Robot-barn med kunstig intelligens

Illustration: Toyota

Den er ikke højere end ti cm og kan sidde i din hånd eller kopholderen i din bil. Toyotas Kirobo Mini kan lære at tolke dine ansigtsudtryk og stemmeføring - så når du er ked af det, vil den spørge dig hvorfor. Eller juble med dig, når du er glad. Den kan genkende steder, I har været sammen, og huske ting du har sagt. Den formår endda at rose dig for dine præstationer ved at registrere dine fremskridt. Det er i hvert fald, hvad Toyota hævder i første runde at kunne få ud af den kunstige intelligens.

Robotten kan med kunstig intelligens, et kamera, en mikrofon og en Bluetooth-forbindelse lære sætninger som en femårig samt genkende stemmer og ansigtsudtryk, skriver The Independent.

Det er meningen, at den lille robot kan være en ledsager til ensomme eller barnløse i Japan, hvor fødselsraten falder. Den er skabt specifikt til at kunne frembringe følelser i ejeren blandt andet gennem at være designet til, at mennesker vil finde den venlig og sympatisk gennem dens lytten og respons.

Vakler med vilje

Fysisk ligner den en robot, men er lavet sådan, så den vakler lidt - som om den ikke helt har udviklet sine balanceevner. Det har Toyota gjort, for at også robottens skrøbelighed kan frembringe en emotionel forbindelse til ejeren.

Kirobo Mini er et skridt på vejen mod mere avancerede robotter, end dem vi kender til i dag. Toyota arbejder sig i retning af, at robotterne en dag vil være i stand til at tolke menneskelige følelser. I lidt uklare vendinger fortæller Toyota ifølge The Guardian, at robotten benytter sig af den samme slags kunstig intelligens, som virksomheden planlægger at anvende i deres førerløse biler.

Lillebror til astronaut

Kirobo Minis navn er en kombination af 'robot' og det japanske ord 'kibo', der betyder håb. Egentlig er det ikke Kirobo Mini, men dens storebror Kirobo, der fik navnet først. Den er ca. 15 cm højere end Kirobo Mini og blev i 2013 sendt med et ubemandet rumfartøj og flere ton forsyninger til Den Internationale Rumstation, ISS.

Måske lyder det mærkeligt i en vesterlændings ører at lave elektroniske følgesvende med simulerede følelser. Men ifølge Forbes taler Kirobo stærkt til den japanske mentalitet og går i hjertet på japanerne med sine store øjne og hjælpeløshed.

Skulle man ønske at erhverve sig Kirobo Mini, kan den fås i Japan i 2017 til ¥39,800 ($392).