Robotstyret varmetråd skærer forme til glasfiber- og betonemner
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Robotstyret varmetråd skærer forme til glasfiber- og betonemner

Et nyt dansk firma, Odico, har opfundet en metode til hurtigt at skære forme i ekspanderet polystyren (EPS) - i folkemunde 'flamingo' - ved hjælp af en robot, som styrer en skærende varmetråd. Metoden er væsentligt enklere end den møjsommelige udfræsning, som er mest anvendt.

Den skærende tråd kan skære forme til støbning af glasfiber, beton og andre materialer. Det betyder, at det er blevet muligt at lave komplicerede forme langt hurtigere og billigere end hidtil. Man undgår den langsommelige og materialekrævende fræseproces.

Desuden gør den nye metode det muligt at lave svungne og krumme former i et omfang, som ikke hidtil har været muligt.

Odico ser for eksempel muligheder for at skabe forme til vindmøllevinger og glasfiberbåde. Tolerancen i formene går helt ned til en tiendedel millimeter, hvilket burde være rigeligt til i hvert fald glasfiberbåde.

Forskellen fra andre skæreprocesser er, at denne proces kan forarbejde til helt frie former.

»Vi vil for eksempel kunne lave nye, interessante forme til livreddertårne. Pointen er, at teknikken giver frihed til at lave helt vilkårlige forme. Samtidig bliver formene billigere, fordi vi kan tage 95 procent af materialet væk i én bevægelse,« siger iværksætter og direktør Anders Bundsgaard Petersen og fortæller, at det sidste af formen dog stadig skal fræses ud, efter tråden har været i arbejde.

Hurtigt fra idé til form

Teknikken muliggør, at man kan nå hurtigt fra idé til form.

»Vi kan gå direkte fra en 3D-tegning i et CAD-program til en robotbevægelse. Det vil være en god teknik til hurtigt at støbe prototyper til vindmøllevinger, fordi man hurtigt kan skabe en ny form,« siger Anders Bundsgaard Petersen.

Tråden, som skærer i hårdt EPS-materiale, er udviklet sammen med Center for Robotteknologi på Teknologisk Institut i Odense. Den skærer ved hjælp af varme, og temperaturen kan styres alt efter behov til mellem 25 og 500 grader. Odico arbejder med at omsætte en form i to tempi. Først optimeres formen til retlinethed (fordi tråden er retlinet). Derefter omsættes geometrien til robotkode.

Anders Bundsgaard Petersen er maskiningeniør og har i en årrække arbejdet med salg af robotter for ABB. Han har stiftet firmaet Odico i Odense sammen med en investor og de to første medarbejdere: en arkitekt ved Arkitektskolen i Aarhus og en softwareudvikler, som sidder i Holland.

Firmaet startede i april og har allerede fået sin første ordre fra en producent af cementtrapper. Odico har sin første robot stående i Center for Robotteknologi, Teknologisk Institut, og er desuden ved at indrette produktionslokaler andetsteds i Odense med en robot placeret på en 30 meter lang skinne. Den vil gøre det muligt at lave store emner i én arbejdsgang.

Ideen om at anvende EPS som formmateriale blev afprøvet i et projekt med deltagelse af blandt andre den danske cementproducent Unicon, Teknologisk Institut, Spæncom og MT Højgaard. Det blev støttet af Højteknologifonden og afsluttet i 2010.

»Projektet eksperimenterede også med forskellige overfladestrukturer på EPS'en. Den viden, der blev frembragt her, har været vigtig for os. Vi har taget ideen op efter det projekt, men vi har selv i Odico opfundet den specielle skæreproces,« siger Anders Bundsgaard Petersen.

Det afgørende nye er, at det bliver let og billigt at formgive materialer meget mere frit og fantasifuldt.

»Det giver muligheder for at formgive nogle fede rutsjebaner eller lave kulisser til teater eller lave kæmpe vartegn eksempelvis for kongresser,« drømmer Anders Bundsgaard Petersen.

Den varme tråd, som skærer sig igennem skummaterialet, kan også erstattes af eksempelvis en diamanttråd. Så kan man skære direkte i sten, fremhæver han.

Dokumentation

(http://www.tv2fyn.dk/article/357291?autoplay=1&video_id=51965#ba3y)

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten