Robotiværksættere vil kopiere fynsk guldopskrift med elektrisk vakuumgriber

Det er fire erfarne herrer fra Odenses robotmiljø, som har kastet sig over udviklingen af Purple Robotics' vakuumgriber. Indtil videre har Purple Robotics til huse i Odense Robotics' StartupHub, men til efteråret skal de ud og finde egne lokaler. Fra venstre mod højre ses Lasse Kieffer, Henrik Tillitz Hansen, Peter Nadolny Madsen og Kenneth Bruun Henriksen. Illustration: Morten Vittrup Lund

Tålmodighed er ikke nødvendigvis en dyd på det boomende robotmarked.

For et par uger siden, kort tid efter at Purple Robotics officielt var gået i luften med sin nye hjemmeside, fik virksomheden en mail fredag eftermiddag fra Kina. Stifter Lasse Kieffer nåede ikke at svare på henvendelsen, så allerede om mandagen ringede den utålmodige kinesiske virksomhed.

Den ville gerne være kinesisk distributør af Purple Robotics’ spritnye vakuumgriber til kollaborative robotter. Hvorfor havde Purple Robotics ikke svaret dem endnu?

»Vi troede, vi lige ville have lidt tid efter at vi havde lanceret hjemmesiden, men sådan skulle det ikke gå,« konstaterer medstifter Peter Nadolny Madsen.

Fire arme og 16 sugekopper

Nej, det er ikke et dårligt udgangspunkt for et forretningseventyr at kunne sige, at man er en del af det fynske robotmiljø og udvikler griberværktøjer til alle tre typer af Universal Robots’ robotarme.

Purple Robotics’ nulserie er således tæt på udsolgt, og distributører fra store del af verden har meldt sig på banen. Ifølge de fire nøglemedarbejdere – der alle udspringer af robotmiljøet i og omkring Odense – har de udviklet et gribeværktøj i form af en elektrisk vakuumgriber, som er helt unik.

Griberen består i udgangspunktet af fire fleksible arme med hver tre sugekopper og en firkantet flade i midten med fire sugekopper. Men de 16 standard-sugekopper kan fjernes og blændes af afhængig af applikationen, eller kunden kan selv montere sine egne sugekopper, ligesom armene kan klappes ind og ud efter behov. Derudover er selve griberen er inddelt i en A- og en B-zone med hver sin vakuumzone, så den kan anvendes som dobbeltgriber, hvis der er behov for det.

Illustration: Morten Vittrup Lund

Åbner op for nye anvendelser

Som en ekstra designfeature er pumpe og øvrige komponenter indkapslet i griberen, hvilket overflødiggør brugen af ekstern trykluft. Strøm og vakuum trækkes i én ledning, der går fra griber og op til robotarmen.

»Der findes ikke andre så komplette hyldevareprodukter på markedet som den her griber,« mener Lasse Kieffer.

Med en løfteevne på 10 kg kunne mulige anvendelsesområder være forskellige håndteringsopgaver, eksempelvis automatisk betjening af CNC-maskiner eller palletering, altså herunder også steder i en produktion, hvor der måske ikke er plads til en kompressor ved siden af robotinstallationen.

Og, understreger Purple Robotics, takket være en patenteret kobling mellem robotarm og griber kan selv medarbejdere uden roboterfaring montere griberen og komme i gang i løbet af en halv time. Styringen sker via UR-robottens styringsenhed.

»Så den kan måske også bruges de steder, hvor en almindelig UR-robot ikke anvendes i dag,« siger Peter Nadolny Madsen.

Illustration: Morten Vittrup Lund

Har skudt UR-penge i projektet

Ideen om en elektrisk vakuumgriber er Lasse Kieffers, og det er da også primært hans opsparing, der finansierer foretagendet indtil videre. Som Universal Robots’ første fuldtidsmedarbejder i 2007 – altså ud over de to stiftere – var han såkaldt nøglemedarbejder i virksomheden og tjente en pæn slat penge, da UR i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne for 1,9 milliarder kroner.

Efter en årrække som Global Compliance Officer i UR følte han, tiden var inde til noget nyt. Derfor stiftede Lasse Kieffer sidste sommer Purple Robotics og ansatte to tidligere kolleger fra UR-udviklingsteamet i form af Peter Nadolny Madsen og Henrik Tillitz Hansen. Tilsammen har de tre herrer hver deres kompetencer inden for mekanik, elektronik og software.

»Jeg tænkte meget over, hvad der fungerede allerbedst ved Universal Robots, og hvad der var grunden til, at det blev så stor en succes rent udviklingsmæssigt. Og jeg kom frem til, at det var, at vi var tre nørder, der vidste, hvad vi lavede og bare kunne tonse derudaf. Og hvor alle var gode til hvert deres felt.«

På vej med endnu et produkt

Tonse derudaf har de også gjort i Purple Robotics. Efter otte måneders udviklingstid blev virksomhedens hjemmeside officielt lanceret midt i maj, og siden har distributører fra blandt Tyskland, Kina og Indien købt eksemplarer hjem.

Frem til september har Purple Robotics til huse i nogle lokaler i Forskerparken i Odense Robotics’ Startup Hub, men derefter skal de ud og finde nye kontorlokaler. Produktion og montage af griberen udføres af underleverandører, så der er ikke planer om at skulle ud og investere i deciderede produktionsfaciliteter.

Senest er ingeniørteamet blevet suppleret med kommercielle kompetencer i form af salgsdirektør Kenneth Bruun Henriksen, der kommer fra en stilling som europæisk salgschef hos en anden odenseansk robotvirksomhed, On Robot.

Det betyder dog ikke, at de tre ingeniører kommer til at ligge på den lade side de næste måneder.

»Nu koncentrerer vi os om at få det her produkt ud på markedet, og så er planen at vi skal lancere ét produkt mere, inden året er omme,« siger Lasse Kieffer, der ikke ønsker at blive mere konkret end det.

»Men det bliver i samme kategori som vores griber. Mere vil jeg ikke sige,« siger stifteren og robotentusiasten med et smil på læben.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Som en ekstra designfeature er pumpe og øvrige komponenter indkapslet i griberen, hvilket overflødiggør brugen af ekstern trykluft. Strøm og vakuum trækkes i én ledning, der går fra griber og op til robotarmen.

Hvis pumpen er indkapslet i griberen skal der vel ikke en slange til vakuum? Så skal der vel kun strøm og styresignaler op til robotarmen?

  • 1
  • 0

Ja det undrede også mig. Jeg har derudover en undren over at denne griber skulle være noget særligt.

Fritz Hansen fik i 2001 robotprisen for deres fabrik i Vassingerød. Her havde de 6 Mitsubishi robotter, fordelt i tre kabiner, hvor de færdigsleb virksomhedens forskellige pressede finerstoleskaller, som robotterne holdt med 4 sugekopper. Den ene robot hentede skallerne fra transportbåndet, sleb ydersiden og kanten og rakte så stoleskallen til den næste robot, der sleb indersiden og satte skallen tilbage på transport båndet. Stoleskallerne blev også hentet ud af presserne af en robot med sugekopper der betjente 6 presser.

Ligeledes hos Sandviken var der en udstrakt brug af robotter med multi sugekopper til at hente hårdmetals emner ud af presseværktøjerne. Sugekopholderne blev fremstillet på opstiller værkstedet.

Dette er bare en konstatering, ikke et surt opstød for jeg ønsker da Lasse Kieffer al mulig held med produktet......men må konstatere, at det ikke er raketvidenskab at lave brugbare sugekopløsninger.

Men Tillykke Anyway

  • 0
  • 1

Jeg tror det nye er prislejet og fremtidsudsigterne hvor der måske er ved at opstå en platform som kan føre en masse med sig, ligesom den IBM-kompatible PC for mange år siden.

Jeg funderede over den anden hvorfor vi ikke alle har et par robotarme derhjemme. F.eks. til at lappe cykel, eller lægge tøj sammen, eller tilberede mad, eller reparere elektronik. Kunne man ikke løse mange dagligdagsopgaver med flytbare arme + et par griberedskaber + et kæmpe bibliotek af software?

Armene kan man vel købe, men de er måske ikke helt handy nok endnu. Redskaberne mangler der så måske nogle af? Og så mangler der software til at udføre almindelige opgaver. Og større volumen så priserne kommer ned.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten