Robot skal binde armering for Skanska
En af de mest nedslidende opgaver på en byggeplads er at binde armering. På et almindeligt mindre brobyggeri kan der sagtens være millioner af steder, hvor stålbindere eller bindetråd skal trækkes under armeringsstængerne, sammensnøres og eventuelt klippes.
Det er hårdt, ensformigt og slidsomt arbejde, som giver mange betonarbejdere smerter i ryg, håndled og fingre. Desuden går det langsomt. Derfor har Skanska sammen med ABB og Mälardalens högskola udviklet en robot, der kan samle og sammenbinde armeringskurve til store infrastrukturprojekter.
Læs også: Robotternes indtog på byggepladsen vil tvinge ingeniørerne til at stramme op
Ing.dk ser i en miniserie på robotternes indtog på byggepladserne – og ikke mindst på de krav, det stiller til ingeniører og konstruktører, hvis selv det mindste skruehul skal specificeres i modeller og på tegninger. Læs også: Robotternes indtog på byggepladsen vil tvinge ingeniørerne til at stramme op Læs også: Kravlende malerobot skal afhjælpe byggebranchens mangel på hænder Læs også: Robotter skal fjerne farlig maling Læs også: Skærer, fræser og svejser: Fynsk byggerobot er klar til at tage fat på pladsen Serie: Robotter i byggeriet
»Det er en slags gantryløsning med tre robotarme – to til at løfte armeringsstængerne fra et bord over i formen, hvor de holder dem fast på den planlagte placering, mens den tredje robotarm binder stængerne sammen,« fortæller Ulf Håkansson, der er chef for research og innovation hos Skanska i Sverige.
Projekteringsfejl og -mangler i alt
Ideen kom under byggeriet af det store vejtunnelprojektet Norra Länken ved Stockholm. Her skulle der bruges rigtig meget armering, og for at få fremdriften i byggeriet op, ville Skanska gerne præfabrikere armeringsburene. Men det gik hurtigt op for entreprenøren, at de tegninger og 3D-modeller, der blev lavet, slet ikke var nøjagtige nok til, at man kunne præfabrikere noget som helst ud fra dem.
»Der er sjældent tegnet helt færdigt, når modellen sendes til produktionen. Så mangler der måske en stang eller en bøjle, og det må dem, der producerer armeringskurvene, så bare finde ud af,« fortæller Ulf Håkansson.
Læs også: Kravlende malerobot skal afhjælpe byggebranchens mangel på hænder
Men det går ikke, hvis produktionstempoet skal op. Derfor strammede Skanska kravene til detaljeringen og præcisionen i 3D-modellerne og fik skåret fremstillingstiden meget langt ned. Men når man har meget præcise digitale modeller, kan de næste skridt i processen også digitaliseres.
3D-model bliver til robotbevægelser
Derfor indgik Skanska et samarbejde med Mälardalens högskola og ABB om at udvikle en robot, der kunne samle armeringen. I første omgang blev robotten kun bygget virtuelt og forskellige arbejdsprocesser testet igennem, fortæller Ulf Håkansson:
»Vi ville i første omgang have dem til at undersøge, om man kunne oversætte vores 3D-modeller fra Autodesk eller Tekla til information, som man kan styre robotten med. Det lykkedes i det indledende projekt.«
Læs også: Robotter skal fjerne farlig maling
Da der var styr på det digitale grundlag, valgte partnerne at bygge robotten i en skalamodel i størrelsesforholdet 1:4. Også i virkeligheden viste robotten sig at fungere.
»Så nu er det næste skridt at opskalere robotten. Men det er en større investering, som skal ind i vores investeringsplaner. Vi skal finde det rigtige projekt, hvor vi kan tage robotproduktionen med ind i vores udbud. Og det tager lidt tid at finde det. Men inden for et par år tror jeg, vi bruger robotter til at samle armeringskurve.«
Robot skal ud på byggepladsen
Der venter imidlertid også en udfordring med at få robotten til at fungere uden for de varme og tørre omgivelser, hvor skalamodellen har vist sin duelighed. Den endelige robot skal nemlig kunne klare at blive opstillet i et telt på en byggeplads, for Skanska tror hverken på, at det kan betale sig at flytte armeringskurve fra en central armeringsfabrik til koncernens byggepladser, eller på at fabrikker passer ind i virksomhedens kultur.
Læs også: Fabriksbyggeri vinder frem
»Vi har tidligere arbejdet med at producere dele til byggerier på fabrikker. Men vi er entreprenører. Vi passer ikke ind i fabriksanlæg. Vi og vores folk vil være ude på nye projekter og nye pladser hele tiden – der er ingen af dem, der hellere vil gå og arbejde på en fabrik. Så det passer bedre med produktionsanlæg, der kan flyttes med ud, hvor der er behov for dem,« siger Ulf Håkansson.
Svejserobot er næste skridt
På sigt kan det også være, at robotten selv – eller en robotkollega – skal klippe og bukke armeringsstængerne. Men indtil videre er det ifølge Skanska stadig mere effektivt at have mennesker til denne del af processen.
Et sted, hvor Skanska dog gerne vil udskifte mennesker med robotter, er til at svejse armering sammen.
I dag binder robotten som nævnt armeringskurvene sammen. Men Ulf Håkansson håber, at den tredje robotarm en dag kan få lov at svejse armeringen i stedet.
»De svenske myndigheder mener ikke, at kvaliteten er høj nok til, at man kan bruge sammensvejst armering til en brokonstruktion. De er bange for, at svejsningen vil fjerne mere materiale, end der lægges til. Men vi vil hellere svejse end at binde, for svejserobotter er langt mere udbredte end binderobotter, og vi mener, at kvaliteten vil være højere, end når mennesker svejser. Så det arbejder vi på at dokumentere,« siger han.
Se Skanskas egen video om skalaudgaven af robotten her:
