Robotskibe skal sejle på Titans søer

Titan minder på mange måder om Jorden, med vinde, regn og søer, men har ekstremt kolde forhold med temperaturer helt ned til minus 180 grader celsius, hvor bl.a. methan erstatter flydende vand.

De mange søer spredt ud over månens overflade giver mulighed for en alternativ mission i forhold til de landingsfartøjer og køretøjer som Nasa hidtil har sendt til andre destinationer.

"Vi har fået bevilling fra Nasa til at undersøge mulighederne for at sende en båd til søerne på Titan.

Fra et videnskabeligt perspektiv er det den oplagte ting at gøre." siger geologen Ellen Stofan fra Proxemy Research.

Konceptet venter stadig på den endelige udvælgelse under Nasa's Discovery-program, men kan få et ekstra boost i kraft af Nasa's planer om at udvikle en kraftigere thermonuklear generator.

 Titan hidtil eneste besøg var i 2005 hvor Nasa's Cassini-rumsonde frigav ESAs Huygens landingssonde. Huygens landede med faldskærm på overfladen og sende data og billeder tilbage til Jorden. Nasa's forskere, håber at man kan gentage succesen med en sejlende rumsonde.

"Det er meget koldt på Titan, men de teknologiske udfordringer er ikke så store, som man måske skulle tro. Landing på væske er meget mindre kritisk end på land." siger Ellen Stofan til space.com.

På størrelse med sortehavet

En vellykket landing på havet, kræver et godt mål. Mange af Titan's hundredvis af søer er blot nogle få kilometer lange, men to af de største nordlige søer strækker sig flere hundrede kilometer og er på størrelse med f.eks. Sortehavet.

Både Ligeia Mare og Kraken Mare er søer, som Ellen Stofan mener man sagtens burde kunne ramme. Titans tykke atmosfære gør også en landing nemmere, end f.eks. i den tynde atmosfære som findes på Mars.

Udover kameraer til at fotografere søerne og himlen, har forskerne andre ideer til en lang række videnskabelige instrumenter til den sejlende rumsonde. Ellen Stofan håber, at man kan medbringe instrumenter til måling af den kemiske sammensætning i søerne, dybden, samt undersøgelser af samspillet mellem søerne og atmosfæren.

De mange instrumenter vil kræve strøm, og en thermonuklear generator er den bedste løsning. De tykke skyer på Titan udelukker brugen af solpaneler som på Mars, og batterier vil kun kunne levere strøm til nogle timers forbrug.

Hvis den sejlende rumsonde en dag når frem og lander på en af Titans søer, kan dens mast indeholde et kamera i stedet for sejl. Kraftige vinde og strømme vil kunne skubbe den rundt i månedesvis og hjælpe til med at give os et indblik i en meget fremmed verden.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det bliver jo nok ikke i vor levetid,der blev for nogle år siden talt om opsendelse af en UAV til Mars som så skulle flyve rundt deroppe og sende data tilbage,der var der også blevet bevilliget penge til projektet,og intet er endnu sket,med de nedskæringer der har været i NASA skulle de nok bruge pengene til at forske i lidt mere realistiske projekter.

 • 0
 • 0

med de nedskæringer der har været i NASA skulle de nok bruge pengene til at forske i lidt mere realistiske projekter.

Nu tror jeg ikke der er problemer med projektets realisme - det skal nok være muligt at udføre for Nasa hvis de får tilstrækkelige bevillinger. Spørgsmålet er, om de forskere, og den arbejdskraft, som skal bruges på projektet, vil kunne bruges på en bedre måde.

Det er ikke helt usandsynligt. I nogle tilfælde, kan rejser ud i rummet biddrage til forskning, som senere kan blive en fordel for os alle - men jeg tror, at det er meget begrænset, hvad forskningen vil give os, når det drejer sig om en rejse til Titan. Selvom det nok er spændende, er ikke usandsynligt, at mange af forskerne måske vil kunne finde på mere nyttige opgaver. Jeg forventer naturligvis, at de kan løse energiproblemet, og opdage en ny energikilde, der både er miljøvenligt, og renlig, og som ikke beror på jordiske resourcer. Eller, at de løser genneralle problemer, indenfor naturvidenskaben - måske med udgangspunkt i andet end optimering, og med udgangspunkt i nytænkning. Eller forske, og opdage nye materialer, der måske kan bruges indenfor fusion, eller til miljøvenlige produkter. Selv et fly, der kan flyve ud i rummet uden brændstof, vil i fremtiden kunne have større brugsværdi, end en rejse til Titan.

 • 0
 • 0

Selvom det nok er spændende, er ikke usandsynligt, at mange af forskerne måske vil kunne finde på mere nyttige opgaver.

Hvad er nyttigt? Hvor har den protestantiske Joakim von And filosofi bragt os?

Mvh Søren

 • 0
 • 0

Intet Søren tvætimod.

Hvis man tager dit udsagn:

Hvad er nyttigt? Hvor har den protestantiske Joakim von And filosofi bragt os?

Så er de eneste den har bibragt os, er at alle de som har læst de historier derom ,tror at alt hvad der kan tænkes, også kan udføres .

 • 0
 • 0

Hvad er nyttigt?

Måske har forskerne selv gode forslag. Men mangler de idéer, kan man nævne problemer som energi, miljø, mad, forskning f.eks. i nye materialer f.eks. nanoteknologi, hvor vi endnu ikke har fundet på, hvor det kan bruges. Dataloginørderne, kan forske i sprog og operativsytsemer, der gør fremtidens sprog mere sikre, og uafhængigt af skift af platform og hardware, og måske udvikle sprog, der er egnet til styring f.eks. af maskiner, robotter, og rumraketter. Og igen, har de måske selv masser af forslag. Ofte er en god idé, at forske i noget, der er på et niveau, hvor det bruges af så mange som muligt - f.eks. operativsystemer og sprog.

 • 0
 • 0

Når verden efterhånden runder 10 milliarder + mennesker bliver det nødvendigt, at gribe til drastiske tiltag for, at undgå daglig hungersnød med tilhørende optøjer, folkevandringer og krig (lyder bekendt?).

Med mindre nogen så vil sætte sig til doms over hvem der skal leve og hvem der skal blive til gødning, må vi overveje alternativerne.

Eksport af mennesker med habitat ud i rummet er en vej frem.

Andre alternativer? Husk familieplanlægning har rigtig mange fjender (religiøst urokkelige fjender). Øget generel velstand - -der er lige med reduceret antal børn - er også lige med øget forbrug af jordens resurser med kollaps og krig som logisk følge (når alle SKAL ha bil).

At ekspandere jordens livsformer ud i rummet er måske den eneste måde, at udgå at vi tar livet af os selv over tid.

Derfor er al (næsten) rumforskning livsvigtig. Alt vi kan lære om andre verdener, vil komme os til gaven fremover. Uanset om vi ønsker at bosætte os der eller "blot" bruge dem som model for vores fremtid. Og så kunne det jo være sjovt at finde "fisk" i en metan sø (gad vide hvordan den vil smage?).

 • 0
 • 0

Teoretisk set vil en eksport af befolkningsoverskud bort fra jorden på sigt depletere jorden for organisk materiale, så det er nok ikke den bedste løsning.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten