Et hold af forskere vil bygge robotter af is og sende dem ud i rummet. Ideen udspringer af, at der altid skal være tilgængelige materialer for robotterne, når de trænger til reparation på rum-missionerne.
Konceptet med navnet ‘Icebot’ er stadigvæk på begynderstadiet, men forskerne fra University of Pennsylvania har en vision om, at den færdigdesignede robot selv skal kunne stå for » selvkonfiguration, selvreplikation og selvreparering«.
Det fremgår af en rapport, som forskerne bag, Devin Caroll og Mark Yim, har præsenteret til IEEE/RSJ's Internationale konference for intelligente robotter og systemer (IROS).
Mens Icebot fortsat har et stykke vej at gå med modificeringer inden sin endelige rumdebut, så har forskerne udgivet deres første proof of concept. ‘Antarktis udforsknings-robotten’ vejer 6,3 kg, kan køre op ad en 2,5 graders hældning og dreje fra side til side.
Selvom robotten er udstyret med almindelige batterier og aktuator, så er størstedelen af ‘kroppen’, de strukturelle dele og hjul lavet af is. Og der er flere grunde til at isen blev det foretrukne materiale, lød fra Devin Carroll til videnskabsmediet IEEE Spectrum.
»I sidste ende faldt valget på is, fordi det giver os en designmæssig fleksibilitet, samtidigt med at vi ser en interesse for isbelagte, fjerntliggende miljøer. Samtidig har klimaforandringer skabt en stor interesse for Antarktis og indlandsisen. Men Nasa og andre rumforskningsgrupper kigger mod stjernerne efter is og vand«, siger Devin Carroll.
Ideen med is-robotterne er helt konkret, at robotterne skal arbejde sammen i hold af to. Den robot, der udforsker livet på en planet, skal samtidig indsamle is og bringe det tilbage til den anden robot, som alene har til formål at agere mekaniker. Her har is også den fordel, at det findes i stort set hele vores solsystem – lige fra månen til ringene omkring Saturn.
I denne video ses Icebot – den første af sin slags.
