Robotskelet får lammede danske patienter til at rejse sig og gå
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Robotskelet får lammede danske patienter til at rejse sig og gå

»Det var en fantastisk oplevelse at være oppe i øjenhøjde. Når man har siddet så længe og drømt om at kunne rejse sig, kan det slet ikke beskrives. Jeg har totalt optur over det.«

Sådan lød det fra danske Leo, som i over syv år har været bundet til sin kørestol efter en motorcykelulykke, der gjorde ham lam fra brystet og ned. Tirsdag fik han mulighed for at prøve at gå i et eksoskelet fra amerikanske Ekso Bionics, da de afholdt demonstration hos patientforeningen PTU i Rødovre.

Faktisk har 10-15 patienter på Afdeling for Rygmarvsskader på Glostrup Hospital siden årsskiftet oplevet at få genoptræning ved hjælp af et robotskelet – eller et eksoskelet, som de også kaldes.

Afdelingen i Hornbæk fik i januar 2013 mulighed for at købe et eksoskelet, og siden er fire fysioterapeuter blevet certificeret til at varetage træningen. Skelettet kan delvist give patienter med lammelser førligheden tilbage, fortæller overfysioterapeut Mette Molin.

»Der er ingen tvivl om, at patienterne kan komme hurtigere op og gå med eksoskelettet, og flere har sagt, at de har fået en bedre siddende balance, færre smerter, og måske kan det også hjælpe tarmfunktionen. Det er også betydningsfuldt psykisk at komme op at stå,« fortæller Mette Molin.

»Vi havde en tidligere patient inde, der ikke havde været oppe at gå i 15 år, som nærmest havde en ’ud-af-kroppen-oplevelse’. At komme op at stå er en utrolig positiv ting at kunne tilbyde, men endnu kan et sådant skelet ikke erstatte kørestolen. Dertil er de for langsomme og skal tilpasses den enkelte patient i højere grad,« siger hun.

Eksoskelettet giver ikke blot patienterne gode oplevelser med at komme op at stå. Kraften i robotten letter også arbejdet med genoptræning, som dermed kan startes langt tidligere end ved konventionel fysioterapi.

Robotten initierer bevægelsen ved hoften, som om at nu rejser patienten sig, og sådan hjælper robotten patienten til stående stilling.

Læs også: Kunstigt robotben får lamme til at gå

Dog er det en driftstung manøvre, fortæller Mette Molin. Der skal nemlig to fysioterapeuter på opgaven ad gangen, da den ene skal guide patienten, mens den anden betjener fjernkontrollen, der får robotten til at bevæge sig fremad.

Eksoskelettet har Afdeling for Rygmarvsskader, Glostrup Hospital, har anskaffet fra den amerikanske producent Ekso Bionics, som for et par år siden første gang var ude at fortælle om skelettet. Dengang var det på vej i kliniske test. Det er derfor et af de første eksemplarer, som det danske hospital har erhvervet sig for omkring en million kroner, sponsoreret af Soldaterlegatet.

»Vi havde en krigsveteran herinde, som trænede i et halvt år og pressede på, for at vi skulle få et eksoskelet. Og det lykkedes ved hjælp af legatet,« siger Mette Molin.

Ekso Bionics skelet er et produkt skabt til hæren. Oprindeligt blev eksoskeletterne udviklet til at bære tunge læs for soldater på mission, og denne forretning er nu ført videre af Lockheed Martin, mens Ekso Bionics fokuserer på eksoskeletter til genoptræning i centre og til privat brug.

Læs også: Udvendige skeletben får lamme til at gå

Ikke alle kan få glæde af et eksoskelet - medmindre de får deres eget skræddersyede, selvfølgelig. Der er nemlig krav til blandt andet højde og drøjde, for at det kan tilpasses rent fysisk, og desuden skal der være tilstrækkelig bevægelighed i leddene, så patienten kan bevæge sig i det.

»Vi kan både træne patienter, der er helt lamme og delvist lamme. De kan gangtræne tidligere, fordi robotten laver gangen for dig,« siger Mette Molin.

»Nu har vi også fået opdateret softwaren, så vi kan graduere optræningen. Tidligere på året var det ren robottræning, men nu kan vi indstille udstyret, så man selv hjælper til, hvis man har lidt muskelkraft i benene. Det giver et større potentiale,« siger hun.

Indtil videre oplever hun genoptræningen med eksoskelettet som en positiv oplevelse for alle, men om det reelt kan betale sig i forhold til gængs genoptræning, er det svært at sætte runde tal på. Foreløbig er udtalelserne fra patienterne positive, men subjektive, så afdelingen håber at få mere kvantitative data ud af forsøgene ved at starte et europæisk projekt.

Mette Molins afdeling, der har 13 fysioterapeuter ansat, skal lede projektet, der formentlig skal løbe over et par år. Også producenten Ekso Bionics er gået ind i det.

Læs også: Exoskeletben får lamme til at gå selv

Over den kommende tid vil de finde projektpartnere i nogle af de lande, der ligesom Danmark er begyndt at bruge eksoskeletter til genoptræning, og sammen kunne teste en større patientgruppe. Blandt andet har et center i Oslo anskaffet sig et skelet, fortæller Mette Molin.

»Vi er nu ved at udarbejde en database, der skal rumme resultaterne af de ting, vi vil teste, og så skal ekso-fysioterapeuterne formentlig ud at lave kick-off på de europæiske centre. Vi er nogle af dem, der er længst fremme med brug og certificering,« siger hun.

Eksoskelettet bliver i dag demonstreret i Vingsted Hotel- og konferencecenter i Vejle ved Forsknings- og sundhedsdagen. Dagen er arrangeret af patientforeningerne PTU - Livet efter ulykken - og RYK - Rygmarvsskadede i Danmark.

Se video nedenfor fra demonstration på PTU tirsdag. Det er ikke føromtalte Leo, vi ser i dette klip.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først