbejde, og vi forsøger det bedste, vi kan. Men i sidste ende vil det være umuligt at undersøge hele den omkringliggende havbund for at også at tage den sidste partikel,« siger Simon Middlemas til The Scotsman.

Siden 1983 har teknikerne allerede fjernet 1.400 radioaktive partikler fra stranden og havbunden nær Dounreay. Den største var seks millimeter, og havbunden vil blive overvåget i 20 år efter oprydningen.

Dokumentation

The Scotsman: Dounreay chiefs confirm plan for robots to tackle clean-up of seabed

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først