Ro på: Strømmen i din stikkontakt er stadig temmelig grøn

Plus4. november 2020 kl. 10:2210
To forskellige og uafhængige opgørelser af CO2-indholdet i dansk strøm skaber uklarhed blandt virksomheder og forbrugere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energi Er certifikater ren greenwashing?

For under 1 øre pr. kWh kan husstande eller virksomheder i dag købe såkaldte oprindelsesgarantier, der på papiret sikrer dig eller din virksomhed, at al den strøm, I bruger, udelukkende er produceret på vedvarende energikilder.

Det sker på et særligt certifikatmarked i EU-regi, der har eksisteret siden 2008, men som først i de seneste år er blevet interessant for især virksomheder i takt med den stigende fokus på klima og klimamål.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
4. november 2020 kl. 23:15

Jeg har hørt flere gode forslag om at fjerne disse grønne certifikater, der af elforsyningsselskaberne benyttes til at bilde køberne ind, at de køber grøn strøm, selv om de naturligvis får præcis samme miks af strøm, som os andre. Altså et miks af kul, gas, vind, sol og importeret el fra vand- og atomkraft. Og selv om de (optimistisk!) faktisk finansierer f.eks. vindkraft, så er det stadig fup. For disse vindmøller leverer heller ikke strøm 80 - 100 dage hvert år, så de gavner meget lidt, og kun, når det blæser.

9
4. november 2020 kl. 19:22

At ingen kan påstå at de skam bruger grøn strøm. Filteret der kan sortere de grønne og sorte elektroner er ikke lavet endnu. Det eneste du kan gøre i den retning er, at variere forbruget med farven, men vi får alle den samme farve strøm uanset certifikater.

8
4. november 2020 kl. 19:11

Et par minutter med en rasp så er sagen klar i de fleste tilfælde. Jeg undrer mig hver dag over hvorfor nogen vil købe den ganle elendige danske særstandard stikkontakter.

7
4. november 2020 kl. 17:54

Vi kan altså altså som almindelige elkunder regne med at elektronerne finder vej som angivet i miljødeklarationen, men vi kan ikke regne CO2 belastningen til mere end angivet i eldeklarationen. Det er da logisk eller ?

6
4. november 2020 kl. 17:52

Rigtig god artikkel der på let forståligt sprog beskriver de forskellige opgørelsesmetoder og hvad de kan bruges til... Det er vigtigt i en debat hvor folk let kommer til at fremhæve lige netop de tal der understøtter deres forudfattet mening og holdning...

5
4. november 2020 kl. 16:53

Det er væsentligt at skelne mellem gennemsnitsstrøm og marginalstrøm.

Hvis man sparer 1 kWh mens der stadig er kulkraftværker i mixet, så er der en god chance for at man sparer produktion af 1 kWh fra et kul- eller gasfyret kraftværk. Dermed sparer man en høj CO2-belastning.

Det er også muligt at mindsker produktion fra vandkraft, men så vil den sparede vandmængde ofte blot blive gemt til den kan spare kulkraft ved en anden lejlighed.

Produktionen fra CO2-neutrale vindmøller og solceller begrænser man helst først i situationer hvor andre muligheder er udtømte.

Så en sparet kWh er ofte en sparet "sort" kWh, og gavner derfor klimaet mere end gennemsnitsdeklarationerne i artiklen viser.

4
4. november 2020 kl. 14:07

Den grønneste og reneste, og mest effektive energikilde i EU. Den energikilder der bruger færrest resourcer, mindst land og giver mindst belastning af naturen. Den mest stabile og driftsikre energikilde.

2
4. november 2020 kl. 13:31

stort set alle mine enheder, såsom: brødrister, elkoger, mobiloplader, standerlamper fjernsyn, boremaskine, støvsuger osv passer bedst i schuko-stikdåse.

Det er stortset kun mine forlængerledninger som ikke ville passe i.

1
4. november 2020 kl. 10:25

Gad godt se om personen kan jage et Dansk stik ind i et Schuko stikdåse. ;-)