RML’s hovedsponsor klar med fortsat støtte til raketudviklingen

Billedet blev taget i Raket-Madsens Rumlaboratorium tidligere på sommeren. Illustration: Peter Madsen - Raket-Madsens Rumlaboratorium

To næsten flyvefærdige raketter ligger og venter på værkstedet hos Raketmadsens Rumlaboratorium ApS, RML, på Refshaleøen i København, hvor arbejdet er gået i stå.

RML-folkene befinder sig stadig i chok på grund af sigtelsen mod Peter Madsen, der med sin person har været omdrejningspunktet i RML siden foreningens stiftelse i 2014.

Det er uvist, om det hele ender med, at RML må lukke. Men en ting er i hvert fald sikkert: Hvis et nyt raketinitiativ opstår af asken, er RML’s nuværende hovedsponsor, stålvirksomheden Kecon, klar med støtten.

Synd hvis kulturen fra RML går tabt

»Vores klare holdning er, at det vil være synd, hvis den kultur, der var startet derinde skal gå tabt. Så hvis man er klar til at starte en ny forening med samme formål og med samme lyst og tendenser, er vi også klar til at være med,« siger Benny Egesø, der er halvbror til Peter Madsen.

»Jeg synes, at det er en skøn ting at se, at almindelige mennesker kan komme og boltre sig i sådan et miljø, hvor de får skabt noget godt. Så jeg håber meget, at der er andre, der kan tage faklen nu,« siger han til Ingeniøren.

Læs også: Raketmadsens Støtteforening vil opløse sig selv: Drømmen er bristet

Kecon producerer store stålkonstruktioner, og virksomheden har primært hjulpet RML med materialer til de mange forskellige aktiviteter.

RML-talsmand kalder det en fantastisk melding

Onsdag forklarede talsmand og flight director Christoffer Meyer i en artikel i Ingeniøren, at der ikke er nogen i RML, der vil associeres med Peter Madsen med den viden, der er kommet frem over de seneste dage.

Læs også: Status fra rumlaboratoriet: Næppe nogen launch i år

Og hvis RML lukker, kan Christoffer Meyer godt forestille sig, at der rejser sig en Fugl Fønix af asken - uden dog at være parat til at komme nærmere ind på mulighederne. Derfor glæder den nye melding fra hovedsponsoren ham:

»Som jeg tidligere har sagt, synes jeg, at der skal være plads til sådan noget her i Danmark. Kecon har været sponsor af RML, og hvis firmaet er interesseret i potentielt at støtte noget i fremtiden, skal jeg være den første til at hilse det velkommen. Det vil være fantastisk,« siger Christoffer Meyer til Ingeniøren.

»Hvis det eventuelt bliver med nogen af de gamle RML-folk, vil det også være fantastisk. Det vil næsten være at køre noget af den oprindelige ånd lidt videre. Men det kan også godt være, at andre melder sig på banen. Det ved man jo ikke,« siger han.

Hovedejeren har meldt sig klar – mens støtteforening gør klar til lukning

Uanset hvor det ender, er selskabet, der i dag ejer 75 procent af Raketmadsens Rumlaboratorium ApS, Georg Poul Artmann Holding ApS, også klar til at understøtte en eventuel fortsættelse af raketarbejdet.

»Vi hylder hele raketmiljøet i Danmark, og vi føler med alle i denne tragedie. Vi ønsker, at raketarbejdet kan fortsætte, for der er en masse mennesker, der vil det her så meget og som brænder for det. Så kan vi på en eller andet måde hjælpe til, at arbejdet fortsætter, vil vi se konstruktivt på det,« citerede Ingeniøren holdingselskabet for i en artikel onsdag morgen.

RML’s økonomi har indtil nu været skruet sammen omkring anpartsselskabets ejere, Peter Madsens egne indtægter fra foredrag og arrangementer, to sponsorer samt Raketmadsens Støtteforening.

Tirsdag aften besluttede Raketmadsens Støttegruppe dog at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling i slutningen af september med henblik på at lukke foreningen. Foreningen har gennem tiden samlet godt 300.000 kroner ind til RML via kontingenter.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»Vi hylder hele raketmiljøet i Danmark, og vi føler med alle i denne tragedie. Vi ønsker, at raketarbejdet kan fortsætte, for der er en masse mennesker, der vil det her så meget og som brænder for det. Så kan vi på en eller andet måde hjælpe til, at arbejdet fortsætter, vil vi se konstruktivt på det,« citerede Ingeniøren holdingselskabet for i en artikel onsdag morgen.

Man kunne tilføje: "- og hvis det kan ske uden at vi skal nævne elefanten i rummet [no pun intended], vil det klart være at foretrække!"

Fint - så gør jeg det: Copenhagen Suborbitals

Kan det virkelig passe at (resterne af) RML og CS ikke kan finde ud af at slå pjalterne sammen, og skabe ny mening, nu hvor den aktuelle tragedie kaster en skygge af meningsløshed?

Det som RML og CS kan gøre, er at række ud efter hinanden, og spørge om der virkelig er så mange uopgjorte regnskaber og så megen ond vilje imellem de to nærmest identiske projekter, at hele det danske raketmiljø skal lide under det, og sygne hen i skyggen af de seneste tragiske begivenheder.

Eller skulle man bruge anledningen til noget konstruktivt? Til at vise at ingeniører og andre innovative personligheder er i stand til rationelt at sætte sig et mål, styre efter det, og nå det, uden at lade følelser og egoerkomme i vejen, og lade dem ødelægge fremtiden?

I skylder jer selv og hinanden at prøve. Den situation som især RML står i, giver ingen mening. Den eneste mening I kan give jeres aktuelle situation, er den mening I selv skaber.

Selv hvis I finder ud af at der intet er at bygge et samarbejde på, så har I prøvet, og kan respektere jer selv og hinanden for det.

 • 30
 • 3

Jeg syntes også at det er lidt besynderligt at CS ikke nævnes i artiklen.

»Vi hylder hele raketmiljøet i Danmark, og vi føler med alle i denne tragedie. Vi ønsker, at raketarbejdet kan fortsætte, for der er en masse mennesker, der vil det her så meget og som brænder for det. Så kan vi på en eller andet måde hjælpe til, at arbejdet fortsætter, vil vi se konstruktivt på det,«

Som jeg ser det fortsætter raketarbejdet i DK fint med CS, som det iøvrigt har gjort i efterhånden flere år uden en vis person er nødvendig derfor. Hvornår var det RML sidst sendte en raket op? Uden at være inde i detaljerne, så forestiller jeg mig da at problemerne var imellem en specifik person og CS, og ikke resten af folkene der nu findes i RML. Så mon ikke de fleste af dem kunne finde noget at lave i CS hvis de ønskede det?

 • 15
 • 3

Det vil vel også være en stor skam, hvis al den viden og ekspertise der er skabt i begge firmaer forsvinder. Der må da være fremtidsmuligheder i lav-pris raketter på en eller anden måde.

Mvh. Jan

 • 2
 • 2

Og så slipper man også for at skulle slås om opsendelses-vinduet på Østersøen, når der skal skydes, samt så mange andre ressourcer, som der er alt for få af, til at have to foreninger til at konkurrere om dem.

Det synes jeg faktisk man har kunne fornemme, her fra sidelinjen, i den tid hvor CS og RML har eksisteret - især her i sommer.

Mon ikke det danske "rumfartsmarked" er for lille til to konkurrerende udbydere? .... om jeg så må spørge.

 • 5
 • 1

Hej Martin,

CS har allerede et godt samarbejde med bla. DSC og en del andre europæiske raketklubber og foreninger. Uden at skulle rode op i den historie, har vi bare ikke kunnet samarbejde med PM. Vi fortsætter vores virke ufortrødent og alle der har lyst og evne til at bygge raketter er velkomne!

 • 20
 • 5

Mon ikke det danske "rumfartsmarked" er for lille til to konkurrerende udbydere?

Der er nu tre "udbydere".

Sidste skud på stammen er http://destinationmoon.space/

CS virker til at være meget låst i deres nuværende design, og de har ikke så meget fremdrift endnu. HEAT1600 er vist skrottet selvom, at man på et tidspunkt overvejede at prøve at få den i luften. Der er brug for RML til at prøve en anden vej. Eller måske rettere er der brug for, at RMLs måde med fast brændstof raketter forsætter under et andet navn. I øvrigt gerne med luftskibe og røgmaskiner og andet, som også har været en fornøjelse at følge.

 • 9
 • 12

Der er mange gode og flinke mennesker som har været involveret i RML. De vil blive modtaget med åbne arme i de øvrige raketgrupper. PM er selvfølgelig en helt anden sag, men mon ikke de fleste har en forståelse for det med de oplysninger der indtil videre er fremkommet af politiets efterforskning.

Det store spørgsmål er vel egentlig, hvordan man forholder sig til at "overtage" ting og projekter som indtil for nyligt har været tæt forbundet med PM.

Personligt ville jeg være bekymret for at blive sat i forbindelse med PM, da pressen indtil videre ikke har været særlig gode til at holde de forskellige projekter adskilt.

Jeg tror det er en generel bekymring i de øvrige projekter.

 • 11
 • 3

Jeg tror som bare at vi skal lade CS fortsætte med at være CS. De har rigeligt at gøre med at stable deres nye platform på benene og vise at de kan selv.

Hvad der sker med RML vil tiden vise. Der bliver nok brug for at gendefinere deres aktiviteter og muligheder. Hele ideen med at udforske mulighederne med wire guide frem for aktiv styring er bestemt en forfriskende tilgang til tingene bare der er styr på sikkerheden for omgivelserne.

Jeg kan kun give Jeppe ret i at der nok er brug for en timeout før man finder ud af hvad der skal ske med RML og de ting de har. Et nyt RML kunne meget vel være en hel del lettere at samarbejde med så mon ikke det også er en fin mulighed?

Men jeg må også hellere bekende kulør ved at udsige at mit primære fokus når det gælder danske raketaktiviteter er CS.

 • 10
 • 0

"HEAT1600" er fra før bruddet med PM.

CS fortsatte skam med turbopumper efter, at PM forlod CS selvom, at det ikke er så meget, vi har hørt til det på det sidste. Man kan læse mere om CS og turbopumper her:

https://ing.dk/blog/cs-turbopumper-del-4-1...

Den kommende store motor går indtil videre under navnet BPM100

Som desværre ikke har så meget wauw faktor som TM260. Jeg er bange for, at der kommer til at gå en del år før, at CS overhovedet kan matche TM65 helt tilbage fra 2012. Det bliver spændende, når/hvis det sker, men man er godt nok ved at miste tålmodigheden. Derfor er RMLs motorteknologi så forfriskende.

 • 7
 • 9

Uden at skulle rode op i den historie, har vi bare ikke kunnet samarbejde med PM.

Hej Mads,

Tak for svaret. Så vidt jeg kan tolke artiklen, er RML ved at falde fra hinanden netop fordi man ikke regner med at kunne fortsætte med PM som kreativ, drivende kraft. Så en antagelse om at han er ude af billedet, er nok ikke helt forkert.

Så jeg tænkte at man måske kunne være lidt voksne omkring det, invitere på en pizza-slice og en øl, og så blive enige om at lade det handle om at få nogle gode raketter i vejret fremover. Så vidt jeg kan forstå er der nogle materialer, midler, og personer i RML, som der med en vis sandsynlighed kan gøres brug af i CS.

I stedet for at sidde med en fasttømret opfattelse af hvem der er Mohammed, hvem der er bjerget, og hvem der skal komme til hvem, kunne man komme plaster på de sårede følelser, lukke lidt luft ud af de oppustede egoer der måtte være, få slugt kamelerne, og i det mindste prøve at virke imødekommende.

Bare sådan set helt udefra...

 • 7
 • 6

Jeg er bange for, at der kommer til at gå en del år før, at CS overhovedet kan matche TM65 helt tilbage fra 2012. Det bliver spændende, når/hvis det sker, men man er godt nok ved at miste tålmodigheden.

Desværre er rumfart og i særdeleshed dens motorteknologi af en sådan beskaffenhed at kun den tålmodige rejse vil give et godt resultat. Desuden: lur mig om ikke BPM-100 begynder at tage form i løbet af det næste år.

 • 7
 • 0

Jeg tror som bare at vi skal lade CS fortsætte med at være CS. De har rigeligt at gøre med at stable deres nye platform på benene og vise at de kan selv.

Jeg tror ikke der er nogen der mener at CS skal gennemgå en større transformation, fordi RML er i krise.

Hvis du aldrig har set en fremstrakt hånd, så kan jeg fortælle dig der er én i artiklen:

»Vi hylder hele raketmiljøet i Danmark, og vi føler med alle i denne tragedie. Vi ønsker, at raketarbejdet kan fortsætte, for der er en masse mennesker, der vil det her så meget og som brænder for det. Så kan vi på en eller andet måde hjælpe til, at arbejdet fortsætter, vil vi se konstruktivt på det,«

Hvis han skulle sige det tydeligere, skulle det være noget med at gå ned på knæ, en ring, og en dato til næste forår.

Jeg synes ikke man skal slå ud efter den fremstrakte hånd, eller bare lade den hænge i luften. Kan CS og RML ikke finde ud af det sammen, så vil det hurtigt stå klart.

Men giv det nu en chance - der er folk i RML der trænger til et klap på skulderen af nogen der forstår situationen. Det er altså grumme sager de bokser med for tiden, vil jeg tro.

 • 9
 • 2

Faktisk syntes jeg at det skal gøres lige omvendt. Først skal der ro på, RML skal afklare deres fremtidge planer og så vil tiden vise om der kunne være tale om samarbejde med CS engang i fremtiden.

 • 10
 • 0

Desværre er rumfart og i særdeleshed dens motorteknologi af en sådan beskaffenhed at kun den tålmodige rejse vil give et godt resultat. Desuden: lur mig om ikke BPM-100 begynder at tage form i løbet af det næste år.

Derudover klarede TM65 det jo ikke helt så godt da den blev testet 'full up' når det kom til stykket

Bevars videoen der kom ud af det er stadig guld (og stadig en af mine favoritter), men designet viste sig jo ikke at være stabilt nok da kølekappen kollapsede da motoren gik i 'main stage'.

 • 8
 • 0

I skylder jer selv og hinanden at prøve. Den situation som især RML står i, giver ingen mening. Den eneste mening I kan give jeres aktuelle situation, er den mening I selv skaber.

Det kræver jo at man kan blive enige om hvilke typer grej der skal satses på. Hvis begge vil lege med den samme type giver det mening at arbejde sammen. Hvis der vil leges med forskellige teknologier virker det ikke i den samme organisation. Det har vi jo set.

Men lad og se hvad tiden bringer. Men dejligt at se at både Stoffer og Kecon er positivt indstillede på mulighederne. Det var da dagen gode nyhed.

/Henning

 • 8
 • 0

Det kræver jo at man kan blive enige om hvilke typer grej der skal satses på.

Faktisk ikke. Men det kræver ganske rigtigt at man beslutter hvad der satses på. Uenighed kan sagtens skabe en konstruktiv dynamik, hvis man evner at bruge den korrekt.

Raketstøtter og -sponsorer kan se en dobbelt-op på omkostninger, tid, og mandskab ift det fælles mål at få en raket til vejrs. Hvorfor dog dette spild?

Eneste begrundelse er at nogen vil have en sunni-raket, og andre en shia-raket. Godt så.

Engang havde man jo kun 1 raketprojekt i området. PM, som jo katalyserede et split, vurderes til ikke at indgå i ligningen længere, så den parameter spiller ikke ind.

Dengang der kun var CS var den valgte teknologiske retning jo ikke det store stridspunkt, så i det lys ser uenighed om den teknologiske retning ud som en dårlig undskyldning, som ingeniørtyper bruger for ikke at skulle indrømme at det bunder i følelser såsom gammelt nag, mistillid, osv.

 • 3
 • 3

Faktisk syntes jeg at det skal gøres lige omvendt. Først skal der ro på, RML skal afklare deres fremtidge planer og så vil tiden vise om der kunne være tale om samarbejde med CS engang i fremtiden.

Og det er helt legitimt at ville give RML et frirum til at samle sig ovenpå den seneste tids rystetur.

Jeg synes blot at CS bør tilbyde en redningskrans, for at give RML en fair chance for at træffe et rationelt valg på forkant.

Hvis CS først lader RML svømme 500 meter mod land før de finder kransen frem, erkender CS efter min mening ikke sin egen historik som en Madsen-ramt organisation.

Der er jo nogle formelle beslutninger der skal træffes på den kommende ekstraordinære generalforsamling, og her ville det gavne hvis der forelå noget mere konkret som man kunne stemme om, fremfor en luftig, generel invitation til alle individer der gerne vil rode med raketter.

Jeg tror ikke RML har brug for berøringsangst på nuværende tidspunkt. Tværtimod er der ved at være svært meget berøringsangst overfor alt hvad der har med PM at gøre, givet de omstændigheder der er kendt i pressen.

RML risikerer derfor at få en bad standing i det offentlige rum. Hvis ikke CS direkte tilkendegiver velvilje over for resterne af RML, vil CS ligne en deltager i denne.

 • 1
 • 14

Vi har brug for et Copenhagen Rocket Skunk Works, der eksperimenterer med fast brændstof raketter, H2O2, turbopumper, raket stole og så videre :-)

Gerne med deltagelse af CS.

 • 3
 • 9

Jeg synes blot at CS bør tilbyde en redningskrans, for at give RML en fair chance for at træffe et rationelt valg på forkant.

Det er naturligvis en smagssag. Jeg vil mene at et godt naboskab og potentiale for fremtidigt samarbejde ville være et godt sted at starte. CS har rigeligt at se til i forvejen. Desuden har jeg svært ved at se hvad CS skylder RML.

Lad nu RML finde ud af hvad og om de vil. Dernæst må vi se hvordan naboskabet kommer til at fungere i fremtiden. Forhåbenligvis en hel del bedre end indtil nu!

 • 9
 • 0

@ Martin Bøgelund Mig bekendt holder RML Aps ikke generalforsamling. RMSG holder ekstraordinær generalforsamling da hele bestyrelsen er trådt tilbage. Om CS holder generalforsamling i den nærmeste fremtid ved jeg intet om, og det er deres valg hvad de vil tale om. Så hele din tale om bad standing og redningskrans forstår jeg ikke. Hvad mener du?

 • 7
 • 1

Jeg synes blot at CS bør tilbyde en redningskrans, for at give RML en fair chance for at træffe et rationelt valg på forkant.

Skal RML's medarbejdere og PM Fanboys tvangsindmeldes i CS? Det er i hvert fald sådan forslaget lyder på mig.

Nu ved jeg ikke lige hvilke firmaer der giver den bedste sammenligning, men hvis nu Samsungs leder fik firmaet til at gå nedenom og hjem, var Apple så forpligtet til at give Samsungs medarbejdere en redningskrans?

CS har da som forening ikke nogen forpligtelse over for de mennesker der har valgt at støtte en direktør i et firma med deres gratis arbejdskraft.

 • 4
 • 2

Peter Madsen er ikke dømt endnu og han nægter sig skyldig men jeg syndes at både danskerne og politiet og pressen har dømt ham på for vejen. Jeg støtter ham 100% og tro på ham jeg tror på der er sket en ulykke. Vi kan alle komme ud for det der er sket og vi ved ikke hvordan vi ville reagere. Jeg syndes det ville være synd hvis RML skal lykke men jeg har mest ondt af ham det er hele hans drøm der forsvinder. Og nej jeg er ikke ligeglad med hende der døde men hende er der ligesom nok der tager sig af og udtaler sig om jeg er ikke sindssyg. Og jeg er ikke ufølsom men jeg er vred vred og den behandling han har fået

 • 4
 • 21

"PM Fanboys" Jeg fik et indslag slettet for at benytte det begreb, og nu benytter jeg det i et svar så nu bliver vi nok begge slettet for "upassende tone" tror jeg nok de kaldte det. Vi ses nede på bænken.

 • 2
 • 5

Mig bekendt holder RML Aps ikke generalforsamling.

Så meget desto lettere vil det være at tage dialogen med den bestemmende ejerkreds bag RML ApS.

Så hele din tale om bad standing og redningskrans forstår jeg ikke. Hvad mener du?

Uanset om det er en forenings generalforsamling eller en kreds af anpartsejere man skal blive enig med, er mit forslag det samme: Tag en snak med dem der besemmer i RML, og se om man kan finde ud af noget.

Og drop udenomssnakken mht generalforsamling vs anpartsejere. Hvis modviljen mod at tale sammen hviler på følelser i form af modvilje mod hinanden, så sig det ligeud, fremfor at spille uforstående overfor et forslag om dialog, på den baggrund du forsøger her.

Vær dog voksne omkring situationen. Og vær voksne omkring det , hvis det er følelser og historik der skiller jer.

 • 0
 • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten