To robotarme sorterer tekstiler: Genkender 31 typer stoffibre

Plus11. september 2022 kl. 08:007
To robotarme sorterer tekstiler: Genkender 31 typer stoffibre
Virksomheden New Retex’ pilotsystem, hvor to robotarme med hjælp fra en nærinfrarød sensor, et vision-system og en maskinlæringsalgoritme kan sortere gamle tekstiler i 10 forskellige beholdere. Illustration: New Retex.
Bedre og billigere sensorer og et politisk ønske om mere genanvendelse af f.eks. bygge- og tekstil­affald baner vej for nye systemer til affaldssortering baseret på robotter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Automatik Mennesket ud af affaldssorteringen

I et anlæg ved Viborg står to robotarme og sorterer tekstiler i 10 forskellige beholdere med hjælp fra en nærinfrarød sensor og et vision-system.

Anlægget, som vi skal komme tilbage til, er udviklet af danske New Retex og er et eksempel på et system, som kan automatisere opgaven med at sortere affald til genanvendelse. I dag klarer systemet cirka 15 ton om ugen, men til efteråret skal det opskaleres, så det i 2025 kan sortere 40.000 ton tøj om året uden brug af menneskehænder.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
11. september 2022 kl. 21:57

For en uges tid siden var der en OK udsendelse om genbrug af tøj i DR. Den grønne optur.

Her sorterer de tøj i Sverige og producerer nye bomuld fibre af gammelt tøj i Spanien (af et Hollandsk firma). Man ser også de nye genbrugstekstiler.

https://www.dr.dk/drtv/se/den-groenne-optur_-kan-vi-klae-os-groent_3239…

I alt godt at det nu bliver muligt at genbruge vores tøj - også det der faktisk er slidt eller itu. Det skal ikke længere brændes af.

5
11. september 2022 kl. 18:50

Tidligst fra 1. juli 2023 – og senest 1. januar 2025 – skal alle kommuner herhjemme ifølge affaldsbekendtgørelsen sikre indsamling at tekstiler og sørge for, at tøjet bliver genanvendt i stedet for at ende i forbrændingsanlægget.

Affaldssortering og genbrug er værktøjer, der gerne skulle lede til værdiskabelse, mindre resourceforbrug, mindre energiforbrug samt mindre forurening - men det er nu bestemt ikke en naturlov der altid er gældende.

Når der sættes mål for sortering og genbrug alene uden at forholde sig til de vigtigeste nøgletal, ender det i regnearksøvelser, silotænkning, transport af affald på tværs af kloden, nytteløse genbrugsprodukter og andre molbohistorier, som i sidste skader mere end de gavner, og generelt sætter genbrug i et dårligt lys.

Det er helt klart vigtigt at udvikle teknologier, der giver ny muligheder, og der er selvfølgelig også et element af hønen-og-ægget forhold til opbygningen af et marked af genbrugsresourcer m.m. Men grundlæggende handler det om at se ud over sine kæpheste, og huske hvad det reelt handler om, nemlig at optimere det totale energi- og resourceregnskab. Så må man nøjes med at genbruge det, der pt. giver mening, og feks brænde resten af. Det vil også sikre fokus på de faktiske bottlenecks i genbrugskredsløbet.

4
11. september 2022 kl. 15:26

Alt i alt en god artikel. som vist kunne blive medre med information om kostsiden; så vi får indkøbspris og driftsomkostninger at holde op mod produktion for forskellige enheder.

2
11. september 2022 kl. 14:09

Det eneste der giver mening er at indsamle tøjrester og tekstiler ved producenterne. Hvis jeg skal have en spand stående til tekstiler, ville den kun skulle tømmes 1 gang om året.

1
11. september 2022 kl. 12:57

Højst prioriteret er direkte genbrug - her virker robotsorteringen ikke, da fibrene er underordnede. Her er kriterierne art og størrelse - og her er der meget langt til en automatiseret løsning.

Efter udsortering af brugbare emner, kan robotterne komme på banen og sortere efter fibre, men måske skal der imellem den traditionelle håndsortering og robotterne også være en udsortering af snavset og ubrugelige effekter. Der vil givetvis være dele, som robotterne ikke kan 'se', men som ikke bør fortsætte til evt. genanvendelse af fibre.

Så rent arbejdsmiljømæssigt er der nok ikke meget at hente, fordi problemerne her allerede opstår i første led.

Men hvis de kasserede rester skal kunne genanvendes er robotsorteringen en god ting. Hvis alle de indsamlede tekstiler leveres til robotsortering direkte fra indsamlingen, vil store værdier gå tabt, hvilket næppe vil være hensigtsmæssigt.