Robotter i munden: Forskere arbejder på den håndfri tandbørste

1. september 2022 kl. 16:045
Robotter i munden: Forskere arbejder på den håndfri tandbørste
Fremtidens tandbørste kan være små mikrorobotter, der renser dine tænder og tandkød for dig. Illustration: Gnepphoto/Bigstock.
Jernoxid-nanopartikler kan både erstatte tandbørsten, tandpastaen og tandtråden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis den elektriske tandbørste ikke er højteknologisk nok for dig, så er der godt nyt.

Ifølge professor i oral folkesundhed og odontologi på University of Pennsylvania, Hyun Koo, kan fremtidens tandpleje se helt anderledes ud.

Sammen med seniorforsker og maskiningeniør på University of Pennsylvania, Edward Steager, har han arbejdet på at erstatte tandbørsten. Deres løsning lyder på at have en sværm af mikrorobotter i munden, der renser tænderne for dig.

»Rutinemæssig mundpleje er besværlig og kan være en udfordring for mange mennesker, især for dem, der har svært ved at rense deres tænder,« siger professor Hyun Koo i en pressemeddelelse fra universitetet, hvor deres forskning skal hjælpe alle med at få en god tandhygiejne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet udføres af et tværfagligt hold af odontologer og maskiningeniører. Både Edward Steager og Professor Koo var interesserede i jernoxid-nanopartikler, men af forskellige årsager.

Steagers forskergruppe var interesseret i jernoxid-nanopartikler som mikrorobotter, fordi de kan formes og styres med magnetfelter på utallige måder. Koos forskergruppe var interesseret i den katalytiske aktivitet af nanopartiklerne, der kan dræbe bakterier, som forårsager betændelse og forrådnelse i tænder og tandkød.

Sådan virker mikrorobotterne, der automatiserer behandlingen og fjernelsen af bakterier, der forårsager tandforfald og tandplak:

Illustration: Penn Dental Medicine..

Børstningen virker ved, at flere jernoxid-nanopartikler (mikrorobotter) samler sig ved hjælp af et magnetisk felt. Derefter kan mikrorobotterne tage form som en børste, som kan ændre sig alt efter, om tandkødet eller tænderne skal rengøres. Derudover kan mikrorobotterne forme sig som en tandstikker, der kan løsne madrester mellem tænderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bakterier, plak og biofilm bliver fjernet samtidig, da jernoxid-nanopartiklerne har katalytiske egenskaber.

Nanopartiklerne producerer katalyseret brintoverilte, som udleder frie radikalstoffer. De eliminerer de patogener, der forårsager tandforrådnelse. Derfor har robotterne ikke brug for tandpasta.

»Det er ligegyldigt, om du har lige tænder eller skæve tænder - de tilpasser sig forskellige overflader,« siger Hyun Koo i universitetets pressemeddelelse.

En robotsværm af jernoxid-nanopartikler former en børstelignende struktur, der både renser tænder og tandkød, samt dræber bakterier. Nederest på billedet vises to mennesketænder, der er blevet renset af mikrorobotterne:

Illustration: Penn Dental Medicine..

Mikrorobotterne har haft succes med at rengøre rigtige mennesketænder, som var monteret på sådan en måde, at de efterlignede tændernes placering i mundhulen.

Netop nu er jernoxid-nanopartiklerne blevet FDA-godkendt til kunne bruges på dyr. Forsøg viser, at de ikke har vist nogen tegn på at skade tandkødet.

Forskerne mener, at systemets tilpassende egenskab kan gøre det skånsomt nok til klinisk brug. Forskerholdet fortsætter udviklingen af mikrorobotterne for at optimere robotternes bevægelser.

»Vi ville elske at se dette hjælpe den ældre befolkning og mennesker med handicap. Vi mener, at det vil ændre de nuværende metoder og i høj grad fremme mundhygiejneplejen,« siger Professor Koo.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. september 2022 kl. 22:53

Helt bortset fra ironi, så vil vi være på "spanden" (&), når animalsk føde udgår om få år pga klimabelastningen - der er nemlig masser af "farligt" sukker i de søde frugter vi sundhedens navn fylder os med og som vi ikke kan/vil undvære. Vi kan ikke forbyde alt det farlige (fx biler og motorcykler).

Druesukker påvirker ikke tænderne i nær samme grad som rafineret sukker. Jeg ved ikke hvorfor, men det er ihvertfald min erfaring. Jeg tror at druesaften nemmere forsvinder med spyttet og ikke sætter sig mellem tænderne, mens rafineret sukker, og produkter med rafineret sukker, oftest skal børstes væk. Børster man tænderne uafbrudt, og mindst efter hvert måltid, så skader det sandsynligvis ikke nær så meget. Men, det burde forbydes, i alle fødevarer, der typisk spises udenfor de normale spisetider, og hvor der ikke børstes tænder, f.eks. i slik.

Men det rafinerede (hvide) sukker bør vi undgå af andre grunde, selvom det og NaCl er en usynlig dræber i mange industrielt fremstillede fødevare

Nemlig.

3
2. september 2022 kl. 08:38

Nanopartiklerne har intet med robotter at gøre. De er helt passive partikler. Og artiklen siger ikke noget som helst om det apparat, der skal til for at styre partiklerne rundt i munden.

2
2. september 2022 kl. 01:35

Havde sukker ikke været brugt i så mange år, vil det næppe kunne godkendes som fødevare i dag.

Helt bortset fra ironi, så vil vi være på "spanden" (&), når animalsk føde udgår om få år pga klimabelastningen - der er nemlig masser af "farligt" sukker i de søde frugter vi sundhedens navn fylder os med og som vi ikke kan/vil undvære. Vi kan ikke forbyde alt det farlige (fx biler og motorcykler).

&: span(den) er en slæt skjult henvisning til MIT kursus 6.172, hvor span er metrik for paralelliserings mulighed i multicore-systemer.

Men det rafinerede (hvide) sukker bør vi undgå af andre grunde, selvom det og NaCl er en usynlig dræber i mange industrielt fremstillede fødevarer,

1
1. september 2022 kl. 21:01

Hvis vi helt undgik sukker, så får vi ikke så store tandproblemer. Og det vil hjælpe på helbredet. Sukker koster samfundet mange penge, plus det ødelægger vores tænder. Havde sukker ikke været brugt i så mange år, vil det næppe kunne godkendes som fødevare i dag.