Robotter blomstrer på fynsk gartneri

Illustration: Morten Vittrup Lund

Det er dagen efter stormen på Gartneriet PKM denne mandag morgen i maj.

Der har været mors dag om søndagen, og for en gartner slår mors dag både juleaften og valentinsdag med flere længder. Hver dag i den foregående uge har Gartneriet PKM sendt op mod 200.000 potteplanter sydpå til de sydeuropæiske mødre og svigermødre.

Så man kan roligt sige, at gartneriets nye fuldautomatiske pakke­anlæg til over ti millioner kroner har fået sin ilddåb efter at være blevet kørt ind hen over foråret. Der er stadig nogle indkøringsproblemer, men alt i alt er det gået fint, forklarer produktionskonsulent Niels Erik Andersson denne mandag morgen, hvor der pustes ud efter de foregående ugers travlhed:

»Anlægget kræver stadigvæk en gang imellem en hjælpende hånd, men ellers kører det o.k.«

Første UR-robot var til gartnerierne

Et gartneri lyder måske ikke som den mest højteknologiske virksomhed, men rent faktisk blev den første robotarm fra Universal Robots solgt til et fynsk gartneri som urtepottestabler for ti år siden.

UR-robotter spejder man dog forgæves efter i PKM’s pakkeanlæg. Her er det i stedet to store ABB-­robotter, der er det umiddelbare blikfang. Udstyret med en særlig potteplantegriber løfter de to robotarme otte blomsterpotter op ad gangen og placerer dem på hver deres rullebånd, inden de transporteres over til kvalitetssortering i anlæggets visionsystem.

2.500 potter kan hver robot i teorien håndtere pr. time, men dér er man dog ikke endnu.

RFID-læsere rundt omkring i anlægget registrerer den enkelte potteplantes data via et RFID-tag i bunden af potten. Dataene følger potteplanten hele vejen rundt i anlægget og er synkroniseret med gartneriets ordresystem for fuld sporbarhed og transparens. Illustration: Morten Vittrup Lund

Skal sikre fleksibilitet

Pakkeanlægget skal automatisere pakningen af de campanulaer og bladkaktus, som gartneriet – et af Danmarks allerstørste – ekspederer over 20 millioner af om året.

Pakningen af blomsterne har indtil nu været en manuel proces, hvor skiftende medarbejdere - herunder vikarer og sæsonarbejdere - manuelt først har skullet kvalitetsinspicere blomsterne, dernæst pakke dem i poser eller svøb, sætte eventuelle etiketter på og placeret blomsterne i bakker.

Men de opgaver er det fremover meningen, at pakkeanlægget skal tage sig af. Det koster her og nu en del sæsonarbejdere jobbet, men det er en nødvendig investering for at sikre gartneriets konkurrencedygtighed i forhold til især de store hollandske gartnerier, der i udgangspunktet har kortere vej – og dermed færre transportomkostninger – til kunderne i Sydeuropa, forklarer Niels Erik Andersson.

Dels kan PKM lettere håndtere de enkelte kunders ordrer og levere en ensartet kvalitet, dels kan man tilføre ekstra værdi til produktet ved eksempelvis at tilbyde skræddersyet etikettering i kundens eget navn.

»Sådan et anlæg giver os mulighed for at fastholde noget fleksibilitet, for det kræver noget på timelønsfronten, hvis en medarbejder manuelt skal stå og sætte etiketter på hver potte. Plus at det også er ensidigt gentaget arbejde. Så vi får noget fleksibilitet ind både i forhold til sæsonudsving i produktionen og kundernes ønsker,« siger Niels Erik Andersson om anlægget, der er det første af sin art i Danmark.

Kamera tæller antal pixel

Det mest iøjnefaldende ved pakkeanlægget er umiddelbart de meterlange rullebånd, der transporterer tusindvis af blomster rundt i anlægget. Men hjertet i anlægget er den store kasse, hvori samtlige blomster og planter bliver fotograferet af et visionkamera, der registrerer antal pixel – en traditionel metode til at tælle antallet af farver i blomstens krone.

De enkelte kunder vil nemlig have blomsterne på forskellige udviklingsstadier, så det er et vigtigt konkurrenceparameter for Gartneriet PKM at kunne levere en ensartet kvalitet.

Dataene på den enkelte plante lagres i et RFID-tag i bunden af potten, der følger planten hele vejen gennem anlægget. Dataene i tagget holdes op mod ordreinformationerne i gartneriets ordresystem, som afgør, om planten til sidst skal have en etiket, herunder hvilken type, og hvordan den skal pakkes. Holder en plante ikke den ønskede kvalitet, aflæses det via RFID-læsere, og den skubbes ud på en separat bane.

Langt de fleste af blomsterne ryger dog videre til pakkeanlæggets sidste stop, en fuldautomatisk etiketteringsmaskine og en ligeledes fuldautomatisk posemaskine, der sørger for at pakke hver plante ind i cellofan eller anden emballage.

Konkurrencen fra Holland

Netop etiketteringsmaskinen volder stadig noget besvær, forklarer Niels Erik Andersson. Der er ganske enkelt problemer med at få etiketterne til at sidde lige på potterne.

Men når anlægget er fuldt kørt ind, vil det have en kapacitet på mellem 20.000 og 50.000 planter i døgnet, afhængigt af om PKM kører med ét eller to skift.

Og så skal det nok for alvor vise sit værd, er Niels Erik Andersson sikker på:

»For at et dansk gartneri som os kan konkurrere med de hollandske gartnerier, skal vi ud over et godt brand kunne levere en ensartet kvalitet og i så store mængder, at det er attraktivt for kunderne. Mange af vores kunder har forskellige krav til etiketterne, men med sådan et anlæg giver det os nogle gevaldige fordele i forhold til at kunne imødekomme deres krav.«