Robotstøvsugere kan erstatte 1.000 rengøringsansatte i staten

Gangarealer og kontorlokaler i statens bygninger bliver stadig støvsuget og vasket med håndkraft. Men det er alt for dyrt - lad robotter overtage arbejdet og spar flere hundrede mio. kroner årligt i løn til rengøringsassistenterne, lyder det nu fra Copenhagen Business School, CBS.

»Det er oplagt, at staten aktivt jagter et besparelsespotentiale og stiller krav om, at der bruges ny teknologi i forbindelse med rengøringen og på den måde driver udviklingen,« siger professor Kim Normann Andersen, CBS.

Han er forfatter til en ny rapport om robotstøvsugning i den offentlige sektor, der offentliggøres i dag, og som samler erfaringer med brug af de selvkørende støvsugere i kommunerne Århus, Horsens, Næstved, Høje-Taastrup, Odense, Holbæk og København.

I modsætning til i staten er kommunerne nemlig i fuld gang med at eksperimentere med ny teknologi til rengøringsopgaverne.

»Robotterne bruges, og erfaringer er høstet i både kommunerne og hos private, så det er ikke en ny teknologi, man skal ud og teste,« siger Kim Normann Andersen.

Test på to plejecentre i Odense kommune har dokumenteret, at en rengøringsassistent i gennemsnit bruger 20 minutter på at støvsuge et rum på 33 m2, mens en person, der sætter en robot til at gøre samme arbejde, kun bruger fem minutter. Med andre ord en besparelse på 75 procent.

Til gengæld er robotten længere tid om at udføre selve støvsugningsopgaven - nemlig 75 minutter.

Overføres erfaringerne til statens seks millioner kvadratmeter og støvsuges alle områder, anvendes der omkring 60.000 timer på en omgang rengøring af gulvene i staten.

Ved støvsugning en gang ugentlig med robotter i 48 uger om året kunne der ifølge rapporten spares op til 1.000 rengøringsstillinger - eller lønninger for omkring 240 mio. kroner ved en løn til en rengøringsassistent på ca. 20.000 kr. om måneden.

Koncernindkøber i Finansministeriet, Bent R. Jensen, erkender, at der i hvert fald ikke under hans ministerium stilles krav om, at der bliver brugt arbejdskraftbesparende teknologi som robotter, når man udliciterer rengøringen.

Men han er positiv over for ideen.

»Vi tager højde for så mange andre ting i vores licitationer, så det kunne man sagtens forestille sig. Ud over at sænke prisen ville det måske endda højne kvaliteten,« siger Bent R. Jensen.

Den udmelding glæder Kim Norman Andersen.

»Det manglede bare. Staten ser jo gerne at kommunerne og ældreplejen bruger teknologien,« siger han.

Muligvis kan der spares endnu mere end de 1.000 årsværk. Rigsrevisionen har i hvert fald på Slots- og Ejendomstyrelsens område underestimeret antallet af kvadratmeter.