Robot på larvefødder fjerner ukrudt i marken

Normalt skal der en traktor og en radrenser til, når ukrudtet mellem roer og majs skal væk. Men i fremtiden kan hele operationen klares af en selvkørende robotstyret radrenser. Den er resultatet af et samarbejde, som blev sat i gang af innovationsnetværket Robocluster.

Den første konceptmodel er ved at være klar, og skal danne grundlag for en egentlig kommerciel model, hvor både styring, trækkraft og værktøj til at fjerne ukrudt, sidder på et og samme køretøj. Den kommende model har fået navnet ‘Vibro Crop Robotti’ og kan arbejde med fem til ti kilometer i timen.

Ole Green, der er leder af strategisk udvikling i Kongskilde Industries, ser en række nye muligheder for brugen af robotter i landbruget:

Det robotstyrede radrense er udstyret med larvefødder og drives af batterier. I den nuværende konfiguration kan den køre i 2,5 time på en opladning. Data fra gyroer, accelerometre og omdrejningstællere sammenholdes med GPS-data for at holde robotten på rette spor. Illustration: kongskilde

»Med robotten kan vi indstille hastigheden af redskabets arbejde til det, som giver mening ude i marken. Samtidig kan vi lade robotten køre på de tidspunkter, hvor det passer bedst - for eksempel om natten,« siger han.

Kongskilde producerer til daglig avancerede radrensere til landbruget og har skabt mekanikken i Vibro Crop Robotti, men styring og software er udviklet af Syddansk Universitet og det lille softwarefirma Compleks Innovation, fortæller ph.d Kjeld Jensen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet:

»Vi har udviklet en generel softwareplatform for markrobotter, som kan bruges til alle former for markrobotter. Det betyder, at man meget hurtigt kan komme i gang med at udvikle en markrobot, der kan løse opgaver ude på marken. Det er nemlig noget helt andet at have en robot kørende ude i naturen sammenlignet med en robotstøvsuger i en stue. Ude i naturen er linjerne ikke lige og gulvet ikke plant,« fortæller Kjeld Jensen.

Softwaren er opensource og kan hentes af alle interesserede på frobomind.org.

Robot i krævende miljø
Selve radrenseren er opbygget som et selvkørende bæltekøretøj. For at holde positionen er der installeret et sæt gyroer, accelerometre og omdrejningstællere, hvorfra data hele tiden sammenlignes med aktuelle GPS-data og data fra dengang afgrøden blev sået.

Samarbejdet mellem de to virksomheder og SDU har ifølge Kjeld Jensen fungeret virkelig godt. Så godt, at der inden længe bliver slået et ph.d-projekt op som et samarbejde mellem Kongskilde og Compleks Innovation i et forsøg på at forbedre software.

Det bliver Kongskilde Industries, der skal sætte robotradrenseren i produktion. Ole Green vil endnu ikke sige noget om, hvilket prisleje robotten ender i:

»Med de produktionspriser vi har i dag på tilsvarende udstyr, kan vi gøre den konkurrencedygtig, hvis man ser på prisen per bearbejdet kvadratmeter. I dag skal der jo være en person til at sidde på traktoren og det koster,« siger han. Dertil kommer, at en traktor vil have en tilbøjelighed til at køre stærkt for at reducere timeomkostningerne:

»Samtidig er moderne markredskaber blevet så store og tunge, at de ødelægger jorden. Robotten vejer langt mindre end en traktor og kan dermed skåne jorden. Samtidig vil vi gerne arbejde mere med bæredygtighed og har derfor udviklet robotten så både fremdrift og aktuatorer er eldrevne,« siger Ole Madsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Artiklen kommer fornuftigt nok ind på prisen per bearbejdet kvadratmeter.

Så i stedet for en længde per tid, ville det være interessant med et areal per tid.

  • 4
  • 0

Efter billedet ser det ud til 2-3 meter, så 1 Ha pr. opladning? Så var det bedre med en motor, så den kunne gøre arbejdet færdig inden ukrudtet er vokset fra den.

Prismæssigt, vil det være mere interessant i frilandsgrønt og frø. Det samme gælder størrelsen.

  • 0
  • 1

Det ville ikke være bedre med en motor. De har som de skriver valgt eldrift til alt udstyr på den af hensyn til bæredygtighed. Så mon ikke det er meningen at den skal drives af solceller monteret på maskinen? Alt andet må det være den mest bæredygtige måde at radrense på.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten