Med et fladt stykke plastic som udgangspunkt kan en ny robot folde sin egen krop med fire ben og gå sig en tur. Robotten er udviklet af to forskere fra Harvard Universitet og MIT, der har brugt teknikker fra japansk papirfoldningskunst, skriver en lang række medier, herunder Videnskab.dk.
På blot fire minutter er robotten i stand til at samle sine ben helt autonomt. Det kan vise sig at være til stor gavn, mener forskerne bag projektet. De forventer, at den nye robotteknik kan være behjælpelig i svært tilgængelig områder for eksempel i rummet eller ved udforskning af naturen.
»Jeg tror også på, at disse metoder kan bruges til at gøre hverdagsmaskinerne billigere - ved at reducere samlingsomkostninger - samt til at gøre prototypearbejdet hurtigere,« sagde professor Robert Wood fra Harvard University under en telefonisk pressekonference.
På IT-Universitet i København har lektor Kasper Støy fulgt projektet gennem længere tid. Han roser resultatet for at være helt unikt, men mener, der er lang vej til nogen praktisk anvendelse af teknologien.
»Det er et klassisk robotanvendelsesområde - og det er også det samme med steder, der er farlige for mennesker,« siger Kasper Støy og fortsætter:
»Men den robot, de endte med, er langt hen ad vejen ikke særlig brugbar. Det er en svag robot. Den kan gå, men den har det lidt svært ved det, hvilket man også kan se i videoen.«
Forskerne på Harvard Universitet har gennem flere år kørt computersimuleringer af den japanske papirfoldekunst, origami. Det er derfor oplagt, at det er forskere fra netop det universitet, der lykkes med en selvsamlende origami-robot.
»Det er i virkeligheden et kryds mellem materialeforskning og robotteknologi, og det er der ikke særlig mange i verden, der beskæftiger sig med,« siger Kasper Støy til Videnskab.dk og fortsætter:
»Der ikke nogen i Danmark, der laver origami-robotter. Til gengæld bliver der i Danmark forsket og arbejdet meget med formændrende robotter generelt,« forklarer Kasper Støy.
Forskerne forudser, at man i fremtiden kan bruge teknikken til at udvikle utrolig billige robotter, fordi en del af produktionsomkostningerne forsvinder. Man kan blot printe kroppen, og så samler robotten sig selv med hjælp fra en lille elmotor og en mikroprocessor.
Du kan personalisere job så de bedre matcher dine skills og karriereønsker.
Log ind og opdater din profil for at se personaliserede job.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard
Replicators part I. nods