RNA-virusser i havet har stor indflydelse på mængden af udledt CO2

Det er primært svampe og protister, såsom alger og amøber, der har den tvivlsomme fornøjelse at agere vært for virusserne. Illustration: Bigstock/tonaquatic

For nylig blev det opdaget, at der findes tusindvis af virusser i verdenshavene, som tidligere var ukendt for forskere.

Nu viser et nyt studie, at virusser, der indeholder RNA, kan have enorm indflydelse på økosystemerne i havene ved at ‘reprogrammere’ de værter, de inficerer.

Det skriver videnskabsmediet Live Science.

Forskningsartiklen fokuserer på virusser med RNA, som findes i alskens udformninger blandt sygdomme i mennesker - både corona- og influenzavirusser er RNA-baserede. Men forskere er først for nylig begyndt at forstå, i hvor bredt omfang RNA-virusser i havet findes.

»Vi er sikre på, at de fleste RNA-virusser i havet kan inficere mikrobielle eukaryoter såsom svampe, protister og i mindre omfang invertebrater,« udtaler medforfatter til studiet virolog Guillermo Dominguez-Huerta til Live Science.

Kan inficere plankton

Det er primært svampe og protister, såsom alger og amøber, der har den tvivlsomme fornøjelse at agere vært for virusserne. De trækker CO2 ud af atmosfæren og har derfor stor indflydelse på, hvor meget CO2 der lagres i havet.

Det sker under en proces kaldet den biologiske pumpe, hvor eksempelvis død plankton synker til bunds på havet og frigiver CO2. Hvert år bliver 12 gigaton CO2 udledt på denne måde.

Forskere har længe været klar over, at virusser spiller en rolle i den proces, men det nye studie antyder, at mindst 11 af de nyligt opdagede RNA-virusser inficerer plankton, der indgår i den biologiske pumpe. Og ulig DNA-virusser, der primært sætter sig på bakterier og arkæer, inficerer RNA-virusser mere komplekst plankton som alger og svampe.

Forskerne brugte forskellige strategier til at fastslå virussernes værter. En metode involverede at sammenligne genomerne fra RNA-virusser med kendte værter til de nyfundne virusser, mens en anden metode bestod i at jage sjældne stumper af virus-RNA i værtscellernes genomer, hvor stykker af RNA nogle gange kan gemme sig.

Undervejs opdagede forskerne også, at 95 af virusserne bar på gener, de havde stjålet fra deres værtsceller. I værterne har disse gener til opgave at styre stofskifteprocessen inden i cellen.

Forskerne mener, at virusserne har ændret værtscellernes stofskifte for at maksimere produktionen af nye viruspartikler.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvor er det dog heldigt at det døde plankton i en kort periode op til deres død og afgivelse af 15 gigaton CO2 har optaget og bundet netop 15 gigatonCO2.

Det er ret imponerende hvor meget der forskes i den specifikke del af CO2 kredsløbet, det burde dog være ret ligetil, og ret præsist at sætte lighedstegn mellem optaget og frigivet. Jeg vil ønske at nogen forskede i hvem eller hvilken industri der er villige til at supportere en så massiv forskningsindsats. Det syntes at stå i skærende kontrast til de midler der bruges på skadevirkningerne fra den fossile energiindustri.

  • 3
  • 5

Det er dog en intetsigende artikel. Virus har stor indflydelse på CO2-lagringen. OK, men hvilken? Hvad gør de? Øger de eller mindsker de lagringen? Og den biologiske pumpe frigiver ikke CO2. Den fjerner CO2 fra overfladen og lagrer det permanent i dybhavets sedimenter.

  • 5
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten