Er det ikke på tide at se på EU som et sammenhængende område med fælles landekode og telefonnumre man kan tage med sig når man flytter?
Når rejsereglerne i Europa – forhåbentlig – er helt væk til næste år, skal europæerne stadig kunne ringe og streame mobildata uden at bekymre sig om høje roamingpriser.
EU-Kommissionen foreslår at forlænge de nuværende regler for roaming med ti år fra næste sommer med en række mindre ændringer.
Blandt andet lægges der op til at reducere engrosloftpriserne for både sms’er og dataforbrug ad to omgange frem mod 2025. SIM-kort i maskiner og udstyr har dog ikke udsigt til at blive omfattet af de nye roamingregler, selvom netop dette område længe har været udpeget som problematisk.
Selvom der ifølge en rapport fra EU-Kommissionen er tegn på en vis konkurrencedynamik på både detailmarkedet og engrosmarkedet for roaming, har de grundlæggende konkurrencebetingelser ikke ændret sig og vil sandsynligvis ikke ændre sig i overskuelig fremtid.
»Kommissionen vurderer derfor, at den nuværende detail- og engros-regulering stadig er nødvendig og ikke kan ophæves,« skriver Klima, energi- og forsyningsministeret i et notat til Folketinget, i forbindelse med at roamingreglerne skal diskuteret på et teleråds-møde i Portugal på mandag.
Kommissionen slår også fast, at mobiloperatøren ikke må skrue ned for kvaliteten af netværket, når udenlandske brugere roamer på netværket.
»Dette indebærer, at hvis adgang til 4G-net er en del af kundens abonnement, kan roamingudbyderen ikke tilbyde lavere hastigheder, hvor 4G-net er tilgængelige,« skriver EU-Kommissionen.
Ikke helt overraskende er en af de store forhandlingsspørgsmål, hvordan prisen for data skal reguleres.
Nogle lande er utilfredse med, at prisloftet sænkes, og henviser til, at mange teleselskaber har investeret massivt i udrulning af 5G og øget infrastruktur på grund af corona-krisen, mens andre lande omvendt taler for at sænke prisen på data yderligere.
Mens der er udsigt til, at smartphones og tablets fortsat kan roame på tværs af Europa, så har EU ikke nogen køreklar plan for, hvordan maskiner og andre internetopkoblet udstyr kan flyttes rundt i Europa med et SIM-kort.
I dag er Machine-to-machine (M2M)-løsninger som udgangspunkt omfattet af roaming-reglerne, men det er med en række undtagelser som i praksis betyder, at roaming kræver særskilte aftaler mellem den mobiloperatør, hvor SIM-kortet er udstedt, og det land, hvor udstyret roamer over midlertidigt.
Ingeniøren har tidligere beskrevet, hvor besværligt det ofte er at roame med M2M- og IoT-løsninger. Her handler det ofte om, hvorvidt teleselskabet har en direkte roaming-aftale med en operatør i det land, hvori udstyret midlertidigt kan anvendes.
Hos den danske teleindustri er man ikke klar til at garantere fri roaming for maskiner.
»I forhold til IoT- og M2M-tjenester anfører TI(Teleindustrien, red.), at det er et komplekst problem i forbindelse med roaming, og at IoT/M2M-tjenesters grundlæggende forskellige karakteristika adskiller sig fra traditionelle tale- og datatjenester. TI anbefaler, at IoT- og M2M-tjenester holdes uden for roamingforordningen, indtil et forslag om særskilt regulering af IoT-/M2M-tjenester måtte foreligge,« står der i det rådsnotat som regeringen har fremlagt op til mandagens rådsmøde i EU om forslaget.
Typisk vil konfigureringen og abonnementsvilkår for M2M og IoT-løsninger være mere komplekse end de fleste mobilabonnementer, som vi kender fra private og erhvervsløsninger til smartphones og tablets. Det skyldes, at M2M-priser ofte fastsættes efter volumen, altså hvor mange enheder og hvor store mængder data de forventes at transmittere over tid. Derfor er det mere kompleks og svært at regulere et prisloft her.
»Når så mange enheder forbindes, bliver det komplekst og svært afregne roaming mellem operatører. Samtidig kan vi se, at der allerede er konkurrence på området, hvor der også findes services over ulicenseret spektrum (for eksempel Sigfox og Lora, red.). Så vi mener ikke der er grund til at regulere på et marked, der fungerer fint,« siger Lise Fuhr, generaldirektør i ETNO(
European Telecommunications Network Operators), den europæiske brancheorganisation for teleoperatører.
Faktisk frygter hun, at regulering vil give lande uden for EU en konkurrencefordel, da de ikke vil være omfattet af roamingreglerne. Allerede i dag driver amerikanske netværksoperatører IoT-netværk i Europa, hvor amerikanske Verizon eksempelvis for nylig vandt et stort 5G-netværk i havnen i Southampton.
Lidt den samme udfordring rejser Teleindustrien i forhold til næste generation mobilnetværk, 5G, som udrulles overalt i Europa. Her vil der i løbet af de næste år blive tilføjet nye tjenester og funktioner, som komplicerer roaming-afregning. Især funktionen netværkslicing vækker bekymring. Det betyder, at en mobiloperatør kan opdele og prioritere mobilnetværk efter pris. Hvis ambulancer eller andre med kritiske applikationer har behov for ekstra lav latens eller ekstra båndbredde, så kan de tilbydes det mod en højere prissætning.
Derfor foreslår Teleindustrien, at engrospriserne bliver differentieret, så er der mulighed for at afregne roaming, alt efter hvordan et netværket er opdelt i slices.
Hos ETNO er Lise Fuhr også bekymret for roaming-regulering.
»Vi skal passe med på at spænde ben for de udviklingsmuligheder, vi får med 5G, som i høj drives frem af software og ikke hardware. Europa er i forvejen markant bagefter lande som Sydkorea, Japan og USA, når det handler om investeringer i 5G, og her vil yderligere roaming regulering ikke bidrage aktivt til yderligere investeringer,« siger Lise Fuhr.
Er det ikke på tide at se på EU som et sammenhængende område med fælles landekode og telefonnumre man kan tage med sig når man flytter?
EU har i mange år foreslået at man kunne bruge +3 som EU "lande kode". Ideen var så, at man kunne sætte den enkelte national kode bagefter, så opkald til Danmark blev +345. Men for at få det til at virke, skulle en del lande (dem hvis lande allerede startede med 3) skifte lokal nationalkode, og så er det forslag indtil videre strandet.
Og så alligevel. For at sikre bevægelighed af telefonnumre i EU, har men oprettet et European Telephony Numbering Space eller ETNS. Det er +388, og er aktivt i dag, og kan (vist nok) bestilles i alle EU lande.
MEN - det ændrer intet på roaming, som er knyttet til det nationale mobilselskab, ikke til lande koden.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard