Robotten Sophia er måske ikke så dum endda
Lissabon: Lad os bare få det på det rene med det samme; for et par uger siden beskyldte undertegnede den humanoide robot Sophia for at være lige så 'klog' som en spilledåse.
Det var efter, at robotten var blevet tildelt statsborgerskab i Saudi-Arabien, hvilket i sig selv virkede som en besynderlig ting at gøre i et land, som kun lige netop har givet menneskelige kvinder lov til at køre bil.
På videoer fra eventet virkede det som om, at robotten afspillede indtalte svar og mest af alt udmærkede sig ved at kunne bruge sin ansigtsmimik til at vise smil og dreje hovedet.
Læs også: Mediestunt: Robotten Sophia er lige så menneskelig som en spilledåse
Nu har jeg på Web Summit i Lissabon haft mulighed for at komme lidt tættere på Sophia og Ben Goertzel, der er en af Sophias skabere fra Hanson Robotics i Hongkong.
Sophia kan faktisk svare på spørgsmål
Spørgsmålet er altså, hvor klog Sophia er. Ingeniøren forsøgte at få Ben Goertzel til at forholde sig til det ved at sammenligne Sophia med Apples tale-service Siri:
»Jeg ville mene, at Sophia er lige så klog som Siri,« lød svaret fra Ben Goertzel.
Men på en pressekonference, hvor journalister havde mulighed for at stille Sophia spørgsmål direkte, var kravet, at spørgsmålene blev stillet til Ben Goertzel, som så omformulerede dem til robotten. Årsagen skulle være, at Sophia ikke var så god til dialekter.
Læs også: Sonys nye robothund har flere brikker at rykke med end hypet Sophia-robot
Robotten bruger et program fra Google til stemmegenkendelse og et AI-program fra SingularityNet til at analysere det, den hører. Men Ben Goertzel kom i præsentationen og de efterfølgende spørgsmål kun overfladisk ind på, hvordan robotten omdanner det hørte sprog til et relevant svar.
Noget kunne dog tyde på, at Sophia er i stand til at opfatte enkelte ord som så 'oversættes' til et passende svar. Der er dog ingen tvivl om, at Sophia er væsentligt langsommere til at reagere end en almindelig iPhone.
God til mediation
Ben Goertzel indrømmer da også, at robotten har begrænsede evner, men han pointerer, at de vil udvide sig, i takt med at SingularityNet gør Sophia klogere.
Han kalder derfor også Sophia for en platform til at studere, hvordan vi som mennesker interagerer med robotter:
»Derfor bruger vi blandt andet Sophia til meditation. Fordi hun er i stand til at spejle vores ansigtstræk og simulere vejrtrækning, har vi oplevet, at det giver forsøgspersoner en indre ro –
præcis som ved meditation,« forklarer Ben Goertzel.
Statsborgerskab var en overraskelse
Og for lige at vende historien om statsborgerskab i Saudi-Arabien, så blev folkene hos Hanson Robotics også selv overraskede over udnævnelsen.
Ben Goertzel var ikke selv til stede, men han erkender, at med robottens nuværende intelligensniveau, virker det lidt underligt.
Et andet spørgsmål er også, hvem der egentlig har fået statsborgerskabet?
»Lige nu har vi bygget 12 Sophia’er. Men var det kun den ene, som fik statsborgerskabet eller var det dem alle 12?« spørger han.
