Robot skal svømme i Fukushimas radioaktive vand
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Robot skal svømme i Fukushimas radioaktive vand

566 brændselsstave ligger stadig i reaktortanken på atomkraftværket Fukushimas reaktor 3. Det skriver The Japan Times.

Her endte de sammen med nedstyrtet materiale, da reaktor 3 nedsmeltede i forbindelse med tsunamien, der i marts måned 2011 skyllede ind over værket, der ligger cirka 250 km nord for Tokyo.

En medarbejder fra Toshiba præsenterer den svømmende robot. Hvis alle test går som planlagt, kan den fra 2017 begynde at fjerne nedsmeltede brændselsstave fra reaktor 3 på Fukushima-atomkraftværket. Illustration: Toshiba

Læs også: Her er opskriften på at fjerne Fukushimas smeltede reaktorbrændsel

Brændselsstavene skal nu hentes op med en svømmende to-armet robot udviklet af Toshiba Corp, der også har bygget værket.

Robotten er placeret på en kran, da det ikke er muligt at kontrollere processen fra bassinkanten. Den teknik blev ellers brugt, da brændselsstave skulle fjernes fra reaktor 4. Men i reaktor 3, er strålingsniveauet så højt, at mennesker ikke kan nærme sig bassinet.

Læs også: Første arbejder får erstatning efter Fukushima-oprydning

Derfor har robotten foruden klippe og løfteværktøjer en hel række kameraer, så operatørerne kan styre den på afstand.

Ejeren af værket , Tepco, håber, at manøvren i reaktor 3 vil bringe strålingsniveauet ned på én milisievert/time, hvilket dog stadig er for højt til, at mennesker kan arbejde derinde i længere tid af gangen.

Læs også: Honda bygger katastroferobot

Toshiba regner med at robotten skal gå i gang med oprydningen i 2017.

Se præsentationen af robotten her:

Er det bare mig, eller viser videoen ikke mest en robot, der er hængt op i luften - og så til allersidst nedsænkes i vand (uden at svømme)?

  • 1
  • 0

Ja det er en ret misvisende overskrift, man skulle tro i havde folk fra EB ansat.

Så noget den anden dag på youtube, med John Hutchinson, som arbejdede på en Ray "Gun" til Fukushima.
Denne raygun kunne lave en usynlig bobbel rund om den selv, som ville frastøde alt stråling, og boblen ville være et sikkert sted at arbejde uden at blive påvirket af strålingen. det var ihvertfald hvad han hævdede.

Det skal lige siges at denne Ray "Gun" ikke var et våben, men et apperat som ved hjælp af statisk elektricitet, radiobølger og andet, kunne sende et felt ud i rummet, som frastødte radioaktiv stråling. feltet er ikke retningsbestemt, eller fokuserbar på et enkelt område, men skulle sprede sig ligeligt rundt om hele apperatet.

Det kunne ihvertfalv være sjovt hvis det virkede.

  • 1
  • 1