Robothånd på vej til bombeeksperter
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. Newsletters and emails from Mediehuset Ingeniøren may contain marketing from marketing partners.

Robothånd på vej til bombeeksperter

Engelsk firma har udviklet en fjernstyret hånd med følsomme fingre, der kan tråde en nål eller demontere en bombe.

Den kunstige og følsomme hånd, der kan demontere en vejsidebombe, mens bombeeksperten sidder i komfortabel afstand og styrer hånden, kan være på markedet om 18-24 måneder. Det lover ingeniør Jake Goldsmith fra det engelske firma Shadow Robot Company i et interview med magasinet TechEye.

Firmaet Shadow har i flere år udviklet versioner af en kunstig hånd, som ikke bare ligner men kan bevæges som en menneskehånd.
Robothånden har små trykluftmotorer, som kan bevæge både hånd og fingre på mange måder. Ifølge firmaets specifikationer er der 24 frihedsgrader ligesom hos menneskehænder. Men de hidtidige modeller er hovedsageligt solgt til forskningsformål.
I den nyeste version, model C6M2, er hånden blevet trådløst fjernstyret, og den styres med en handske, som operatøren tager på. Handsken er forbundet med en computer, som oversætter operatørens håndbevægelser til aktiveringssignaler til de mange, små trykluftmotorer i robothånden.

Hånden kan forsynes med følesensorer som ekstraudstyr, der sender tryksignaler tilbage til handsken. Dermed kan operatøren selv føle indirekte på emnet og bruge robothånden på samme måde som sin egen hånd. En video, som Shadow har uploadet til Youtube, viser robothånden, mens den tager et æg, tråder en synål og skruer et plasticlåg af en papkarton. Den kan også betjene en håndboremaskine, vaske op og kilde en pige under hagen.

Finmotorikken er stadig ikke helt på højde med violinister, men den fjernbetjente robothånd kan nemt samle et æg op eller knipse en krumme væk fra en snavset tallerken i opvasken. Det rækker til demontage af bomber, mener udviklerne hos firmaet Shadow. (Foto: Shadow)

På firmaets hjemmeside nævnes en række specielle anvendelsesmuligheder i farlige miljøer, såsom demontering af bomber eller manuelt arbejde i radioaktive, giftige eller smitsomme områder. Muligheden for at undervise på afstand eller foretage medicinske undersøgelser på store afstande med videoskærm og robothænder er også i spil.

C6M2-hånden blev demonstreret på Technology World Forum i London, som blev afviklet 7.-8. december.

Dokumentation

Shadows hjemmeside
Artikel i TechEye

Kommentarer (8)

Ja, ved satellit-transmission er der et kvart sek. begge veje, når man afgiver en ordre til robothånden og til, at man ser arbejdet udført på skærmen.
Der går altså et halvt sekund og det er nok så irriterende at vente på, hvis det er en krævende opgave.

  • 0
  • 0