I danske industrivirksomheder har forbedring af arbejdsmiljøet længe været et af de afgørende argumenter for at indføre robotter i produktionen. Robotter fjerner tunge løft og repetitivt og opslidende arbejde. Det giver gladere og sundere medarbejdere til gavn for virksomhedens drift.
Men nu er turen kommet til hospitalerne, hvor robotter i stigende grad bliver brugt til at assistere kirurgerne under operationer. I et nyt dansk studie, som er offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Annals of Surgery,, er lægernes belastning under en traditionel kikkertoperation blevet sammenlignet med en robotassisteret operation.
I det konkrete tilfælde skulle lægerne bortoperere en livmoder. Det ene hold af læger skulle foretage operationen med traditionel kikkertkirurgi, mens den anden skulle fortage indgrebet med hjælp fra en robot. Undersøgelsen er blevet udført på Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet i samarbejde med gynækologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital:
»Vi har for alvor dokumenteret, at robotkirurgi er signifikant mindre fysisk krævende og opleves mindre udmattende af kirurgen,« siger overlæge på Gynækologisk Klinik Torur Dalsgaard, der har stået i spidsen for studiet.
Data er kommet frem ved at måle den elektriske aktivitet i musklerne i fingre, skuldre og ryg for på den måde at kunne måle belastningerne. Også kirurgernes arbejdsstilling blev observeret og dokumenteret. Lægerne skulle også give en personlig vurdering af deres oplevede belastning før og efter operationen. Dette har betydning, da kikkertoperationen udføres stående, mens robotkirurgi udføres siddende.
Læs også: Autonom robot syr tarme sammen
Ifølge en pressemeddelelse fra Rigshospitalet viser resultaterne meget tydeligt, at operationer med robotter er mindre fysisk krævende specielt for kirurgens skuldre, nakke og ben. Samtidig oplever kirurgerne, at robotoperationer er mindre udmattende.
Derfor konkluderer undersøgelsen, at robotter måske er dyre i indkøb og drift, men at der er en gevinst for de opererende læger i form af markant bedre arbejdsstilling og reduceret belastning. Det er nemlig veldokumenteret, at 70-90 procent af alle kirurgerne, der jævnligt udfører kikkertkirurgi, har gener fra bevægeapparatet, især fra nakke og skuldre.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard