Robot skal fiske Fukushimas radioaktive stave

I 2014 lykkedes det Tepco, energiselskabet bag Fukushima-værket, at fjerne 1.535 brændselsstave fra reaktor 4.

Men når turen kommer til at fjerne det restende brændsel i de tre reaktorer, der var aktive, da tsunamien ramte, er udfordringen imidlertid væsentlig større.

Den radioaktive stråling i reaktor 1-3 er så høj, at det ikke er muligt at sende mennesker ind i reaktorerne, som man gjorde det i reaktor 4.

Læs også: Fem år efter katastrofen: I Fukushima venter 90 procent af arbejdet stadig forude

Derfor har Toshiba udviklet en fjernstyret robot, som skal assistere Tepco i at fjerne brændselstave og andet restmateriale fra de tre reaktorer. Det skriver JapanTimes.

Toshibas robot kan flyde og sænkes under vandet, der venter i flere af de strålingsramte reaktorer.

Robotkranen er udstyret med to arme, der kan henholdsvis gribe fat i og samle materiale op samt skære i det.

Maskinen har derudover monteret en række kameraer, som forbedrer muligheden for at betjene robotten på afstand.

Det japanske energiselskab planlægger at afprøve robotkranen i år, og i løbet af de næste par år vil virksomheden træne medarbejdere i at betjene maskinen.

I videoen forneden viser Toshiba robotkranen frem (artiklen fortsætter under videoen):

Reaktorforskellen

Når det japanske oprydningshold i reaktor 4 kunne stå ved kølebassinet og overvåge fjernelsen af radioaktive brændselsrester, skyldes det, at situationen her var forskellig fra de øvrige reaktorer, da tsunamien stormede ind over kystlinjen.

Reaktor 4 reagerede anderledes end reaktor 1-3 på strømsvigtet, der fulgte flodbølgen, fordi den var ikke var aktivt i brug.

Årsagen var, at reaktor 4 var lukket ned for at udskifte stålcylinderen, som tilfører afkølende vand til reaktorkernen.

Læs også: Hjemmelavet geigertæller sikrer tillid til Fukushima-målinger

Reaktor 1-3 var aktive, idet tsunamien skyllede ind over Fukushima-værket. Så da strømsvigtet ramte, og Tepco ikke fik afkølet reaktorerne i tide, var nedsmeltningen ikke til at forhindre.

Derfor er oprydningen af reaktorerne mere kompliceret sammenlignet med reaktor 4, hvor strålingsfaren ikke var lige så skadelig.

De øvrige reaktorer - reaktor 5 og 6 - var ’offline’, fordi Tepco havde planlagt vedligeholdelse af dem.

Tidligere robottogter

Robotkranen er imidlertid langt fra den første til at skulle bevæge sig rundt i de højt radioaktive reaktorer.

I december sendte Tepco en 3D-printet robot udstyret med smartphone ind i reaktor 3. Robotten, der var designet med inspiration fra tanks, lykkedes med at sende billeder ud fra reaktoren.

Før den 3D-printede robot begav sig på opdagelse, gjorde andre robotter lignende forsøg. I april 2015 prøvede det japanske firma med delvist succes at udforske reaktor 1 ved at lade en særlig fleksibel 60 cm lang og leddelt robot snige sig ind i reaktoren.

Læs også: Undersøgelsesrobot sidder uhjælpeligt fast i reaktorbeholder på Fukushima

Udstyret med sensorer til stråle- og temperaturmåling samt et bevægeligt kamera skulle robotten afdække eventuelle skader på maskineriet.

Robotten blev imidlertid fanget i reaktoren efter få timers opdagelse, og selvom det ikke lykkedes at bjærge den, fik researchholdet stadig indsamlet nyttig information.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tidlig, kollektiv altzheimer på redaktionen kunne det ligne. Jeg syntes bare at historien var så relevant lige nu, at vi godt kunne køre den igen. Vi prøver at lægge lidt mere på artiklen end sidst

mvh Henrik Heide Webredaktør

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten