Is-robotter i rummet skal reparere og genbygge sig selv

22. januar 2021 kl. 10:003
Is-robotter i rummet skal reparere og genbygge sig selv
Nedest i artiklen kan du i en video se 'Icebot' i aktion, der dog stadigvæk er på et sit begynderstadie Illustration: Bigstock/whitebarbie.
Et hold af forskere arbejder på en prototype af en robot, som kan genopbygge sig af materialer tilgængelige på andre planeter, når de jagter svar langt væk hjemmefra
Artiklen er ældre end 30 dage

Et hold af forskere vil bygge robotter af is og sende dem ud i rummet. Ideen udspringer af, at der altid skal være tilgængelige materialer for robotterne, når de trænger til reparation på rum-missionerne.

Konceptet med navnet ‘Icebot’ er stadigvæk på begynderstadiet, men forskerne fra University of Pennsylvania har en vision om, at den færdigdesignede robot selv skal kunne stå for » selvkonfiguration, selvreplikation og selvreparering«.

Det fremgår af en rapport, som forskerne bag, Devin Caroll og Mark Yim, har præsenteret til IEEE/RSJ's Internationale konference for intelligente robotter og systemer (IROS).

Mens Icebot fortsat har et stykke vej at gå med modificeringer inden sin endelige rumdebut, så har forskerne udgivet deres første proof of concept. ‘Antarktis udforsknings-robotten’ vejer 6,3 kg, kan køre op ad en 2,5 graders hældning og dreje fra side til side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom robotten er udstyret med almindelige batterier og aktuator, så er størstedelen af ‘kroppen’, de strukturelle dele og hjul lavet af is. Og der er flere grunde til at isen blev det foretrukne materiale, lød fra Devin Carroll til videnskabsmediet IEEE Spectrum.

»I sidste ende faldt valget på is, fordi det giver os en designmæssig fleksibilitet, samtidigt med at vi ser en interesse for isbelagte, fjerntliggende miljøer. Samtidig har klimaforandringer skabt en stor interesse for Antarktis og indlandsisen. Men Nasa og andre rumforskningsgrupper kigger mod stjernerne efter is og vand«, siger Devin Carroll.

Ideen med is-robotterne er helt konkret, at robotterne skal arbejde sammen i hold af to. Den robot, der udforsker livet på en planet, skal samtidig indsamle is og bringe det tilbage til den anden robot, som alene har til formål at agere mekaniker. Her har is også den fordel, at det findes i stort set hele vores solsystem – lige fra månen til ringene omkring Saturn.

I denne video ses Icebot – den første af sin slags.

Remote video URL

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
22. januar 2021 kl. 16:29

Hvis man forestillede sig at disse isrobotter levede efter en hel anden tidsskala end mennesker, så kunne de store iskapper opfattes som sådanne robotter.

De mister noget til smeltning og isbjerge, men de gendanner sig stort set igen via snefald. Deres "liv" er så langt at vi mennesker ikke opfatter det som liv. :-)

2
22. januar 2021 kl. 15:29

Slet ikke nogen dum ide, specielt ikke hvis man på rejsen medbringer en smule (tørre) fibre til at forstærke isen. Med cellulosefibre fås det sagnomspundne materiale pykrete der har ret gode mekaniske egenskaber.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pykrete

Stepper man fiberkvaliteten op til f.eks. UHMWPE, så kunne det godt gå hen og blive et rigtigt fornuftigt materiale. (Fibrene skal overfladebehandles for at hæfte til isen - det bliver ikke nemt)

1
22. januar 2021 kl. 11:15

Og egentlig rigtig godt tænkt. Men som de også nævner hjælper det "kun" på de rigide strukturelle del af en robot.

Resten (styresystem, bevægelige led) har vel stadig udfordringer i forhold til replikering og reparation da det ikke er opbygget af is?

Men det vil selvfølgelig (potentielt, og kun hvis der rent faktisk er vand/is i nærheden) kunne lade sig gøre at skifte et ødelagt hjul (som vi ser det på Oppertunity etc. rovere).

Og hvem skal vedligeholde vedligeholdeses robotten... den skal jo følge med rundt for at være til stede når den udforskende robot bryder ned, og dermed vel også udsættes for lign. slidtage?