Robotdragt giver nye muskler til gamle landmænd

Forskere ved Tokyo University of Agriculture and Technology har udviklet en robotdragt, som skal hjælpe og støtte den aldrende og hastigt svindende gruppe af landmænd, der stadig dyrker jorden i Japan.

Men dragten har også potentielle muligheder i forbindelse med svækkede og syge mennesker, altså som et handicaphjælpemiddel.

En ung studerende med dragten på, løfter nemt en sæk med 20 kg ris, skriver avisen Japan Today. Og til magasinet Pinktentacle siger den studerende:

»Jeg mærker næsten ikke sækkens vægt. Det er, som om jeg har mange flere kræfter.«

Det japanske landbrug er specielt fysisk opslidende. Der er kun få flade marker, hvor store landbrugsmaskiner kan komme til. Det meste landbrug sker på små, uregelmæssige jordstykker i det bakkede, vulkanske landskab. Derfor er japanske traktorer som regel meget små.

Desuden er lønandelen forholdsvis stor i japansk landbrug, hvor der i høj grad plukkes frugter og graves grøntsager, skriver interessebloggen Robot-Dreams.

Robotdragten er udviklet for at aflaste bondens ryg og arme. Den er konstrueret af kraftige ABS-plastskinner, har 8 elektriske motorer og vejer 18 kg. Men den bærer nemt sin egen vægt og tager den værste belastning fra brugeren.

Udsalgspris på 22-45.000 kroner

Det har taget lang tid at udvikle dragten, for der var mange forhindringer.

For eksempel må styringen af motorerne ske på sådan en måde, at brugeren ikke føler, at han skal overvinde nogen modstand. Sensorer, drejningsmomenter og bevægelse skal ske sådan, at bevægelser er så flydende og så naturlige som muligt, og sådan at man kan bære dragten i mange timer uden at trættes.

Det arbejde er langt fra færdigt, og en længere testperiode i rigtige marker er nu planlagt.

Dragten er udviklet med økonomisk støtte fra det japanske landbrugsministerium. Forskerne håber, at den er færdig til brug i 2012. Udsalgsprisen ventes at havne i nærheden af 22.000-45.000 kroner.

Dokumentation

Pressemeddelelsen fra Tokyo University of Agriculture and Technology (på japansk)

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er da et godt stykke tid siden at exoskeletons til militært brug blev fremvist, og skridtet hertil er vel næppe stort.

  • 0
  • 0

Korrekt. Japan er rigtig gode at gøre opfindelser kommercielle bæredygtige, blot ved at innovere eller minimere eksisterende produkter efterfuldt af (bevist "casual") promovering og marketing... Nice... men det virker

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten