Robot med seks akser bevæger sig otte meter i sekundet

3. september 2010 kl. 00:45
Verdens hidtil hurtigste robot i sin klasse kommer på markedet til november. Robotten kan bevæge sig rundt om seks akser og tåler at blive oversprøjtet med væsker.
Artiklen er ældre end 30 dage

8,3 meter på ét sekund. Med den arbejdshastighed kan den ny robot fra den japanske robotproducent Denso se frem til at kvalificere sig til titlen som verdens hurtigste robot inden for kategorien små og mellemstore robotter, når den kommer i handlen til november.

»Det, der hovedsageligt er det nye, er hastigheden. Den bliver forøget med cirka 30 procent. Så her snakker vi meget hurtige robotter,« fortæller Lars Christensen, som er direktør for AVN Automation, Denso-robottens danske og svenske distributør.

Alle robotter på markedet får målt deres hurtighed efter de samme parametre. Det sker i en såkaldt cyklustest, hvor robotten skal tilbagelægge afstandene i en nøje defineret firkant på tid. Den tid det tager, kaldes robottens cyklustid.

Og det er altså her, at Denso-robotten brillerer ved at kunne klare 8.300 millimeter - eller 8,3 meter - i sekundet.

Kan modstå højtryksrensning

Hurtigheden er dog ikke robottens eneste fordel. Den er nemlig også vandafvisende:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den anden væsentlige ting er, at den kan tåle at blive dyppet i vand og sidde inde i CNC-maskiner, hvor robotten bliver udsat for sprøjtende væsker, og det er der mig bekendt ingen andre robotter, der kan,« forklarer Lars Christensen og tilføjer, at det åbner for nye muligheder inden for fødevareindustrien og farmaceutindustrien.

I netop disse to brancher er sterile miljøer en helt elementær forudsætning, men Lars Christensen påpeger, at robotten også vil egne sig godt til særligt våde miljøer, eksempelvis hvor højtryksrensning er påkrævet.

Robot med løse håndled

Robotten har en armlængde på mellem 500 og 875 millimeter og er udstyret med seks akser forskellige steder på sin 'krop'. Det betyder, at robotten både kan rotere underkonstruktionen, bevæge over- og underarmen og bevæge håndleddet op og ned. Endelig er alle ledninger, den såkaldt interne signalføring, ført inde i selve robotten, så løsthængende ledninger ikke dingler til alle sider.

Og det er alt sammen med til at skabe en robot, som Lars Christensen har store forventninger til:

»Vi har en stor medicinalindustri, så jeg ser bestemt et stort marked for den. Og så bevæger vi os også ind på fødevareindustrien, og der har vi ikke været så meget før. Vi har fået en robot, der virkelig kan arbejde hurtigt og rengøres og modstå de rengøringsprocesser, som udstyret kan blive udsat for. Det kan en standard industrirobot ikke tåle.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger