Med sine 16 år på bagen trænger Øresundsbroens stålkonstruktion til en opfriskning. Det er blevet tid til en ny omgang maling på den otte kilometer lange del af brokonstruktion, som omgiver togdækket og har motorvejen over sig. Det er første gang, den zigzagformede konstruktion bliver malet, siden broens opførelse, men det bliver også første gang, at man skal løse netop denne slags maleropgaver.
Derfor er et hold af interne og eksterne eksperter og partnere sat sammen til at finde en teknisk løsning til det store maleprojekt. At søge inspiration fra andre store broprojekter er en del af teknikernes arbejde, og ifølge Fokus Øresund skal arbejdet blandt andet udføres af robotter, som er særligt tilpasset opgaven.
De oprindelige fem lag maling, som dækker stålet i dag, blev påført, mens broen endnu var på land og lå skilt ad i 120-140 meter lange sektioner. Nu hvor broen står på tværs af Øresund, skal der findes en måde at male broen på over åbent vand.
Med tog susende forbi
En del af udfordringen ved opgaven er at finde en måde, hvorpå der kan blive skærmet af. Dels for det vind og vejr, som er årsag til malingens slitage, men i høj grad også for de tog, som suser forbi med 200 km/t. Herudover bliver der ført 26.000 volts højspændingsledninger, der også bliver en udfordring for arbejdets udførelse.
Udfordringen med togene skal løses ved hjælp af en stor afskærmning, der kan adskille de hurtigkørende tog og stålkonstruktionen, når der males. Skærmen skal samtidigt sikre et tørrere og varmere klima, der vil optimere maleprocessen.
Udover skærmen skal teknikerne konstruere en platform, som kan hænge på ydersiden af stålkonstruktionen, og hvorfra malearbejdet vil foregå. De tilpassede robotter vil således bruge platformen i deres arbejde med først at vaske stålkonstruktionen ned og herefter påføre den to friske lag vandbaseret maling.
Hele vejen rundt på 13 år
Selve arbejdet med at male den 300.000 kvadratmeter store stålkonstruktion kommer til at foregå over en periode på 13 år. Projektet er sat til at starte i 2019, hvor først den sydlige side af konstruktionen skal males. Arbejdet starter på denne del af broen, da det er her, malingen er mest udsat for vind og vejr.
Sydsiden forventes nymalet i 2023, mens nordsiden bliver malet i perioden 2024-2028, og undersiden af konstruktionen bliver afslutningen på projektet i år 2032.
Øresundsbro Konsortiet regner med at kunne opretholde normal trafik over broen i hele perioden, mens arbejdet står på.
