Robothunden Spot har haft sin første arbejdsuge i Norskehavet

Illustration: Teknologisk Institut

Aker BP og Cognite har testet robothunden Spot fra Boston Dynamics til autonome inspektioner og indsamling af sensordata på det flydende produktionsskib Skarv i Norskehavet.

Det var tilbage i februar, at det blev besluttet, at Spot skulle flytte ind på Skarv-feltet for at teste robottens evner til at udføre opgaver offshore.

Aker BP har nu meddelt, at den firbenede robot har haft sin første ‘arbejdsuge’ offshore, 210 kilometer vest for Sandnessjøen i Norge.
Her kan du se Spot i aktion - artiklen fortsætter efter videoen.

Alle registrerede data blev overført til Aker BP’s systemer i realtid gennem cloud-baseret software fra Cognite. Nu har selskaberne så fået testet og verificeret, at Spots mobilitet offshore og kommunikationen mellem Cognite Data Fusion og Aker BP fungerer, som den skal.

Autonome inspektioner

I projektet testes blandt andet robotternes evne til at gennemføre autonome inspektioner, indsamling af højkvalitetsdata og automatiske rapporteringer.

Læs også: Klar på fire ben: Spot trasker videre, hvor andre robotter kører fast

Blandt de forskellige robotters opgaver er inspektioner fra luften og under vand, afdækning af lækager, gennemførelse af opgaver, som kan fjerne mennesker fra farlige omgivelser samt at sende video og VR-billeder fra platformen til operatører på land.

For Spots vedkommende havde Aker BP og Cognite allerede testet robottens mobile evner på platformen gennem simuleringer af olie- og gas-miljøer, før den blev placeret offshore, for at sikre, at den får adgang til steder på anlægget, hvor mere traditionelle automationsløsninger ikke kan komme til.

Fjernstyret fra hjemmekontoret

Robotten indgår i et omfattende pionérprojekt med test af robotter og droner offshore, som Aker BP gennemfører i samarbejde med Cognite.

Sammen med det internationale software-firma Cognite har Aker BP deltaget i et projekt, hvor robotten er udstyret med kamera og mikrofon, så den autonomt kan indsamle 360-gradersbilleder, akustiske data, aflæsning af manometerværdier og fjernstyring fra land i et offshore miljø.

Spots opgaver inkluderede autonom inspektion, dataindsamling og automatisk generering af rapporter. Ifølge Cognite var informationerne fra Spot tilgængelige i løbet af millisekunder.

Læs også: Første firbenede robothund testes nu i Danmark

Cognites software samlede billeder, måleraflæsninger og anden information, som Spot opfangede, og gjorde dataene tilgængelige for brugere i Aker BP via et visuelt værktøj. Disse data skal kunne anvendes til at opdatere Aker BP’s digitale tvillinger løbende og forbedre selskabets planlægningsarbejde.

»Spot blev fjernstyret fra et hjemmekontor på land og viser, hvordan robotter og digitale tvillinger kan styrke hinanden,« oplyser selskaberne.

Skal forudsige vedligeholdelsesbehov

Det er også et mål, at de data, som robotterne indsamler, på sigt kan bruges til at forudsige, hvor og hvornår der er behov for vedligehold og reparationer, før behovet opstår. Det er tanken, at man med kunstig intelligens og maskinlæring kan udføre forebyggende vedligehold og dermed kan spare selskabet for potentielt store summer, hvis det lykkes at forudse og forhindre dyre driftsafbrydelser, fortalte informationsdirektør Tore Langballe til Kapital i august sidste år.

»På sigt vil vi kunne designe vores nye platforme, greenfields, til i højere grad at blive understøttet af robotter. Noget, som vil danne grundlag for ubemandede platforme og dermed reducerede driftsomkostninger,« sagde Tore Langballe til Kapital.

I forbindelse med præsentationen af projektet i februar var Boston Dynamics også til stede.

»Vi er spændte på at se innovative partnere som Cognite dokumentere Spots evner til at reducere risici for mennesker og skabe værdi for energiindustrien,« sagde Michael Perry fra Boston Dynamics.

Artiklen er fra to.no