Roaming: Du har intet krav på at kunne se Netflix på den franske terrasse

11. maj 2017 kl. 11:252
Myndighederne kan ikke svare på, hvordan kvaliteten skal være, når EU's nye regler om gratis dataroaming træder i kraft om godt en måned.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hører du til den hovedpart af de danske mobilkunder, som netop har måttet acceptere en prisstigning på 10 eller 20 kr. om måneden som følge af EU's nye roaming-regler, så glæder du dig måske til sommerferien. Endelig kan du se et afsnit af din yndlingsserie på Netflix, og ungerne kan følge deres yndlings-youtubere på terrassen af det franske sommerhus, tænker du måske.

Men det er der absolut ingen garanti for. Ganske vist har danske kunder nu fået adgang til gratis dataroaming i udlandet, med mindre de er skiftet til et af de nye Danmark-only-abonnementer for at holde prisen nede. Datamængden i udlandet på de øvrige abonnementer er ikke lige så stor som på hjemmenetværkene, men stadig tilstrækkelige til at se levende billeder hist og her. Den følger af den komplicerede EU-regulering.

Mangler klare krav til kvaliteten

Kvaliteten af forbindelsen, altså datahastigheden, stiller EU derimod ikke lige nogen klare krav til.

»Jeg kan ikke se noget i den regulering, der pålægger selskaberne at indgå bestemte typer af aftaler om dataroaming,« siger Jakob Willer, direktør for brancheforeningen Telekommunikationsindustrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Ministerløfte: Nu er det som hovedregel slut med at betale dataroaming i EU

Med andre ord vil der ikke være noget til hinder en aftale, som gør, at datahastigheden for danske kunder på udenlandske net bliver begrænset.

Jakob Willer har ingen viden om, hvorvidt det rent faktisk sker. Han påpeger, at selskaberne kan have en interesse i at indgå aftaler, som sikrer kunderne en god dataoplevelse, også i andre EU-lande.

Økonomisk interesse i at holde dataforbruget nede

Problemet med reguleringen er, at de danske teleselskaber også har en klar økonomisk interesse i at begrænse kundernes databrug i udlandet. Jo mere data kunderne bruger på de udenlandske net, jo større bliver grossistregningen, som det udenlandske teleselskaber sender til det danske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I praksis er video langt den største datasluger. Kigger vi udelukkende på omkostninger, har de danske teleselskaber derfor en interesse i, at Netflix og Youtube bliver uanvendelige på den franske terrasse.

Der kan være flere måder at opnå det på. Det kan helt enkelt være kun at indgå roaming-aftaler med udenlandske teleoperatører, som er villige til at sætte en loft over, hvor hurtig de roamende, danske forbindelser må være, uanset teknologi. Danske teleselskaber er kun forpligtet til at have én roaming-aftale for hvert land og altså ikke med alle de selskaber, som opererer i de forskellige medlemslande.

Læs også: Nej, det bliver ikke gratis at bruge løs af mobildata i udlandet

En anden mulighed er at udelukke de danske kunder fra det hurtigste teknologier, f.eks. 4G, eller at nøjes med at tilbyde datateknologier med dårlig dækning.

Energistyrelsen: Det kan vi ikke svare entydigt på

De nationale telemyndigheder, i Danmark Energistyrelsen, skal vurdere, om sådanne aftaler er lovlige. Men reglerne er for indviklede til, at kontorchef Jakob Juul vil gennemgå lovligheden af hvert tænkt eksempel for Ingeniøren.

I et skriftligt svar henviser han i stedet til Ingeniørens konkrete eksempel på, om det vil være lovligt for et danske teleselskab at indgå en aftale med et fransk teleselskab om, at det danske teleselskabs kunder udelukkende får adgang til den gamle GPRS-teknologi. Med sådan en aftale vil enhver form for streaming være udelukket.'

'Det er desværre ikke muligt at svare enkelt og entydigt på, om det vil være i overensstemmelse med reglerne. Det kommer an på en række forhold, og derfor vil jeg foretrække, at vi tager stilling til dette på konkret foranledning,' skriver han.

Med andre ord skal Energistyrelsen have en klage for at finde ud af, om aftaler, der begrænser datahastigheden i udlandet, er lovlige.

Styrelsen har i forvejen opfordret danskerne til at klage, hvis de er utilfredse med prisstigningen på deres abonnementer. EU-Kommissionen mener ikke, at roaming-reglerne kan bruges til at begrunde stigningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Klar besked til danske teleselskaber: Roaming er en dårlig undskyldning for jeres prisstigninger

Eksemplet med GPRS-roaming er i øvrigt ikke grebet ud af det blå. Det udspringer af, at teleselskabet 3 i årevis har haft abonnementer, hvor roaming i udlandet er en del af prisen. 3's liste over roaming-partnere i hele verden viser, at selskabet udelukkende tilbyder GPRS-roaming hos en række operatører, mens andre aftaler også omfatter 3G og andre igen har 4G med.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
11. maj 2017 kl. 17:46

Jeg har i dag modtaget et brev (på papir!) fra Telia, hvor de fortæller, at jeg fra 15. juni ikke længere kan bruge mit mobilabonnement i udlandet! :-( Da det er en væsentlig forringelse af mit abonnement, forventer jeg selvfølgelig, at Telia nedsætter prisen tilsvarende! Min mobiltelefon kan KUN bruges til telefoni og SMS... Når jeg er i udlandet, har jeg brug for den sikkerhed det er, at kunne komme i kontakt med omverdenen. Hvis Telia lukker for det, må jeg jo finde en anden løsning... Hele problematikken ligger vel i, at man "har fundet på", at benytte mobile 'telefoner' som altid-on-line-computere og tv-modtagere!?!?! :-( Jeg kan da godt forstå, at teleselskaberne vil have dækning for den enorme datatrafik, der er kommet til igennem de seneste år! Hvis 'teknologerne' nu kunne finde ud af, at holde skidt for sig og snot for sig, kunne vi almindelige telefonbrugere måske have fået lov til at "roame" i fred.... Men det har bl.a. Netflix-fixerne og Nyhedsnarkomanerne ødelagt.... :-(

1
11. maj 2017 kl. 11:50

Jeg synes, at I er lige hurtige nok til at skyde 3's roaming produkter i sænk. Den liste I henviser til indkluderer alle lande, som man kan bruge 3's SIM-kort i, ikke kun dem, som har roam-like-home. Hvis I gad lave ordentlig journalistik ville I undersøge om nogle af landene, som er inkluderet i roam-like-home virkelig kun tilbyder GPRS.