Risøforsker ser det usynlige

Epokegørende grundforskning kan føre til lettere biler, tyndere øldåser og mindre energiforbrug. Forskningen kan langt om længe fortælle os, hvad der sker inden i metaller, når vi valser, trækker og varmer dem for at lave ting ud af dem. En del af æren for forskningen tilfalder amerikaneren Lawrence Margulies, som er ansat i Risøs grundforskningscenter »Metalstrukturer i fire dimensioner«. Han har gjort sit arbejde så godt, at kollegerne i branchen har tildelt den amerikanske forsker prisen Young Scientist Prize - en pris som de europæiske brugere af europæiske synkrotronstrålingsanlæg ESFR i Grenoble giver en gang om året til en talentfuld forsker.

Ifølge Keijo Hämäläinen, som er formand for ESRF's brugerorganisation, får Lawrence Margulies prisen fordi han på smuk facon har brugt synkrotronen til at se, hvordan metaller opfører sig.

Lawrence Margulies er udstationeret som Risøs faste mand på det europæiske synkrotronstrålingsanlæg ESFR i Grenoble, (European Synchrotron Radiation Facility), hvor han udnytter, at den intense røntgenstråling fra synkrotronen kan trænge igennem op til fem cm aluminium og fem mm jern eller stål og giver syn for, hvad der sker i metallerne. Noget ingen har været i stand til før.

»Det er rart at være i et område, hvor ingen har været før. Det er ligesom at grave efter guld og ramme en guldåre,« siger Lawrence Magulies.

Han giver med ærlig oprigtighed udtryk for, at han på Risø befinder sig som blommen i et æg blandt fysikere og matematikere, der kan teorien bag materialeprocesserne, matematikken i modellerne og har den eksperimentelle kunnen til at udnytte en synkrotron.

For at se ind i metallerne har Risø udviklet en universel røntgendiffraktionsteknik, hvor en prøvestang i f.eks. aluminium bestråles med en fokuseret røntgenstråle, imens der trækkes i prøven. Røntgenstrålerne forlader metallet i forskellige vinkler og ender som et 3D-billede på en CCD-chip i et kamera. Risøs egetudviklede 3D-røntgenmikroskop viser i tre dimensioner, hvordan krystallerne i metaller drejer og flytter sig, når de belastes og får blivende deformation.