Robothånd kan servere teen

I London har man udviklet en særdeles behændig hånd. Den kan hælde skoldhed te op i en kop uden at spilde. Man regner med også at have udviklet den tilhørende arm og et kamera-øje i løbet af et års tid. Så er robottjeneren ved at være klar.

Shadow Robot Company har netop modtaget en "invention and innovation award" på 75.000 GBP (0.9 mill. DKK) fra NESTA, National Endowment for Science, Technology and the Arts. Meningerne om robotteknologi som hjælp til handicappede er delte. Nogle, som David Colley, formand for British Council of Disabled People, udtaler til BBC, at det er uheldigt, at handicappede mennesker udnyttes som begrundelse for at udvikle nye "gadgets" (dimser, dingenoter). Andre ser positivt på teknologien, fordi den kan give de handicappede mere "privatliv". Man kan blive fri for at have fremmede til stede, når man drikker en tår vand, går på toilettet, osv. Kort sagt være mere uafhængig af ekstern hjælp med simple ting. Det giver et bedre liv.

Shadow-hånden har 24 forskellige bevægelsesmønstre på sit program. NASA har udviklet en robothånd, men den udviser kun det halve antal bevægelser. Man håber at udvikle robotten, så den både kan åbne døre og skabe, og tage ting ud af skabet, idet den forprogrammeres til at vide, hvad der ligger hvor. Den skulle også med tiden kunne klø folk på ryggen og vaske dem, nænsomt, men korrekt. Den er trykluftdrevet, fordi luftstyring giver mere plads inde i armen end motorstyring, og dermed bliver der plads til flere "muskler" og dermed til flere bevægelser. En fjernkontrol og et indbygget kamera skal udvide dens repertoire fra det nuværende, hvor den som show-nummer hælder varm te op i koppen. På Shadow-firmaets website kan man se, at hånden også kan gribe et ølglas uden at knuse det. Det er en væsentlig egenskab at have for en robot, der skal "slippes løs" ude i folks hjem.