Robotarm og joystick skal hjælpe læger med fjernscanning

En Windows-baseret ultralydsscanner, en robotarm fra Universal Robots, et joystick fra Logitech og en 3D-printer.

Til sammen udgør delene verdens måske første kommercielt egnede fjernstyrede ultralydsscanner, der gør det nemmere for specialister på de store hospitaler at undersøge patienter langvejs fra. Det fortæller de to studerende Søren Pallesen og Johannes Hollensberg, som har udviklet systemet i forbindelse med deres speciale i biomedicinsk teknik på Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.

»Vi har set nogle studier og modeller, der er blevet testet i ambulancer, men ingen kommercielle produkter, som vi håber, at denne bliver,« siger Søren Pallesen, der har en baggrund som fysioterapeut, mens makkeren Johannes Hollensberg er bandagist.

Robotarmen, som gør det muligt at navigere rundt på patientens krop uden personlig assistance, kommer fra Universal Robots og er en model UR10, som er koblet til nettet og dermed den basestation, som lægen styrer robotarmen ud fra. Denne type industrirobot havde universitetet tre udgaver af stående, så det gav kraftig inspiration til specialet, fortæller de.

Robotarmen og ultralydsscanneren er sat sammen ved hjælp af en 3D-printet holder. Illustration: Aarhus Universitet

Læs også: Ultralyd og LED-lys giver slagterirobot et helt nøjagtigt 3D-billede af svinekammen

Joysticket er ligeledes en hyldevare, et Logitech Extreme 3D Pro med seks frihedsgrader, og ultralydsscanneren på robotarmen er en mindre scanner med touchscreen fra Terason, der kører på en Windows-platform, hvilket de to studerende har set som en klar fordel.

»Andre scannere har deres egen software, som vi ikke bare sådan kan pille i, men med en Windows-platform har vi haft større frihed,« siger Johannes Hollensberg, som dog understreger, at det kræver, at hospitalerne og andre brugere enten bruger et dedikeret netværk eller åbner op for firewallen for at kunne bruge systemet.

Selv måtte de købe sig til mobilt bredbånd under udviklingen, da universitetets netværk blokerede for udfoldelserne.

Søren Pallesen supplerer:

»Men med denne platform hat vi kunnet skabe adgang til et fjernskrivebord, hvor lægen kan styre alle parametre selv. Han styrer ikke kun armen, men også dybde, lysstyrke, etc.,« siger han.

Læs også: Leder: De sansende robotter er ankommet – og bliver lynhurtigt hverdag

For at give robotten mulighed for at adlyde lægen fik de et samarbejde op at køre med Zacobria i Singapore, hvor den danske direktør Lars Skovsgaard er specialiseret i programmering af robotter fra Universal Robots. Han gav robotten de rette koder under vejledning gennem mails og Skype fra de to specialestuderende.

Selve scanneren blev forbundet til robotarmen med en holder, som Søren Pallesen og Johannes Hollensberg fabrikerede på en 3D-printer, og så var det ellers bare med at få systemet testet.

Foreløbig har det kun kunnet lade sig gøre på frivillige og ikke på egentlige patienter, der skulle tjekkes for sygdomme, men det har primært været et spørgsmål om tid og logistik, forklarer Søren Pallesen.

Planen er nemlig, at kliniske tests bliver sat i stand, når specialet er afleveret den 1. juni, og den ’rigtige’ forretning gerne skulle begynde at rulle.

»På de frivillige kunne vi se, at det kan lade sig gøre at scanne også mere komplicerede steder på kroppen som ved hjertet, med at teste på specifikke patienter er selvfølgelig også vigtigt for at opnå den medicinske godkendelse, vi skal bruge for at komme videre med forretningen,« siger Søren Pallesen.

Læs også: Universal Robots solgt for 1,9 mia. kroner

I første omgang har de været i kontakt med cheflægen i Grønland, som er et oplagt sted at starte, fortæller han videre.

»Hun kunne godt se et potentiale, for Grønland bruger i dag 43 mio. kroner af sundhedsudgifterne på transport. De må nemlig sende patienter til Danmark i dag, hvis de skal have foretaget de mere komplicerede scanninger, og her vil robotarmen kunne hjælpe,« siger Søren Pallesen.

Også regionerne i Danmark vil de henvende sig til, for her opholder specialisterne sig ligeledes typisk på de store hospitaler. Og for nogle patienter er det vigtigt at få en akut skanning for at lokalisere f.eks. indre blødninger, hvor der ikke vil være tid til fragt med helikopter.

»Regionerne skal jo til at spare på vagtfunktionerne, så her kunne man f.eks. for Region Midtjylland forestille sig en basestation i Aarhus, der kunne servicere de mindre hospitaler,« siger Søren Pallesen.

Læs også: Dansk robotproducent: Ny minirobot klarer de små opgaver

Når specialet er afleveret, går duoen derfor på jagt efter investorer, som kan gøre scannerdrømmen til virkelighed. I første omgang rækker midlerne til en prototype, men det skulle gerne blive en fast indtægt fremadrettet.

Og ud over de mere administrative dele såsom CE-mærkninger og patenter, har de to iværksættere allerede de næste ideer i ærmet.

»Fremadrettet vil vi gerne bruge en anden type joystick med force feedback, så robotten kan ’mærke’ modstand og give besked om det,« siger Søren Pallesen.

Af andre markeder har de udset sig graviditetsklinikkerne, hvor scanninger dagen lang kan være hårdt for kroppen rent ergonomisk. Går alt vel, satser de på, at robotten allerede er markedsklar til efteråret.