Energi Er certifikater ren greenwashing?
For under 1 øre pr. kWh kan husstande eller virksomheder i dag købe såkaldte oprindelsesgarantier, der på papiret sikrer dig eller din virksomhed, at al den strøm, I bruger, udelukkende er produceret på vedvarende energikilder.
Det sker på et særligt certifikatmarked i EU-regi, der har eksisteret siden 2008, men som først i de seneste år er blevet interessant for især virksomheder i takt med den stigende fokus på klima og klimamål.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg har hørt flere gode forslag om at fjerne disse grønne certifikater, der af elforsyningsselskaberne benyttes til at bilde køberne ind, at de køber grøn strøm, selv om de naturligvis får præcis samme miks af strøm, som os andre. Altså et miks af kul, gas, vind, sol og importeret el fra vand- og atomkraft. Og selv om de (optimistisk!) faktisk finansierer f.eks. vindkraft, så er det stadig fup. For disse vindmøller leverer heller ikke strøm 80 - 100 dage hvert år, så de gavner meget lidt, og kun, når det blæser.
At ingen kan påstå at de skam bruger grøn strøm. Filteret der kan sortere de grønne og sorte elektroner er ikke lavet endnu. Det eneste du kan gøre i den retning er, at variere forbruget med farven, men vi får alle den samme farve strøm uanset certifikater.
Et par minutter med en rasp så er sagen klar i de fleste tilfælde. Jeg undrer mig hver dag over hvorfor nogen vil købe den ganle elendige danske særstandard stikkontakter.
Vi kan altså altså som almindelige elkunder regne med at elektronerne finder vej som angivet i miljødeklarationen, men vi kan ikke regne CO2 belastningen til mere end angivet i eldeklarationen. Det er da logisk eller ?
Rigtig god artikkel der på let forståligt sprog beskriver de forskellige opgørelsesmetoder og hvad de kan bruges til... Det er vigtigt i en debat hvor folk let kommer til at fremhæve lige netop de tal der understøtter deres forudfattet mening og holdning...
Det er væsentligt at skelne mellem gennemsnitsstrøm og marginalstrøm.
Hvis man sparer 1 kWh mens der stadig er kulkraftværker i mixet, så er der en god chance for at man sparer produktion af 1 kWh fra et kul- eller gasfyret kraftværk. Dermed sparer man en høj CO2-belastning.
Det er også muligt at mindsker produktion fra vandkraft, men så vil den sparede vandmængde ofte blot blive gemt til den kan spare kulkraft ved en anden lejlighed.
Produktionen fra CO2-neutrale vindmøller og solceller begrænser man helst først i situationer hvor andre muligheder er udtømte.
Så en sparet kWh er ofte en sparet "sort" kWh, og gavner derfor klimaet mere end gennemsnitsdeklarationerne i artiklen viser.
Den grønneste og reneste, og mest effektive energikilde i EU. Den energikilder der bruger færrest resourcer, mindst land og giver mindst belastning af naturen. Den mest stabile og driftsikre energikilde.
https://ing.dk/artikel/tyske-schuko-stik-er-nu-tilladt-i-danmark-124253
Det er så snart 10år siden at de blev tilladte.
stort set alle mine enheder, såsom: brødrister, elkoger, mobiloplader, standerlamper fjernsyn, boremaskine, støvsuger osv passer bedst i schuko-stikdåse.
Det er stortset kun mine forlængerledninger som ikke ville passe i.
Gad godt se om personen kan jage et Dansk stik ind i et Schuko stikdåse. ;-)