Robotter skal montere print og strømforsyninger

I elektronikindustrien foregår montering af printkort, strømforsyninger og større elektronikkomponenter fortsat hovedsagelig på manuel vis.

Men hos Scandimatic i Herning har man nu udviklet en ny software og en række tilhørende værktøjer, der skal få traditionelle industri­robotter til at overtage opgaverne med montering af de større elektronik­dele.

»Vi har udviklet en række værktøjer, der kan få industrirobotter til at montere de lidt større komponenter inden for elektronikindustrien,« forklarer direktør i Scandimatic Ulf Egeberg.

Armene, der skal betjene de nye værktøjer, sidder også på danske hænder. Det er nemlig de fynske robotter fra Universal Robots i Odense, der skal løfte opgaven.

Ved at modificere eksisterende robotgribere har Scandimatic udviklet et system, der kan udføre montering af større industri-PCB-enheder, tavlemontage og isætning af komponenter på DIN-skinner.

Afprøver grænser for robotter

Scandimatic arbejder normalt kun med udvikling og integration af robotsystemer inden for metal- og plastindustrien. Men med det nye tiltag håber Ulf Egeberg, at virksomheden også kan komme til at prøve kræfter med løsninger til elektronikindustrien og ad den vej skabe grobund for nye markeder.

»Vi har udviklet de nye værktøjer for på den måde at afprøve grænserne for, hvor der kan anvendes industrirobotter,« forklarer han.

Første skridt ind i den nye verden bliver en deltagelse på EOT-messen i Herning, hvor de nye montageværktøjer skal demonstreres.

»Normalt deltager vi kun på industri­messer. Men EOT-­messen er en fin lejlighed til at præsentere vores kompetencer for nogle lidt andre brancher,« forklarer Ulf Egeberg.

Den oplagte elektronikkunde til de nye monteringsrobotter er i Ulf Egebergs optik en PCB-virksomhed, der ønsker at opsætte en prototype af en produktionslinje til PCB-montage, hvor forskellige muligheder for montering kan afprøves, inden den endelige løsning sendes til mængdeproduktion i eksempelvis Østen.

Robottens styrke er her, i modsætning til en specialbygget maskine, at robotten hurtigt kan omstilles til andre komponentstørrelser eller funktioner. På den måde er der både tid og penge at spare for elektronikvirksomheder ved at anvende robotter, påpeger Ulf Egeberg.

»Alternativet er, at man måske må skifte en specialbygget industrimaskine ud med en anden, hvilket selvfølgelig er meget omkostningstungt.«

Med løfteevner på op til 10 kg og en præcision på bare 0,1 millimeter anvendes Universal Robots UR-­modeller allerede inden for elektronik­industrien af virksomheder som Amerikanske Scott Fetzer Electrical Group og New Zealandske Betacom, hvilket styrker Ulf Egebergs tro på, at der er et marked for de nye værktøjer fra Scandimatic.