RML’s hovedsponsor klar med fortsat støtte til raketudviklingen
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

RML’s hovedsponsor klar med fortsat støtte til raketudviklingen

Billedet blev taget i Raket-Madsens Rumlaboratorium tidligere på sommeren. Illustration: Peter Madsen - Raket-Madsens Rumlaboratorium

To næsten flyvefærdige raketter ligger og venter på værkstedet hos Raketmadsens Rumlaboratorium ApS, RML, på Refshaleøen i København, hvor arbejdet er gået i stå.

RML-folkene befinder sig stadig i chok på grund af sigtelsen mod Peter Madsen, der med sin person har været omdrejningspunktet i RML siden foreningens stiftelse i 2014.

Det er uvist, om det hele ender med, at RML må lukke. Men en ting er i hvert fald sikkert: Hvis et nyt raketinitiativ opstår af asken, er RML’s nuværende hovedsponsor, stålvirksomheden Kecon, klar med støtten.

Synd hvis kulturen fra RML går tabt

»Vores klare holdning er, at det vil være synd, hvis den kultur, der var startet derinde skal gå tabt. Så hvis man er klar til at starte en ny forening med samme formål og med samme lyst og tendenser, er vi også klar til at være med,« siger Benny Egesø, der er halvbror til Peter Madsen.

»Jeg synes, at det er en skøn ting at se, at almindelige mennesker kan komme og boltre sig i sådan et miljø, hvor de får skabt noget godt. Så jeg håber meget, at der er andre, der kan tage faklen nu,« siger han til Ingeniøren.

Læs også: Raketmadsens Støtteforening vil opløse sig selv: Drømmen er bristet

Kecon producerer store stålkonstruktioner, og virksomheden har primært hjulpet RML med materialer til de mange forskellige aktiviteter.

RML-talsmand kalder det en fantastisk melding

Onsdag forklarede talsmand og flight director Christoffer Meyer i en artikel i Ingeniøren, at der ikke er nogen i RML, der vil associeres med Peter Madsen med den viden, der er kommet frem over de seneste dage.

Læs også: Status fra rumlaboratoriet: Næppe nogen launch i år

Og hvis RML lukker, kan Christoffer Meyer godt forestille sig, at der rejser sig en Fugl Fønix af asken - uden dog at være parat til at komme nærmere ind på mulighederne. Derfor glæder den nye melding fra hovedsponsoren ham:

»Som jeg tidligere har sagt, synes jeg, at der skal være plads til sådan noget her i Danmark. Kecon har været sponsor af RML, og hvis firmaet er interesseret i potentielt at støtte noget i fremtiden, skal jeg være den første til at hilse det velkommen. Det vil være fantastisk,« siger Christoffer Meyer til Ingeniøren.

»Hvis det eventuelt bliver med nogen af de gamle RML-folk, vil det også være fantastisk. Det vil næsten være at køre noget af den oprindelige ånd lidt videre. Men det kan også godt være, at andre melder sig på banen. Det ved man jo ikke,« siger han.

Hovedejeren har meldt sig klar – mens støtteforening gør klar til lukning

Uanset hvor det ender, er selskabet, der i dag ejer 75 procent af Raketmadsens Rumlaboratorium ApS, Georg Poul Artmann Holding ApS, også klar til at understøtte en eventuel fortsættelse af raketarbejdet.

»Vi hylder hele raketmiljøet i Danmark, og vi føler med alle i denne tragedie. Vi ønsker, at raketarbejdet kan fortsætte, for der er en masse mennesker, der vil det her så meget og som brænder for det. Så kan vi på en eller andet måde hjælpe til, at arbejdet fortsætter, vil vi se konstruktivt på det,« citerede Ingeniøren holdingselskabet for i en artikel onsdag morgen.

RML’s økonomi har indtil nu været skruet sammen omkring anpartsselskabets ejere, Peter Madsens egne indtægter fra foredrag og arrangementer, to sponsorer samt Raketmadsens Støtteforening.

Tirsdag aften besluttede Raketmadsens Støttegruppe dog at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling i slutningen af september med henblik på at lukke foreningen. Foreningen har gennem tiden samlet godt 300.000 kroner ind til RML via kontingenter.

»Vi hylder hele raketmiljøet i Danmark, og vi føler med alle i denne tragedie. Vi ønsker, at raketarbejdet kan fortsætte, for der er en masse mennesker, der vil det her så meget og som brænder for det. Så kan vi på en eller andet måde hjælpe til, at arbejdet fortsætter, vil vi se konstruktivt på det,« citerede Ingeniøren holdingselskabet for i en artikel onsdag morgen.

Man kunne tilføje:
"- og hvis det kan ske uden at vi skal nævne elefanten i rummet [no pun intended], vil det klart være at foretrække!"

Fint - så gør jeg det:
Copenhagen Suborbitals

Kan det virkelig passe at (resterne af) RML og CS ikke kan finde ud af at slå pjalterne sammen, og skabe ny mening, nu hvor den aktuelle tragedie kaster en skygge af meningsløshed?

Det som RML og CS kan gøre, er at række ud efter hinanden, og spørge om der virkelig er så mange uopgjorte regnskaber og så megen ond vilje imellem de to nærmest identiske projekter, at hele det danske raketmiljø skal lide under det, og sygne hen i skyggen af de seneste tragiske begivenheder.

Eller skulle man bruge anledningen til noget konstruktivt? Til at vise at ingeniører og andre innovative personligheder er i stand til rationelt at sætte sig et mål, styre efter det, og nå det, uden at lade følelser og egoerkomme i vejen, og lade dem ødelægge fremtiden?

I skylder jer selv og hinanden at prøve. Den situation som især RML står i, giver ingen mening. Den eneste mening I kan give jeres aktuelle situation, er den mening I selv skaber.

Selv hvis I finder ud af at der intet er at bygge et samarbejde på, så har I prøvet, og kan respektere jer selv og hinanden for det.

  • 30
  • 3

Jeg syntes også at det er lidt besynderligt at CS ikke nævnes i artiklen.

»Vi hylder hele raketmiljøet i Danmark, og vi føler med alle i denne tragedie. Vi ønsker, at raketarbejdet kan fortsætte, for der er en masse mennesker, der vil det her så meget og som brænder for det. Så kan vi på en eller andet måde hjælpe til, at arbejdet fortsætter, vil vi se konstruktivt på det,«

Som jeg ser det fortsætter raketarbejdet i DK fint med CS, som det iøvrigt har gjort i efterhånden flere år uden en vis person er nødvendig derfor. Hvornår var det RML sidst sendte en raket op? Uden at være inde i detaljerne, så forestiller jeg mig da at problemerne var imellem en specifik person og CS, og ikke resten af folkene der nu findes i RML. Så mon ikke de fleste af dem kunne finde noget at lave i CS hvis de ønskede det?

  • 15
  • 3