Robotten Hector får både bevidsthed og følelser
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Robotten Hector får både bevidsthed og følelser

Illustration: Engineer the future c/o IDA

Mød robotten Hector - modelleret som en vandrende pind med seks lange ben, elastiske led og et ultralet exoskelet lavet af plastik, der er forstærket med kulfibre. Hector er bygget til at kunne bevæge sine led uafhængigt og er udstyret med sensorer, der tillader den at reagere på sine omgivelser og lære af erfaring.

Læs også: Forsker: Robotter kan aldrig få bevidsthed

I sig selv ganske imponerende. Men det, der for alvor adskiller Hector fra andre nyskabende robotter, er, at den i den nærmeste fremtid bliver udstyret med en form for bevidsthed, som vil gøre den i stand til at se sig selv, som andre ser den.

»Vi har udviklet en softwarearkitektur, der vil give ham (Hector, red) en refleksiv bevidsthed,« siger professor Holk Cruse, den ene af to forskere fra tyske Bielefeld Universitet, der står bag robotten.

Softwarearkitekturen er baseret på kunstige neurale netværk og bliver i øjeblikket testet ved hjælp af computersimulering. Det, der virker under simulering, skal efterfølgende overføres til robotten.

Holk Cruse vil sammen med sin kollega Dr. Malthe Schilling undersøge, i hvilket omfang højere mentale tilstande, eksempelvis bevidsthedstilstande, kan udvikle sig i Hector, selv om robotten ikke på forhånd har fået indbygget disse træk. Forskerne omtaler dem som emergente evner – altså evner der pludselig opstår.

Beslutninger træffes efter humør

Indtil nu har Hector fungeret som et reaktivt system, der reagerer på stimuli i omgivelserne. Softwareprogrammet ‘Walknet’ har givet robotten sit insektlignende gangart og et andet program, kaldet ‘Naviart’, har gjort det muligt for den at finde vej til et fjerntliggende mål.

Efterfølgende har forskerne udviklet ‘reaCog’. En softwareudvidelse, som aktiveres, når de andre programmer ikke er i stand til at løse en udfordring. Softwareudvidelsen gør det muligt for robotten at simulere en ‘forventet opførsel’, hvor den først leder efter nye løsninger på problemet og derefter evaluerer, hvorvidt den forventede opførsel giver mening. I stedet for automatisk at udføre en forudbestemt opgave, forestiller robotten sig først, hvordan opgaven kan løses. En simpel form for bevidsthed, vil nogle argumentere.

Læs også: Drømmer androider virkelig om elektriske får?

Snart tilfører forskerne så reaCog den nye softwareartitektur, og med den mener de at kunne føre robottens mentale tilstand så vidt, at den eksempelvis får intentioner, der gør den i stand til at målrette sin adfærd.

Forskerne hævder også, at følelser kan læses ind i robottens fremtidige software.

»Følelser kan læses ud fra adfærd. For eksempel er en glad person mere villig til at tage risici og træffe hurtige beslutninger end en person, der er nervøs. Den opførsel kan overføres til reaCog, så robotten får en indre mental tilstand,« forklarer Holk Cruse.

I fremtiden vil Hector altså, ifølge de to tyske forskere, kunne observere sin egen mentale tilstand og træffe beslutninger baseret på information om sit ‘humør’. Og som om det ikke var nok, er den nye software designet således, at Hector på sigt kan blive i stand til at fornemme menneskers intentioner eller forventninger og træffe beslutninger derefter.

»Måske bliver robotten i stand til at tænke: Hvad forventes af mig - og hvordan opfører jeg mig i overensstemmelse hermed?« siger Holk Cruse.

Læs de to forskeres udgivelse 'Mental States as Emergent Properties: From Walking to Consciousness' her.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor er det altid skadedyr man bygger robotkopier af? :)

Jeg har lidt svært ved at forstå, man ønsker at udstyrer et insekt med følelser. Har insekter følelser og empati? Hvis ja, så vil jeg gerne beklage det myggedrab jeg foretog i aftes.

  • 0
  • 4

Hvorfor definere du insekter som skadedyr? Det får dig selv til at lyde som et skadedyr...

Om insekter har empati er svært at sige, men man har observeret en form for højere tankevirksomhed og personlighed hos nogle insekter.

Og ja alle dyr har følelser på et eller andet plan ellers ville de ikke kunne overleve, og hvis vi snakker om højere udviklede pattedyr så deler mange af dem de samme følelser som os og det gælder også i nogle tilfælde empati, Om de så forbinder de samme ting med følelserne som os det er så sværere at finde ud af, men det er også sådan nogle ting opvækst og erfaring i høj grad afgør, menneske eller andet dyr.

  • 1
  • 2

Hvilken opgave vil de give 'Hector' for at afgøre om den har en bevidsthed?

Det er et udmærket spørgsmål. Og svaret er faktisk, at det er der ikke nogen opgaver der kan afgøre.

Da et menneske har et endeligt antal udtryksformer, er det teoretisk muligt at simulere et menneskes bevidsthed 100%.

Alene dér er det i praksis umuligt at afgøre om selv de mennesker vi omgiver os med rent faktisk har en bevidsthed, eller om det er perfekte simulatorer.
Grunden til at vi antager at alle andre har en bevidsthed, er at de ligner os - både i handling og udseende - og så ekstrapolerer vi ud fra det.
Vi kender nok allesammen den dér med 'hvis det ligner en and, går som en and, og siger som en and, så er det nok en and!'

Der skal ikke meget programmering til at at få en computer til at sige 'Det gør ondt!' når jeg trykker på tasten 'A' på tastaturet. Eller 'Jeg bliver ked af det når du trykker på 'B'.'
Dertil kobler man så et sprogmodul, som sender et tryk på 'B' når sætningen 'Din mor er grim!' udtales.
Og nu kan computeren sige: 'Jeg bliver ked af det når du kalder min mor grim.'

Det lyder ganske logisk og kan sagtens udlægges som både følelser og bevidsthed, men i virkeligheden kunne computeren lige så godt programmeres til at sige 'Det kilder' eller 'Glædelig Jul' eller 'Hvis din hjerne var dynamit, var der alligevel ikke nok til at sprænge hatten af dig!'

Og om computeren har fået denne (og andre) sætninger ind med skeer, eller om det er noget den har 'lært sig selv' ved omgang med andre mennesker er komplet ligegyldigt.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten