Robotindustri vejrer morgenluft

3. september 2010 kl. 00:45
Den danske robotindustri går lysere tider i møde efter nogle sorte år. Det oplever både underleverandører og forskere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sidste år blev der kun installeret fem procent flere robotter i dansk produktion, og det var under halvt så mange som de foregående år. Men 2010 tegner allerede langt bedre, fortæller formand for Dansk Robotforening (DIRA) Leif Dalum.

»Det er min klare oplevelse, at virksomhederne er ved at komme ud af dykket sidste år, hvor man ikke rigtigt havde mod eller midler til at investere. Nu tror de mere på fremtiden og investerer igen i højteknologisk produktionsudstyr,« siger han.

Ifølge formanden er der kommet lidt mere gang i den del af branchen, som laver maskinanlæg med robotter. Men noget af det mest efterspurgte i øjeblikket er performance-målinger og optimering, som ikke kræver de store investeringer.

»Det er delvist initieret af krisen, at virksomhederne vil have mere avanceret teknologi ind i produktionen for at yde optimalt,« siger han.

Generel optimisme

Uden for den danske robotstatistik ser Leif Dalum i øvrigt den største vækst hos de leverandører, der sælger deres robotanlæg på eksportmarkedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg tror, den større efterspørgsel i udlandet skyldes, at man har flyttet noget af produktionen til udlandet. Men det er mere eller mindre standardprægede anlæg, der eksporteres, og det skyldes at det er nemmere at eksportere standardmaskiner end specialudviklede maskiner,« siger han.

Også bestyrelsesformand for leverandørnetværket SupplyNet Henrik Anker ser en generel optimisme 'over hele linjen' i 2010.

»2010 tåler ingen sammenligning med det rædselsfulde 2009,« understreger han.

Det er især løsninger til løntunge opgaver i 1,5 til 3 millioner-klassen, der er begyndt at komme gang i, fortæller Henrik Anker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er de små og middelstore løsninger, som kan opnå finansiering, fordi de har en kort tilbagebetalingstid. Men vi ser også kunder med helt ned til tre ansatte, der går ud og investerer i robotteknologi. De store virksomheder er frontløbere og også dem, der først kan se fordelene ved at automatisere, men de andre kommer godt efter, for de har lige så svært ved at tjene penge som de store,« siger formanden.

Upåvirket robotcenter

Mens leverandører af robotløsninger har mærket krisen kradse dybt, har Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi slet ikke kunnet mærke den økonomiske krise. Tværtimod har centeret oplevet en uændret vækst af virksomheder, der ønsker at få tilpasset sin automatiserede produktion til mere avancerede produkter.

De seneste to år er staben på centeret vokset fra 12 ansatte til 40, og centeret er ved at udvide med nyt robotlaboratorium i Odense, hvor forskerne selv kan udvikle robotter.

Centerleder på Center for Robotteknologi Claus Risager forklarer den uændrede vækst med, at flere virksomheder har fået øjnene op for innovation.

»For nogle år siden automatiserede virksomhederne basale opgaver, fordi de ikke kunne skaffe arbejdskraft nok. Men nu har de opdaget, at det er svært at klare sig, hvis man ikke har nogle meget unikke produkter, produktionsprocesser og services,« siger han.

Det har længe været alment kendt, at danske virksomheder skal slå sig op på produkter med et højt videnniveau, men Claus Risager mener, at det indtil nu har været 'hyggesnak'.

»Virksomhederne har sagt: 'Ih, sikke nogle specielle vinduesrammer, man kan lave'. Men nu - på grund af krisen - er det blevet nødvendigt,« siger Claus Risager.

Grunden til, at Teknologisk Institut har fået vind i sejlene på den konto er, at det er meget krævende for en virksomhed at leve op til de nye behov, fordi den ifølge centerlederen skal forstå sine kunder, materialer, avanceret produktion og services.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Claus Risager kalder det 'en kasse appelsiner i vores turban', at 83 procent af alle industriprocesser er manuelle på europæisk plan i dag.

»Vi går efter de 83 procent af markedet og hjælper virksomhederne, når de for eksempel begynder at arbejde i kulfiber, arbejder med robotter i nanoskala eller skifter til en mere fleksibel robotcelle og mere avanceret styring,« siger han.

Specialløsninger søges

Med til historien hører, at mange af kunderne på Center for Robotteknologi indgår i forskningsprojekter, der er fondsbaserede og strækker sig over flere år. Det gælder cirka halvdelen af centerets opgaver, som lige nu især ligger inden for materialeviden, robotter, sensorer og spørgsmål om at fremstille emner i variationer.

Men på trods af den mere langsigtede model, som centeret på Teknologisk Institut arbejder med, kan DIRA-formand Leif Dalum godt følge Claus Risagers pointe om, at produktionsvirksomhederne har fået øjnene op for nødvendigheden af at automatisere en mere specialiseret produktion.

»Selv store virksomheder får flere varianter, og produktsortimentet bliver forskelligartet. Så automatisering af specialiserede processer forventes og efterspørges,« siger han og peger også på, at det i dag er muligt.

»Robotterne er bedre forberedt til sensorsystemer, og man har fået udviklet vision til et niveau, hvor det er nemmere at anvende til robotløsninger. Det vil sige, at fleksibilitet er blevet mulig med for eksempel visionstyrede robotter.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger